Genelkurmay Silvan'da "uçaklar yangını başlattı" iddiasını yalanladı

Genelkurmay Başkanlığı, Silvan'da yaşanan çatışmayla ilgili soruşturma başlattı, fakat soruşturmanın öncesinde "yangını bölgeyi bombalayan uçakların çıkardığı" iddiasını yalanladı.

Genelkurmay Silvan'da "uçaklar yangını başlattı" iddiasını yalanladı

Genelkurmay Başkanlığı, Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde 13 askerin öldüğü saldırıyla ilgili soruşturma başlattı.

Soruşturma sonucunda hazırlanacak raporla saldırının nasıl gerçekleştiği tam olarak belirlenecek.

Milliyet gazetesi yazarı Fikret Bila, saldırıyla ilgili ortaya atılan iddiaları Genelkurmay kaynaklarına sordu.

Yangının uçaklardan atılan bombalardan çıktığı iddiasını yalanlayan askeri yetkililer, “Saldırının yaşandığı bölgeden bir tek uçak bile uçmamıştır. Yakın mesafedeki sıcak çatışmalarda zaten uçak kullanılmaz. Bu tür çatışmalarda uçak kullanılması askeri açıdan mantıksızdır. Ancak helikopter kullanılmıştır. Helikopter harekâtı zaten sürekli olarak yapılıyor. Helikopter, takviye birliklerin intikal ettirilmesinde, nokta atışlar yapılmasında ve takipte kullanılır” dediler.

Yetkililer, yangının çıkış nedeniyle ilgili şunları söylediler: “Çatışmanın yaşandığı sırada hava sıcaklığı 40 derecenin üzerindeydi. Çatışma yerinde kurumuş insan boyunda otlar vardır. Bu otları bir mermi çekirdeği bile tutuşturabilir ve yangına sebebiyet verebilir. Kaldı ki, teröristlerin Rus tipi alev çıkarma niteliği olan el bombaları kullandıkları doğrudur.”

Yetkililer, “Neden birliğin tamamı profosyenel değil?” sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Sözünü ettiğiniz tugaylar iç güvenlik tugaylarıdır. 6 iç güvenlik tugayının 5’i Kara Kuvvetleri, 1’i ise jandarma bünyesindedir. Çatışmaya giden birliğimiz bu tugayların mensupları değildir. Çatışmaya giren birlik jandarma taktik komando alayının birliğidir. Jandarma komando alayında normal askerliğini yapan personelimiz vardır. İfade ettiğim gibi Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde bir profesyonel tugayımız vardır. Bu tugayda da görev alan personel uzmanlardan oluşan profesyonel personeldir. Kırsal kesim, jandarma sorumluluğunda olduğu için jandarma alayından birlikler bu operasyonda görev almışlardır.”



 

Güncelleme Tarihi: 18 Temmuz 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER