FENERBAHÇE VE BEŞİKTAŞ'A UEFA DİSİPLİN KURULU ŞOKU

UEFA, Beşiktaş ile Fenerbahçe'nin Disiplin Kurulu'na sevk edildiğini resmi internet sitesinden açıkladı.

FENERBAHÇE VE BEŞİKTAŞ'A UEFA DİSİPLİN KURULU ŞOKU
UEFA, Beşiktaş ile Fenerbahçe'nin Disiplin Kurulu'na sevk edildiğini resmi internet sitesinden açıkladı.
 
Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) Disiplin Komitesi önümüzdeki sezon için Avrupa Kupaları’nda mücadele etme hakkı kazanan F.Bahçe ve Beşiktaş’ı şike yapmak, iki kulübün 7 yöneticisini de şike olaylarını organize etmek suçlamasıyla Disiplin Kurulu’na sevketti. Kurul, savunmasını istediği F.Bahçe Kulübü için 2 yıl, Beşiktaş’ın ise 1 yıl Avrupa’dan men talebinde bulundu. Savunmalar sonrasında Beşiktaş’ın cezasının daha artması da söz konusu. 
 
Disiplin müfettişinin yaklaşık 1.5 yıllık incelemesi sonrasında hazırlayıp, iki kulübe de dün gönderdiği iddianameye göre F.Bahçe Başkanı Aziz Yıldırım, yöneticilerden Ali Yıldırım, Şekip Mosturoğlu, İlhan Ekşioğlu ve Cemil Turan ile Beşiktaş’tan Serdal Adalı ve Tayfur Havutçu’ya da ömür boyu hak mahrumiyeti cezası talep edildi.
 
ŞİMDİ NE OLACAK?
 
Dün UEFA’dan gelen yazıda “2011 Türkiye Kupası’nda şike yapıldığı şüphesiyle Beşiktaş ve 2 yöneticisi hakkında soruşturma başlatılmıştır. F.Bahçe’nin de içinde bulunduğu iddia edilen maç sonuçlarına etki etme faaliyetleri hakkında yapılan inceleme sonrasında, UEFA Disiplin Müfettişi topladığı belgeleri UEFA Kontrol ve Disiplin Kurulu’na iletmiştir. İddialar doğrulanırsa kulüp ve 5 yönetici hakkında ceza verilmesi gündeme gelecektir” ifadelerine yer verildi.
 
Her iki kulüp kendilerine verilen süre içerisinde savunmalarını yapacaklar. Ancak kulüpler ve şahısların ek savunması süresi ile duruşmalı savunma talebi söz konusu olabilecek. F.Bahçe daha önce 1 yıl Avrupa’dan men cezası aldığı için şimdi istenen 2 senelik cezasının 1 yıla düşüp ertelenmesi, Beşiktaş’ın ise sadece 1 yıl ile cezalandırılması söz konusu olabilecek. Hem şahısların hem de kulüplerin UEFA Disiplin Komitesi’nin vereceği karar sonrası CAS’a gitme hakları da bulunuyor.
 
F.Bahçe ek süre istedi
 
UEFA Disiplin Müfettişinin 2011 yılında açılan dosyaya ilişkin hiçbir savunma ve delilin yer almadığı, çeşitli kaynaklardan alınmış iddia dayanakları ile tanzim edilmiş raporu tarafımıza ulaşmış olup sonuç kısmında, 
 
1 -Başkanımız Sayın Aziz Yıldırım ve Yöneticilerimiz Sayın Ali Yıldırım, Sayın Mehmet Şekip Mosturoğlu, Sayın İlhan Yüksel Ekşioğlu(Kulüp YK Üyesi) ve Sayın Cemil Turhan’ın disiplin ihlali işledikleri (Disiplin Düzenlemesi Madde 5) iddia edilmekte.
 
2- Söz konusu yöneticilerimiz için futbol faaliyetleri konusunda hak mahumiyeti talep edilmekte.
 
3- Kulübümüzün doğrudan veya dolaylı olarak maç sonucuna etki edecek eylemde bulunduğu iddia edilmekte.
 
4- Anılan sebeplerle Kulübümüzün gelecek 2 sezon UEFA müsabakalarından men edilmesi talep edilmektedir.
 
Aynı yazıda savunmamızın 20.6.2013’e kadar sunulması istenerek, UEFA Disiplin ve Kontrol Kurulu’nun 22.06.2013 tarihli toplantısında konuyu değerlendireceği ifade edilmektedir.
 
UEFA Müfettişi’nin söz konusu iddia ve taleplerine karşılık Kulübümüzce ek belge ve ek süre talebinde bulunulmakta olup ayrıca UEFA Disiplin ve Kontrol Kurulunda duruşma talep edilmektedir. 
 
Beşiktaş ilave yaptırımdan korkuyor
 
10 Haziran 2013 tarihinde UEFA tarafından Şirketimize yapılan yazılı bildirime göre; 11 Mayıs 2011 tarihinde Beşiktaş ile İstanbul Büyükşehir Belediye Spor takımları arasında Kayseri’de oynanan 49’uncu Türkiye Ziraat Kupası final maçının sonucuna etki etmek gerekçesiyle eski asbaşkanımız Serdal Adalı ve eski antrenörümüz Tayfur Havutçu ile birlikte Şirketimiz aleyhine 03 Temmuz 2011 tarihinde başlatılan soruşturma ve takip eden gelişmeler çerçevesinde UEFA Avrupa Ligi 2013-2014 Sezonu talimatı idari kriterlere ayıkırılık iddiasıyla Şirketimiz ile yukarında adı geçenler Disiplin Kurulu’na sevk edilmiş bulunmaktadır.
 
UEFA Disiplin Müfettişi’nin sunmuş olduğu raporda 3 adet iddiası bulunmaktadır.
 
1- Beşiktaş JK’yı 2013/2014 sezonu için UEFA Avrupa Ligi müsabakalarından men etmek.
 
2- Disiplin Talimatının ihlalinin ciddiyetine bağlı olarak Disiplin Kurulu tarafından kararlaştırılacak bir süre boyunca gelecekteki UEFA müsabakalarından men etme yönünde Beşiktaş JK’ya karşı ilave yaptırım uygulanmasını değerlendirmek.
 
3- Serdal Adalı ve Tayfur Havutçu hakkında futbolla ilgili her türlü faaliyete katılmalarını kılacak şekilde ömür boyu men cezası uygulamak.
 
Bu disiplin süreciyle ilgili olarak Şirketimizin ve adı anılan ilgililerin 19 Haziran 2013 tarihine kadar gerekli beyanlarda bulunma hakları söz konusu olup, konu ile ilgili kararın 21 Haziran 2013 tarihi itibariyle verileceği bildirilmiştir.
 
Men cezası gelirse ne olacak?
 
Herkes, gelecek sezon Türkiye’yi Avrupa Kupaları’nda temsil etmeye hak kazanan F.Bahçe ve Beşiktaş’a Avrupa’dan men cezası gelmesi halinde ne olacağını merak ediyor. Bu ihtimalin gerçekleşmesi durumunda Süper Lig’i 4. bitiren Bursaspor, sarı-lacivertlilerin yerine Şampiyonlar Ligi’ne gidecek. Beşiktaş’ın yerine ise UEFA Avrupa Ligi’ne Kayserispor ve Kasımpaşa takımları katılacak. 
 
F.Bahçe ve Beşiktaş hisseleri geriledi
 
UEFA Disiplin Kurulu’na sevk edilen F.Bahçe ve Beşiktaş’ın borsada işlem gören hisseleri de sert bir düşüşyaşadı. Sarı-lacivertlilerin hisseleri yüzde 4.52’lik düşüşle 31.70 liraya gerilerken siyah-beyazlıların hisseleri ise yüzde 3.95’lik düşüşle 1.46’ya geriledi. 
 
İki kulübün aksine Trabzonspor hisseleri yüzde 8.1’lik yükselişle 5.44 liraya, G.Saray hisseleri ise yüzde 0.67’lik artışla 30.10 liraya yükseldi. 
 
HUKUKÇULAR NE DİYOR?
 
Kemal Kapulluoğlu / ‘Süreç hızlı ilerler’
 
“UEFA yaptığı yazılı açıklamayla yol haritasını belirtmiş durumda. Kulüplerimiz kısa sürede savunmalarını yapacaklar. Süreç hızlı bir şekilde ilerleyecek. 
 
Bunun da nedeni gelecek sezondaki turnuvaların başlamadan nihai kararın verilmesi amaçlanıyor. Disiplin kurulundan arzu etmediğimiz kararlar çıkarsa kulüplerimiz UEFA Tahkim Kurulu’na müracaat edecekler. Kişisel kararım oradan da çok kısa sürede karar çıkacağı yönünde. Tahkim Kurulun’ndan çıkacak kararda olumsuz olursa kulüpler CAS’a gidecekler.” 
 
Nadi Günal / ‘Sonucu bilmek çok zor’
 
“Bu süreci UEFA kendi mekanizması içinde değerlendirecek. Nasıl bir sonucun çıkacağını şimdiden kestirmek güç. Yargıtay aşamasını beklenmeden UEFA, kuralları çerçevesinde en hızlı şekilde kararını verecek gibi gözüküyor.” 
 
 
 
 
FENERBAHÇE İÇİN 2 YIL MEN İSTENİYOR
 
UEFA Müfettişleri'nin Disiplin Kurulu'na sevkettiği isimler arasında Fenerbahçe'den; Başkan Aziz Yıldırım, Yöneticiler Alaeddin Yıldırım (eski yönetici), Mehmet Şekip Mosturoğlu, İlhan Yüksel Ekşioğlu (Kulüp YK Üyesi) ve alt yapı koordinatörü Cemil Turhan bulunuyor.
 
Sarı-Lacivertli kulübün gelecek 2 sezon UEFA müsabakalarından men edilmesi talep ediliyor. 
 
BEŞİKTAŞ İÇİN 1 YIL MEN İSTENİYOR
 
UEFA Müfettişleri'nin Disiplin Kurulu'na sevkettiği isimler arasında Beşiktaş'tan Serdar Adalı ve Tayfur Havutçu bulunuyor. Beşiktaş'ın Avrupa Kupaları'ndan 1 yıl men cezası isteniyor ve bu cezanın 2013-2014 sezonunda uygulanması talep ediliyor.


KAYNAK: NTV.SPOR
Güncelleme Tarihi: 10 Haziran 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER