FENERBAHÇE, GALATASARAY, BEŞİKTAŞ, TRABZONSPOR DİSİPLİNE

Etik Kurulu'nun hazırladığı şike raporunu görüşmek için cuma akşamı Antalya’da Yıldırım Demirören başkanlığında toplanan Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu kararını açıkadı.

FENERBAHÇE, GALATASARAY, BEŞİKTAŞ, TRABZONSPOR DİSİPLİNE


Demirören: 22 maçla ilgili olan tüm kulüpler Futbol Disiplin Kurulu'na sevk edildi. 58. madde değiştirildi. Yeni düzenlemeye göre, şike veya teşvik primi teşebbüsünde kulübe en az 12 puan indirme cezası verilecek...





Etik Kurulu'nun hazırladığı şike raporunu görüşmek için cuma akşamı Antalya’da Yıldırım Demirören başkanlığında toplanan Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu kararını açıkladı...



Alınan kararlarla ilgili olarak Yıldırım Demirören başkanlığındaki TFF Yönetimi basın toplantısı düzenledi.



İŞTE DEMİRÖREN'İN AÇIKLAMALARI;



"Göreve geldiğimizden bu yana çabamızın çoğunu şike sürecine ayırdık. Türk futbolunu en iyi yerlere çıkarmak için de çalıştık. Hazırlıklarımızı da tamamladık. Türk futbolunda yeni bir sayfa yakalamak, güven ortamını yaratmak amacındayız. Azim ve kararlılık ile görevimize sarıldık. Kimsenin hiçbir şeyden tereddüt etmemesi için çalıştık.



Futbol dünyasındaki tüm sağduyu sahibi yöneticiler gibi bizleri de rahatsız etmektedir. Futbolumuzun her türlü spekülasyondan geride tutulması önceliğimizdir.



Sevinerek söylemeliyim ki; bahse ilişkin hiçbir unsur yoktur. Etik Kurulu da bu yönde bir bulgu olmadığını yok. Türkiye’de amaç sebebi bahis olsun ya da olmasın futbolun temiz kalması, dolayısyla futbolu futbol yapan özelliklerin korunmasıdır.



TFF’nin taviz vermesi düşünülemez. 6222 sayılı yasanın bu adıyla değil de şike yasası olarak anılması en büyük üzüntümüzdür.



Unutulmasın ki disiplin yargısı ile genel yargının teknikleri birbirinden farklıdır. Bugün itibariyle süratli bir karara varılmasına çok yaklaşılmıştır.



Etik Kurulu çalışmasını iki kısıma ayırmış. Öncelikle Süper Lig takımları hakkındaki incelemesi ile ilgili çalışmasını yaptı. Kurulumuz her yönüyle raporu değerlendirdi.



22 maçla ilgili olarak adı geçen tüm kulüpler Disiplin Kurulu’na sevk edilme kararı alınmıştır. Tüm kulüplerin sevki kararının nedeni kulüplere yargısal haklanma hakkı vermektir.



Türk futbolunu korumak için ben TFF Başkanı olarak PFDK’ya sevk edilen kulüplerimiz suçlu değildir.



Disiplin yaptırımlarımızın hedefi suçluya suçunun bedelinin ödettirilmesinden ziyade caydırıcılıktır. Bu husus gözardı edilmemelidir.



3 Temmuz’dan bu güne Disiplin Kurulu'nun ağırlığı herkes tarafından tartışılmakta. 6222 yürürlüğe girmeden önce 58. maddenin şiddetli olması anlaşılabilir. Ancak yasa yürürlüğe girerken bu maddeye daha fazla ihtiyacımız kalmadığı düşünülerek gerekli düzenlemenin yapılması gerekiyordu.



Bu orantısızlığın giderilmesi için en uygun zamandayız. Güncel iddialar varken bu yaptırımın değiştirilmesinin bazı bireylere yönelik dedikodulara neden olacağının farkındayız. Her zaman Türk futbolun menfaatleri önemlidir.



Türk futbolunun içinde olduğu duruma göre yoktan var edilmemiş kararlardır. Şike ve teşvik primi ilgili maddemizde de cezalandırılıyor. Yeni düzenlemelerin içeriğinin konuya uygunluğu konusunda hiçbir ilgimiz yoktur. Futbol hepimizindir. Futbolun değerini korumak hepimizin görevidir.



Sporun tüm topluma kazandırılması gereken olumlu nitelikler yerine olumsuzluklarla anılması hepimizin sorumluluğudur. Bugünden itibaren bu konuda karar alacak herkesin saygınlığına gölge düşürmeyerek futbol ailesinin herkese örnek olacağı ortamı hepimiz yaratacağız.



Tüm Türk halkının bize destek olacağından şüphemiz yoktur. 2020 Futbol Şampiyonası'nın en önemli adayı olarak duyduğumuz heyecanı gelin hep birlikte yaşayalım



PFDK'YA SEVK EDİLEN TAKIMLAR



Galatasaray, Fenerbahçe, Trabzonspor, Beşiktaş, İstanbul BŞB, Kayserispor, Bursaspor, Eskişehirspor, Gaziantepspor, Samsunspor, Sivasspor, Mersin İY, K. Karabükspor, Gençlerbirliği, Manisaspor, Ankaragücü.



 TFF derhal istifa etsin

G.Saray, PFDK'ya sevki 'Çamur bulaştırma çabası' olarak niteledi, TFF'yi istifaya davet etti. Trabzonspor ise UEFA'ya gitmeye hazırlanıyor.

 

PFDK'ya sevk kararı üzerine toplanan G.Saray yönetimi, sert bir bildiri yayınladı:

'TFF'NİN kararları, Türk kamuoyunun zekasıyla alay etmek, adalet duygusunu hiçe saymak ve uluslararası kuralları görmezden gelmektir. Federasyon, Türk futbolunu telafisi mümkün olmayan bir çıkmaza götürmektedir.

BAŞINDAN itibaren G.Saray'ı şike çamuruna bulaştırma çabası ve 'Bu sürece G.Saray'ı da dahil edebilirsek işin içinden daha kolay çıkarız' zihniyeti bugün (dün) somut biçimde ortaya çıkmıştır.

TFF yönetimi, Türk futbolunu temsil eden, haklarını savunan, futbolumuzu ileriye götürmeye çalışan bir organ olma niteliğini kaybetmiştir. G.Saray bu nedenlerle TFF yönetiminin Türk futboluna daha fazla zarar vermeden derhal istifa etmesinin zorunlu olduğuna inanmaktadır. Sabır ve iyi niyetle izlediğimiz süreçte gelinen nokta ne yazık ki, gerçeklerin halı altına süpürülmesinden başka bir sonuç doğurmamıştır.

G.SARAY Spor Kulübü Yönetim Kurulu olarak tüm camiamızın ilk günden itibaren sürdürdüğü soğukkanlı duruşundan taviz vermeyeceğine, herhangi bir provokasyona alet olmayacağına inancımız tamdır.'

Durumu gülerek karşılıyorum



G.Saray İkinci Başkanı Adnan Öztürk, Sports TV'ye PFDK'ya sevki değerlendirdi, 'Durumu gülerek karşıladım' dedi. Öztürk, '58. maddede değişiklik yapılarak kurtarma operasyonu yapıldı. Daha önce de bu konu hakkında yapılacak çok sayıda değerlendirme vardı ama atı alan Üsküdar'ı geçti' diye konuştu.

G.Saray neden sevk edildi



TFF'nin G.Saray'ı 15 kulüple birlikte PFDK'ya sevk etmesinin 3 sebebi olduğu iddia edildi:

1-Şike iddianamesinde, G.Saray-F.Bahçe maçı öncesi Aziz Yıldırım'ın İlhan Ekşioğlu aracılığıyla menajer Doğan Ercan üzerinden Barış Özbek'e ulaşmaya çalıştığı ancak bu durumun somut bir şekilde tespit edilemediği iddiası yer aldı.

2-Yine iddianamede G.Saray-Trabzon maçı öncesi Şekip Mosturoğlu'nun Adnan Sezgin'e teşvik primi teklif ettiği ama tespit edilemediği vurgulandı.

3-Ek klasörlerdeki tapelerde F.Bahçeli yönetici Murat Özaydınlı'nın Başkan Aziz Yıldırım'la telefon görüşmesinde Adnan Polat'a şaka yoluyla 2 milyon lira teklif ettiğine yönelik diyaloglar var.

Güncelleme Tarihi: 30 Nisan 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER