HANGİ ŞİRKET KİME AİT, HANGİ PARTİYE YAKIN?

Türkiye’de hemen her gün ‘Bu pazar seçim olsa’ adı altında seçim anketleri yapılır. Yaklaşan genel seçimler öncesi anket şirketlerinin seçim yarışı da başladı. Her şirket art arda raporlar yayınladı. Peki hangi şirket hangi partiye yakın?

HANGİ ŞİRKET KİME AİT, HANGİ PARTİYE YAKIN?
Türkiye’de hemen her gün ‘Bu pazar seçim olsa’ adı altında seçim anketleri yapılır. Seçim zamanlarında ciddi araştırmalar yapılsa da, diğer zamanlarda yapılan anketler kamuoyunu manipüle etmek ve yönlendirmek için yayınlanır.

Şirketlerin araştırmalarının iki boyutu vardır. Ciddi araştırmaları herhangi bir partiye ücretli yapılır ve ve bu bilgiler genelde kamuoyuna yansımaz. Anketlerin kamuoyuyla paylaşılan bölümleri olduğu gibi, paylaşılmayanları da vardır. Özellikle seçim dönemi haricinde yapılan anketler kamuoyunu yönlendirmek için yapılır. 

Zira, seçim anketlerini örnek alırsak, medyanın ve anket şirketlerinin yaptığı manipülasyonlar seçim sonuçlarına da etki ediyor

SEÇİM YAKLAŞTI, ANKET SAVAŞLARI BAŞLADI

Genel seçimlerin yaklaşmasıyla anket savaşları da yeniden start verdi. Dikkat çeken nokta ise yayınlanan anketlerde partiler arasında büyük uçurum olması. Oranlardaki uçurum ise elbette şirketlerin partilerle olan yakın bağıyla açıklanabiliyor. 

HANGİ ŞİRKET KİME AİT, HANGİ PARTİYE YAKIN?

ANAR, 1998 yılında Ankara’da kurulmuştur. Sahibi, AKP’den Beşir Atalay’dır.

Pollmark, 2003 yılında kurulan bir kamuoyu araştırma şirketi… İbrahim Dalmış, Ertan Aydın, Yusuf Ziya Özcan, İhsan Dağı tarafından kuruldu. AK Parti’ye yakınlığı ile biliniyor. Bu şirket, Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde, AK Parti teşkilatı, belediye başkanları ve milletvekillerine anket uyguladı.

Metropoll ve Anyd-Ar şirketleri de Ak Parti’ye yakınlıklarıyla biliniyor. Ancak 2012 yazında Metropoll ile AK Parti’nin arası, şirketin yaptığı bir seçim anketinde iktidar partisinin oylarının düşük çıkması nedeniyle açılmıştı.

Bunların dışında DENGE Araştırma şirketi de hükümete özel anket yapıyor. Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Yıldız, Recep Tayyip Erdoğan’la, ilk siyasete atıldığı yıllardan beri çalışıyor. AKP İstanbul Milletvekili Zeynep Karahan Uslu da şirkete danışmanlık yapıyor.

GENAR Araştırma şirketi ise, Ak Parti Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu tarafından kuruldu. Şirketin yönetiminde Hüsrev Hatemi, Ümit Meriç, Nilüfer Narlı, Davut Dursun, Haluk Şahin, Arus Yumul ve Ak Parti MKYK üyesi Edibe Sözen var.

Yine Habertürk için anket yapan Konsensus’da AKP’ye yakınlığıyla bilinen ve genelde AK Parti oylarını en yüksek gösteren şirketlerden… Konsensüs’ün yaptığı seçim anketleri de bu bağlamda değerlendirilmeli.

SONAR Araştırmanın sahibi Hasan Bayrakçı ise, 1999 seçimlerinde MHP’den İstanbul milletvekili adayı olmuştu.

KONDA Araştırma ve Danışmanlık Tarhan Erdem’in sahibi olduğu bir şirket… Yönetiminde Tarhan Erdem ve Bekir Ağırdır bulunuyor. Hükümetle yakın ilişkileri olan bir şirket… Erdem, CHP’den ayrıldıktan sonra sıkı bir CHP ve Baykal muhalifi haline gelmesiyle dikkati çekiyor.

KAMAR Araştırma ise Emre Kongar tarafından, 1987 yılında kurdu. Dört yıl sonra bu şirketten ayrıldı. Daha sonra Bülent Tanla araştırmalarını yayınladı. Şu andaki başkanı Murat Doğan.

Gezici Araştırma da son dönemde popüler olan ve Gezici ailesine ait olan bir araştırma şirketi… Şirket, Atatürkçü kimliği ve CHP’ye yakınlığıyla tanınıyor.

ORC adlı şirket, Ankara merkezli bir şirket…  Gülen Cemaatine yakın olduğu iddia ediliyor. Ancak araştırmalarında objektif olduğu yönünde bir imajı var. 17 ve 25 Aralık operasyonlarından sonra başlayan AKP – Cemaat kavgası sonrasında şirketin, güçlüden yana tavır alarak Fettullah Gülen ile arasına mesafe koyduğu da iddialar arasında…

Estima adlı şirketin Yönetim Kurulu Başkanı, CHP’li Bülent Tanla’nın oğlu Hasan Tanla. Daha önce ismi Piar Gallup idi, geçtiğimiz yıl Tanla ailesinin şirketleri bir araya gelerek bu ismi aldı. Tanla’nın CHP içinde sıkı bir muhalif olduğu biliniyor. Şirket basında daha çok Vatan Gazetesi ile çalışıyor.

A&G, Adil Gür’ün şirketi. 1997 yılında kuruldu, genel müdürü sosyal demokrat olarak bilinen bir isim Adil Gür. Daha çok Doğan grubundaki gazetelerde anketleri yayınlanıyor. Son dönemde hükümetle yakın ilişkiler içerisinde bulunduğu biliniyor.



KAYNAK: AjansHaber 
Güncelleme Tarihi: 30 Ocak 2015, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER