GEZİ PARKI REFERANDUMA GİDİYOR

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik: "Sayın Başbakan şöyle bir ihtimali gündeme getirebileceğimizi ve bunu ilgili kurumlarımıza götürebileceğimizi ifade etti

GEZİ PARKI REFERANDUMA GİDİYOR
Çelik: Referanduma gidebiliriz
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik: "Sayın Başbakan şöyle bir ihtimali gündeme getirebileceğimizi ve bunu ilgili kurumlarımıza götürebileceğimizi ifade etti: Madem ki halkın ne istediğini öğrenmek istiyoruz. Halk şunu istiyor, halk bunu istiyor diyoruz. O zaman bir referandum seçeneğini ilgili kurumlarımıza götürebiliriz" - "Bu toplantıdan çıkan somut sonuç sudur: Biz İstanbul halkına, bunu referanduma getirebiliriz. Türkiye çapında bir referandumdan söz etmiyorum ama İstanbul halkına soracağız. Siz burada olup biteni kabul ediyor musunuz, etmiyor musunuz? Olsun mu istiyorsunuz olmasın mı istiyorsunuz? Yapılsın mı istiyorsunuz yapılmasın mı istiyorsunuz? İstanbul halkı hangi yönde karar verirse demokrasilerde halkın kararı her zaman öpülüp başa konacak bir karardır" -"Gayet düzeyli, karşılıklı bilgi alışverişine dayanan gayet dostça ve sevecen ortamda geçen bir toplantı yapıldı" -"Gezi Parkı'ndaki eylemcilerin önemli bir kısmının, onların gözlemlerine göre. tamamen çevre duyarlılığıyla hareket eden, politize olmamış, art niyeti olmayan, özellikle yeşile, ağaca, çevreye karşı duyarlı olan insanlar olduğunu ifade ediyorlar ve Taksim'deki malum illegal örgütlerle özellikle kamuya yönelik, kamu malına yönelik, insanların canına malına yönelik tahripkar tutum sergileyen kimselerle beraber olmadıklarını, onları esasen tasvip de etmediklerini ifade ettiler" -"Sayın Başbakana, bu gençlerin anlaşılması gerektiğini, onların reddedilmesi, onlara sırt dönülmemesi, onların kucaklanması yönünde katılımcıların telkinleri oldu"
 
 
 
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Gezi Parkı heyetiyle yaptığı görüşmeyle ilgili, "Sayın Başbakan şöyle bir ihtimali gündeme getirebileceğimizi ve bunu ilgili kurumlarımıza götürebileceğimizi ifade etti: Madem ki halkın ne istedigini öğrenmek istiyoruz. Halk şunu istiyor, halk bunu istiyor diyoruz. O zaman bir referandum seçeneğini ilgili kurumlarımıza götürebiliriz" dedi. 
Çelik, Başbakan Erdoğan'ın Gezi Parkı olaylarıyla ilgili oluşturulan 11 kişilik heyetle görüşmesinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. 
Gezi Parkı eylemleri ve daha sonra meydana gelen olaylarla olarak 15 günden beri yaşananların herkesi üzdüğünü ifade eden Çelik, "Türkiye'nin gündeminden bu tatsız olayı çıkarabilmek için olağanüstü bir gayret sarf ediliyor. Buna iyi niyetli olarak teşebbüs eden sivil toplum örgütleri var, Türkiye'de Sayın Başbakan başta olmak üzere yetkililer bu meselenin ağız tadıyla halledilmesini elbette çok arzu ediyorlar. Bugün malumunuz biraz gecikmeli olarak,  45 dakikalık gecikmeyle yaklaşık 4,5-5 saat süren, 11 kişiyle Sayın Başbakanın başkanlığında bir toplantı yapıldı. Bu insanlar Gezi Parkı eylemlerine katılan, bunu destekleyen insanlardır. Bunlar davet üzerine Genel Merkezimize gelmişlerdir. İçinde profesör, doçent olan arkadaşlarımız da var, mimar, şehir plancısı olan insanlar var. Henüz öğrenciliği bitmiş olan hayatının baharında, genç  arkadaşlar var. Çalışan kesimler var. Sinema yönetmeni var" diye konuştu

REFERANDUM KARARINA İLK TEPKİLER

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'in MYK sonrası yaptığı basın toplantısında Gezi Parkı ile ilgili "Biz İstanbul halkına bir referandum götürebiliriz. İstanbul halkına soracağız" demesi üzerine Gezi Parkı'ndan ilk tepkiler geldi. Gezi parkı'ndaki eylemcilerin bazılarının tepkileri şöyle; "Türkiye seçimlere güvenmiyoruz" "Referandum AK Parti'nin seçimi olur" "Referandum yapılacaksa sadece Beyoğlu Halkı için yapılsın" "Bunun için huykuk süreci işliyor. Referandum olmasın, hukuk ile bu iş çözülsün"
 
 
 
Gezi Parkı'ndaki eylemcilerden bazıları Hukuk sürecinin devam ettiğini belirterek, "Ne referandumu, biz hukuk istiyoruz. Hukuğun arkasında dursunlar biz başka bi şey istemiyoruz. Mahkeme sonuçlansın, biz mahkemenin sonucunu görmek istiyoruz." dedi. Referandumluk bir şey yok, halkın dediği olmalı diyen bir eylemci, "Tüm insanlar burada toplanmış zaten, geri adım atmasını bekliyoruz. Yetkililerden mantıklı bir cevap bekliyoruz." dedi.
 
MİLLETVEKİ LEVENT TÜZEL: " BU İŞİ YOKUŞA SÜRMEKTİR"
Referandum olursa iyi olur diyen bir kişi de "Böyle olayla olmasın, herkes rahat bir nefes aldın. İstanbul değil'de sadece Taksim Halkına yaparlarsa daha iyi olur" şeklinde konuştu. İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel de gezi parkı'nda yer alırken, "O da yapılır, o referandumdan onun istediği sonuç çıkmayacaktır ama, şöyle birşey var ki Gezi Parkı, ağaçlar ve buradaki betonlaşmayı önleme talebi, temel insan hakkına dönüşmüş durumda. Çoğu insanda bunun referanduma sorulacak bir yönü yok diye düşünüyor. Hüseyin Çelik bunu bilmez birisi değil. Yani bu işi yokuşa sürmektir. Günlerdir burada direnen insanlar, Türkiye ayakta, bunu bir referandum konusu yapmanın alemi yok. Gezi parkına gelen insanlar kararını vermiş durumda, hükümetin üzerine düşen, bu iradeye saygı göstermek. Bu halkın talebine yanıt vermek. Oyuncu Mahmut Cevher "Çoğunluğun evet demesi önemli değil. Şu anda referanduma gerek yok. Buradaki istekler referandumu gerektirecek istekler değil. Burada insanlar diyorki, 'Biz rengarenk yaşamak istiyoruz, biz özgür yaşamak istiyoruz, biz muhafazakar yaşamak istemiyoruz, bize kimse Osmanlıu idolünü dayatmasın'" diye konuştu. Eylemcilerin Gezi Parkındaki nöbeti devam ediyor.
 
Taksim Dayanışması'ndan referanduma yanıt
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın Gezi Parkı heyetiyle yaptığı görüşmenin ardından Hüseyin Çelik'in açıklamalarıyla gündeme gelen referandum seçeneğine Gezi Parkı eylemcilerinden yanıt gecikmedi.
En başından beri referandum seçeneğini kabul etmeyen Taksim Dayanışması, Kışla projesi tamamen iptal edilmedikçe Meydan'dan ayrılmayacağını duyurdu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gezi Parkı için belirlediği heyet ile 4.5 saat görüştüktükten sonra Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, “Somut sonuç şudur, biz İstanbul halkına bunu referanduma götürebiliriz. Tüm Türkiye için değil ama İstanbul halkına bunu sorabiliriz” dedi.
 
ANKARA'DA BİZDEN TEMSİLCİ YOK
Bu sözler, Taksim’de hızla yankılandı. Daha önce, “Ankara’da bizden bir temsilci yok” diyen Taksim Dayanışması, Gezi Parkı’nda kalmakta kararlı olduklarını belirterek şu açıklamayı yaptı:
“Bu yolda yaralılarımız ölülerimiz oldu. Referandumu kabul etmiyoruz. Bizimle kimse görüşmedi. Biz bu sabaha kadar süren polis zulmünü reddettiğimiz için baş kaldırdık. Çelik, ‘Kalanlar marjinaldir’ diyor. Bu kadar insan mı marjinal. Bu gece buradan bir kişi bile ayrılmasın. Buradan yükselen sloganlar bu akşam Başbakan’a kadar gidecek. Sinirlerimiz gergin ama birbirimizin elinden tutup direne direne kazanacağız...”
Öte yandan Hüseyin Çelik'in açıklamalarından sonra Taksim'deki kalabalığın sayısı da hızla arttı. Meydan'da saat 22.45 itibariyle en az 10-12 bin kişinin bulduğu belirtiliyor. Açıklamanın ardından Gezi Parkı'na yönelik olası bir polis müdahalesine karşı hazırlık yapılmaya da başlandı. Bu arada Taksim Meydanı'ndaki piyano dinletisi de Gezi Parkı eylemcileri tarafından keyifle izleniyor.





kaynak: milliyet.com.tr

 
Güncelleme Tarihi: 12 Haziran 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER