HALK EĞİTİM MERKEZİNDE SKANDAL!

Birçok alanda eğitim veren halk eğitim merkezlerinden birine atılan neşter buralardaki denetimsizliği gün yüzüne çıkardı.

HALK EĞİTİM MERKEZİNDE SKANDAL!

 

Küçükçekmece Halk Eğitim Merkezi’nde yapılan araştırmada evrakta sahtecilikten, hayali kurslara ve usulsüz para aktarımına kadar birçok yolsuzluk yapıldığı anlaşıldı.
 
Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü'ne bağlı merkezlerin haksız kazanç kapısı haline geldiği ortaya çıktı. İstanbul Küçükçekmece Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturma aynı ilçede bulunan ve birçok alanda eğitim verirken sayısız kurs açma-kapama yetkilerine sahip olan Halk Eğitim Merkezi'ndeki usulsüzlükleri ifşa etti.
 
Buna göre Merkez'de görev yapan kadrosuz usta öğreticilerin bu vasfa sahip olmadıkları, yetkili olmadıkları halde mevzuata aykırı şekilde çalıştırıldığı, bir kısım usta öğreticilere usulsüz para aktarılırken, bir kısmının da hayali kurslarla ücret aldığı, derse gelmedikleri hatta başka kursa gittikleri halde ücretini tam aldıkları tespit edildi. Soruşturmada yıllardır sistemli olarak yapılan yasadışı işlemlerle kamunun binlerce lira zarara uğratılarak haksız kazanç elde edildiği anlaşıldı.
 
EVRAKTA SAHTECİLİK
 
Soruşturmada, Küçükcekmece Halk Eğitim Merkezi'ndeki bazı öğreticilerin belgelerde lise mezunu yazıldığı halde gerçekte lise terk olduğu bu şekilde sahte ve eksik evrakla işlem yapıldığı öğrenildi. Ayrıca
 
çok sayıda usta öğreticinin de eksik evrakla çalıştığı ortaya çıktı. Eksik evraklar arasında fotoğraf, sabıka kaydı, sağlık raporu, müracaat dilekçesi gibi önemli evraklar yer alıyor.
 
40 BİN KİŞİYE İŞLEM YAPILIYOR
 
Aynı kurumun okul aile birliğinde de usulsüzlüklere rastlandı. Birlik başkanı lise terk olduğu halde lise mezunu gibi çalışıyor ve buna mukabil kararlara imza atıyor. Halk Eğitim Merkezi'nde 4/C kadrosunda şoför olarak çalışan Burhanettin H.'ye okul aile birliğinde mevzuata aykırı bir şekilde düzenli maaş ödendiği tespit edildi.
 
Kurum aile birliğine gelen paralar ise azımsanmayacak miktarda. Öyle ki geçen yıla kadar gönüllü bağışlar hariç, bütün açık lise ve açık ilköğretim kayıtları ile kayıt yenilemeleri sadece halk eğitim merkezi tarafından yapılıyordu. Yılda ortalama 40 bin civarında kişiye işlem yapılan merkezde, her işlem başı 5 TL alınıyor.
 
Bu arada, kayıtlara lise mezunu olarak geçen Nalan T. ortaokul mezunu olduğunu doğruladı. "Kayıtlardaki lise mezunu bilgisinin sehven yapılmış bir hata olduğunu düşünüyorum. Nitekim daha sonra düzeltildi" diyen Nalan T. "Hatanın neden uzun yıllardır düzeltilmediği" sorusunu yanıtsız bıraktı. Soruşturmada adı geçen diğer kişiler ise konuşmayacaklarını açıkladı.
 
Lise bitirmeyen karı koca mezun yazıldı
 
Küçükçekmece Halk Eğitim Merkezi'nde gitar öğretmeni olarak yıllarca çalışan Erdinç T. lise terk olmasına rağmen kayıtlarda lise mezunu olarak geçti.. Erdinç T'nin ortaokul mezunu eşi Nalat T. de kayıtlara lise mezunu olarak yazıldı.
 
Erdinç T. 2011 yılında başka bir şirkette tam zamanlı olarak çalıştığı halde Halk Eğitim Merkezi'nde de tam zamanlı olarak çalıştı ve ücretini aldı. Mevzuata göre bu şekilde çalışması mümkün olmayan Erdinç T'ye haftada 40 saat çalışma ücreti ödendi. Aynı şekilde mevzuata göre haftada 10 saatten fazla ödeme yapılmıyor.
 
Girmediği dersin ücretini alıyor
 
Usta öğretici Ali K. kurumda şoför olarak çalışan bir personelin yakın arkadaşı. Ali K. birçok derse girmeyip bütün derslere girmiş gibi ücretini alıyor. Mevzuata göre öğrencisi olmayan kursa ücret ödenmiyor. Ancak Ali K'nın tek bir öğrencisi olmamasına rağmen yine ücretini düzenli olarak alıyor.
 
Aynı saatte birden fazla ders veriyor
 
Aynı zamanda okul aile birliği üyesi olan Gönül Ç. sadece eğitim fakültesi mezunlarının verebileceği bazı dersleri meslek yüksekokul mezunu olmasına rağmen kendisi veriyor. Gönül Ç. aynı saat ve tarihlerdeki birçok dersi vermekle yükümlü. Ancak Gönül Ç. hiçbir kursa girmeyip, herbiri için ayrı ücret alıyor.
 
Resimle ilgisi olmayan öğretmenler
 
Tuğba A.Y. resimle ilgili hiçbir belgesi bulunmamasına rağmen resim öğreticiliği yapıyor. Gözde E. verdiği iki farklı CV'den birinde Açıköğretim mezunu diğerinde ise düz lise mezunu olduğunu beyan etti. Ancak Gözde E'nin açık lise terk olduğu anlaşıldı. Bu haliyle resmi olarak usta öğretici olamayan Gözde E. görevine devam ediyor. HABER: Nesrullah SONAY-BUGÜN
 

Güncelleme Tarihi: 06 Haziran 2012, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
ihsan
ihsan - 12 yıl Önce

garip guraba hakkı derken demekki kendi yeme haklarını savunuyorlardı. artık boynuz çuvala sığmıyor.. Rabbim hepsinin cezasını verecek

Alacaklı
Alacaklı - 11 yıl Önce

Haberde ismi geçen Erdinç T. benim ve benim eşimin adı Nalan T. değildir. Nalan T. ile hiçbir zamanda evli olmadım. Evli olduğum kişi Lisans mezunu olup iki yabancı dili olan bir akademisyendir. Bugün Gazetesi muhabiri Nesrullah SONAY ve özelliklede bu yalan bilgileri kendisine sunan " SARI BASIN KARTI " sahibi muhterem şahsiyet bunların hesabını adalet karşısında verecektir. Benim ve aileimin çalışma hayatını, psikolojisini bozan kişi ve kişiler hem bu dünyada hemde öbür dünyada hesaplarını veremedikleri gibi sonsuza kadar suçlu ve borçlu kalacaklar.

SIRADAKİ HABER