Gerçekten 'Cin Ali'ymiş

YÖK Genel Kurulu ÖSYM Başkanı Ali Demir hakkında istifa edeceği için soruşturma izni vermedi. Ama 'Cin Ali' lakaplı Demir istifa etmedi.

Gerçekten 'Cin Ali'ymiş

YGS’de yaşanan skandallarla ilgili ÖSYM Başkanı Ali Demir’e en çok destek veren isimlerden biri olan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan da Demir ile köprüleri attı. Bir ay önce Radikal’e verdiği röportajda “ÖSYM Başkanı’nın istifasına gerek yok. Ben de olsam istifa etmezdim” diyen Özcan, dün Cumhuriyet gazetesine verdiği demeçte “Ben olsam çoktan istifa ederdim” diyerek Demir ile ilgili düşüncelerinin tamamen değiştiğini net olarak gösterdi. Özcan, yine dün bir adım daha atarak Anadolu Ajansı’na konuştu ve Demir’e somut olarak ‘git’ dedi.

Denklik ipleri kopardı
Aslında Özcan ile Demir arasındaki ipler, üç hafta önce yapılan tıpta denklik sınavındaki skandalla kopmuştu. Bu sınavdaki soruların çoğunun, geçen yılki sorular ile aynı çıkması bardağı taşırdı. Bu skandalın ortaya çıkması üzerine Özcan, ÖSYM’den önce bir açıklama yaparak sınavın iptal edileceğini söyledi. Özcan en son çıkışını iki hafta önce Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) öncesi yaptı. Hürriyet gazetesine verdiği röportajda bu sınavın güvenliğinden endişe duyduğunu açıkladı. Özcan’dan hemen sonra bir açıklama yapan Ali Demir, sınav güvenliği ile ilgili kaygıların yersiz olduğunu söyleyerek Özcan’ı yalanladı.

Yüksek gerilim
Özcan ile Demir arasında basın açıklamaları üzerinden yaşanan yüksek gerilim devam ederken gözler, geçen hafta yapılan YÖK Genel Kurulu’na çevrildi. Çünkü bu kurulun alacağı kararlar Ali Demir için hayati önem taşıyordu. Kurulun önünde Ankara Başsavcılığı’nın Demir hakkında istediği soruşturma izin yazısı duruyordu. Kurul eğer Demir için soruşturma izni verirse yeni bir süreç başlayacaktı. Ancak beklentilerin tersine kurul, Demir için adli ve idari soruşturmaya gerek görmedi. YÖK üyelerinden oluşan komisyonun raporunda teklif edilen ceza soruşturması ile disiplin soruşturması açılması konusunun oylandığı toplantıda Özcan, Ali Demir için ceza soruşturmasına “hayır”, disiplin soruşturmasına “evet” yönünde oy kullandı. Ancak yine Özcan’ın dünkü açıklamalarından öğreniyoruz ki 8’e 10 oyla kurul, Demir’in soruşturulması talebini reddetti. Kurul üyelerinin bu kararında Demir’in LYS’den sonra istifa edeceği bilgisi etkili olmuştu. Böylece sınavları güvenli bir şekilde bitirip, emanete zarar vermeden ehline teslim edecekti. Hem şaibeler kalkacak hem de huzur içinde görevine veda edecekti.

Ancak gelişmeler beklendiği gibi yürümedi. 25 Haziran 2011 tarihinde saat 17.00’de istifasını YÖK’e sunması gereken Demir, saatler geçmesine rağmen YÖK’e gelmedi. Çünkü beklenti Demir’in, 27 Haziran 2011’den geçerli olmak üzere YÖK Genel Kurulu’na istifasını sunmasıydı. YÖK ile ÖSYM başkanları arasındaki ipler artık kopmuştu. Hafta sonu ikili arasında sıcak bir temas da olmadı. YÖK Başkanı Özcan, bugüne kadar koruduğu Demir’e daha fazla sahip çıkamazdı. Öyle de oldu. “Eğer iyi bir idareci olsaydı bunların hiçbiri yaşanmazdı. Bu kadar aksaklık benim kurumumda yaşanmış olsa bugüne kadar beklemezdim, çoktan istifa ederdim. Sınav döneminin sağlıklı bitmesi için yapmamış olabilir” diyen Özcan, açıkça Ali Demir için sürenin dolduğunu ve artık istifa etmesi gerektiğini söylüyordu.

Cumhur başkanı, Başbakan ve neredeyse kabinenin bütün bakanları Ali Demir’in işini iyi yapamadığı konusunda hemfikirdi. YÖK Genel Kurulu’nun üyelerinin çoğu da aynı kanaatteydi. Ancak Ali Demir’in gitmeye pek istekli olmadığı anlaşılıyordu. En azından LYS sonuçları açıklanıncaya kadar o koltukta oturma niyetini açık olarak gösterdi. Demir’in bu oyalama taktiğinden iyice rahatsız olan Özcan, öğle saatlerinde bir hamle daha yaptı. ÖSYM’nin LYS sonuçlarını 15-20 gün içerisinde açıklayacağını belirterek Demir’in alanını iyice daralttı. Özcan’ın kararlı açıklamalarına bakılırsa Demir için geri sayım başladı. 20 gün sonra gidici gibi...

Demir’in zayıf dolu karnesi!
27 Mart 2011: YGS’de yaşanılan şifre skandalı.
27 Mart 2011: YGS soru kitapçıklarında Fen Bilimleri Testi olmayan kitapçıklar 8 cezaevine dağıtıldı.
24 Nisan 2011: ALES’e giren 500 adaya eksik kitapçık verildi.
30 Nisan 2011: YGS’ye giren mahkûm adaylara yeni sınav düzenlendi.
30 Nisan 2011: ALES’te eksik kitapçıktan mağdur olan adaylar için sınav yeniden düzenlendi.
29 Mayıs 2011: STS 2011 sınav soruları geçen yılki sorularla aynı çıktı. Sınav iptal edildi, 3 Temmuz’da yeniden yapılacak.
7 Haziran 2011: YGS’ye giren Diyarbakır’dan 4 öğrencinin cevap kâğıtlarının kayıp olduğu ortaya çıktı. Bu 4 öğrenci için bugün ‘özel YGS’ yapılacak.



 
Güncelleme Tarihi: 29 Haziran 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER