GEZİ PARKI İÇİN REFERANDUM YAPILAMAZ ÇÜNKÜ...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüşen Gezi Parkı heyetine, parkın geleceği konusunda halkın görüşlerine başvurulabileceğini açıkladı.

GEZİ PARKI İÇİN REFERANDUM YAPILAMAZ ÇÜNKÜ...

Ardından bu yaklaşım da, gerek AK Parti sözcüsü Hüseyin Çelik tarafından, gerekse Başbakan'la görüşen heyet üyeleri tarafından "Gezi parkı için İstanbul'da referandum" olarak kamuoyuna iletildi.
Ancak Gezi Parkı'nın olduğu gibi bırakılması ya da Topçu Kışlası inşası için halkın görüşüne başvurulması için teknik olarak "referandum" yapılması mümkün değil.
Çünkü Türkiye Cumhuriyeti Anayasası uyarınca, referandum sadece TBMM kararıyla ve Anayasa değişiklikleri ile yapılabiliyor. TBMM'nin referandum kararı alması halinde, Yüksek Seçim Kurulu devreye giriyor ve oylama, tüm Türkiye çapında gerçekleştiriliyor.
 
"KAMUOYU YOKLAMASI YA DA ARAŞTIRMASI..."
 
Halkın görüşlerine, Türkiye çapında değil, ancak daha küçük ölçekte, üstelik Anayasa'da olmayan konularda başvurulması ise ancak Belediye Kanunu çerçevesinde yapılabiliyor.
5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 15. maddesi şöyle; "Belediye, belde sakinlerinin belediye hizmetleriyle ilgili görüş ve düşüncelerini tespit etmek amacıyla kamuoyu yoklaması ve araştırması yapabilir."
Gezi Parkı konusunda halkın görüşlerine başvurulması da, işte bu madde çerçevesinde yapılacak. Ve "referandum" değil, "kamuoyu araştırması" ya da "kamuoyu yoklaması" adı altında gerçekleştirilecek.
 
DAHA ÖNCE ANKARA'DA GÖKÇEK YAPMIŞTI
YSK: REFERANDUM DEĞİL, ANKET
 
Belediye Kanunu çerçevesinde daha önce de Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de "kamuoyu yoklamasına" başvurmuştu.
25 Ekim 2003'te Ankara'nın en işlek meydanlarından Kızılay meydanındaki yaya geçitlerinin bariyerlerle kapatılması, yaya geçişlerinin yeraltına alınması konusundaki "Kızılay meydanında metro Alt geçitlerine ilişkin il trafik komisyonu kararı" halkın görüşüne sunulmuştu. Ankara Büyükşehir Belediyesi, Güven Park ve Kızılay metrosuna yerleştirdiği 100 sandıkta, Ankaralılar'ın oyuna açılmıştı. oy pusulalarında "Kızılay meydanında metro Alt geçitlerine ilişkin il trafik komisyonu kararı devam etsin mi etmesin mi" şeklinde soru sorularak, halkın "evet" ya da "hayır" kutucuklarını işaretlemeleri istenmişti.
Karar, Gökçek'in isteği lehinde "evet" olarak çıkmıştı.
O dönemde, Ankara'daki oylamaya karşı çıkan Mimarlar Odası gibi sivil toplum örgütlerinin itirazları üzerine, Yüksek Seçim Kurulu, Belediyeler tarafından yapılan oylamaların "referandum" diye adlandırılamayacağı, bunun ancak "anket" ya da "kamuoyu yoklaması" olabileceğine ilişkin karar almıştı. Yüksek Seçim Kurulu referandumun ancak TBMM kararıyla Anayasa üzerinde yapılabileceğini, bunun dışında halkın görüşüne başvurulmasının "referandum" olarak nitelendirilemeyeceği belirtilmişti. YSK, bu çerçevede kurum olarak kendisinin de Belediyeler tarafından yapılan bu tip halk görüşüne başvurulması konusunda "yetkisiz" olduğunu açıklamıştı. 
 
ANKARA'DA HALK OYLAMASI KARARI, YARGI TARAFINDAN İPTAL EDİLDİ
 
Melih Gökçek'in yaptığı halk oylamasında karar, Belediye'nin yaptığı düzenleme lehinde çıkmıştı. Ancak Ankaram Platformu konuyu mahkemeye taşıdı. Ve Ankara 5. İdare Mahkemesi referandumla halkın desteği alınan Belediye kararını iptal etti.
Ve halkın yapılan yoklamada "evet" oyu verdiği Belediye kararı yürürlükten kaldırıldı, Kızılay'da eski düzenlemeye geçildi.
 
İSTANBUL ÇAPINDA DA OLABİLİR, SADECE BEYOĞLU DA
 
Yasalar gereği Gezi Parkı konusundaki "araştırma" ya da "yoklama"nın hangi ölçekte yapılacağı da henüz kesinlik kazanmış değil. Hükümet kaynakları, halkın oyuna ya tüm İstanbul çapında başvurulabileceğini, ya da yoklamanın sadece Beyoğlu Belediyesi sınırları ile kısıtlanabileceğini belirtiyorlar. Bu konuda AK Parti'nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılacak MYK toplantısında da ele alınacak.
 
TAKSİM MEYDANI VE AKM DAHİL DEĞİL
 
Gezi Parkı konusunda yapılacak kamuoyu yoklamasına, Taksim Meydanı'ndaki düzenlemeler ile Atatürk Kültür Merkezi'nin geleceği ise dahil olmayacak. Yoklama, sadece Gezi Parkı konusunda olacak. Taksim'in araç trafiğinden arındırılması ve AKM'nin yıkılması konusundaki planlara ise, kaldığı yerden devam edilecek.
 
SARIGÜL'E İZİN VERİLMEDİ
 
Şişli Belediyesi de geçen yıl Kasım ayında Şişli ilçe sınırları içinde bulunan Maslak, Ayazağa ve Huzur mahallelerinin Şişli'den ayrılarak Sarıyer'e bağlanmasına ilişkin, yine Belediye Kanunu'nun 15. maddesi uyarınca halkın oyuna başvurmak istemişti. Sarıgül, halk oylamasında alınacak kararın üç mahalenin Şişli'den ayrılmaması yönünde olması halinde, bunu bir ek olarak Anayasa Mahkemesi'ne yapacağı, sözkonusu kanunun iptali yönündeki bireysel başvuruya ek olarak sunacaktı.
Ancak Belediye'nin hazırlıklarını yaptığı halk oylaması, oylamadan bir gün önce Kaymakamlık tarafından iptal edilmiş ve yasaklanmıştı. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de, yasak kararı üzerine "Demokrasi ayıbıyla karşı karşıyayız" açıklaması yapmıştı.

 

Gezi Parkı ile ilgili Başbakan'ın "Referandum olabilir" sözlerine Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukcu'dan yanıt geldi. Karakullukcu, "Bu referandum değil daha çok kamunun isteğini ortaya çıkarmak için yapılan bir oylama. Bu yargı kararının önüne geçemez" dedi.

 

Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukcu, Gezi Parkı'nda yapılacak projenin referanduma götürülmesi fikrine ilişkin, "Bunu referandum olarak algılayamıyorum. Daha çok kamunun istek ve arzusunu ortaya çıkarmak için yapılan bir oylama. Bu yargı kararının önüne geçemez. Hukuk devleti deyince yargı kararı esastır" dedi.

Taksim Gezi Parkı'na Toplu Kışlası projesine ilişkin olarak bir yürütmeyi durdurma kararı bulunuyor.

Başbakan Erdoğan, dün Gezi Parkı ile ilgili 11 kişilik heyetle yaptığı görüşmede "Referanduma gidilebilir" demişti.

 



KAYNAK: hurriyet.com.tr
Güncelleme Tarihi: 13 Haziran 2013, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
TUNA
TUNA - 11 yıl Önce

HÜRRİYET YİNE ORTALIĞI KARIŞTIRMANIN HESABINI YAPIYOR.KANUN DEĞİŞTİRMEK ZORMU AMA SİZİN ÖN YARGILARINI DEĞİŞTİRMEK O KADAR ZOR Kİ....SİZİ BİZ 28 ŞUBATTAN ÇOK İYİ TANIRIZ UNUTMUŞ DEYİLİZ...

SIRADAKİ HABER