HAVADA KAOS BİTTİ. EYLEM DÜN GECE SONA ERDİ

Hava-İş Sendikası’na üye Türk Hava Yolları kabin memurlarının iş bırakma eylemi 179 seferin iptal edilmesine yol açtı.

HAVADA KAOS BİTTİ. EYLEM DÜN GECE SONA ERDİ
Hava-İş Sendikası’na üye Türk Hava Yolları kabin memurlarının iş bırakma eylemi 179 seferin iptal edilmesine yol açtı. THY, iptal edilen seferlerin dış hat yolcularını otellere yerleştirdi. Grev dün gece saat 22.30’da sona erdi.
 
HAVACILIK iş koluna grev yasağı getiren kanun teklifinin TBMM gündemine getirilmesi üzerine, Hava-İş Sendikası üyeleri dün sabaha karşı saat 03.00’ten itibaren Atatürk Havalimanı’nda iş bırakma eylemi başlatması 179 seferin iptaline yol açtı. Türk Hava Yolları (THY), iptal edilen seferlerin dış hat yolcularını otellere yerleştirdi. Eylem Hava-İş Sendikası’nın ‘Grev bitti herkes normal mesaisine dönebilir’ çağrısının ardından saat 22.30’da sona erdi.

Gün boyu sürdü

Gece saatlerinde Türk Hava Yolları’nda görevli kabin memurlarının başlattığı iş yavaşlatma eylemi Atatürk Havalimanı’nda gün boyunca sürdü. Saatlerce havalimanında grev yasağını getiren kanun teklifini protesto eden kabin memurlarına 200’den fazla THY Teknik A.Ş çalışanları da destek verdi. Sloganlarla kabin ekiplerinin eylemlerine destek olan Teknik çalışanları, Atatürk Havalimanı’nda geliş katında toplandı. Eylem nedeniyle havalimanına çok sayıda çevik kuvvet ekibi yönlendirildi.

30 sefer iptal

Çalışanlarının gerçekleştirdikleri iş yavaşlatma eylemi nedeniyle dün 149 seferini iptal etmek zorunda kalan THY, bugün için 30 uçuşunu da iptal etti. THY’den konuyla ilgili yapılan açıklamada bugün yapılacak bazı seferlerin de operasyonel nedenlerle iptal edildiği belirtilerek yolcuların mağdur olmamaları için havalimanına gelmeden önce uçuşlarını güncel durumunu çağrı merkezi (444 0 849) aracılığı kontrol etmeleri istendi.

Sky’dan 3 uçak

Eylemin seferleri aksatması üzerine THY, Sky Havayolları’ndan ekibiyle birlikte 3 uçak kiraladı. Sky’dan yapılan açıklamada THY’ye, 3 uçağımızı ekibiyle birlikte kiraladık. Boş olan uçaklarımızı da kendilerinin hizmetine sunacağız. Havacılıkta zor zamanda destek olma vardır’’ denildi.

Pilotlar ıslıklandı

Eylem yapan grup, öğleden sonra çeşitli sloganlar atarak gelen kişilerin katılımıyla büyüdü. Hava-İş tarafından eyleme katılanlara, ‘Grev yasağı=yoksullaşma köleleşme’ başlığı yazılı broşür dağıtıldı. Gruptakiler, yanlarından geçen ve çalışan pilotları da ıslıkladı.

Yasak geliyor, tehdit var

Eyleme katılan THY çalışanları adına açıklama yapan, Hava-İş Sendikası Teşkilatlandırma Sekreteri Kaya Sayın, tarih boyunca havacılık hizmetlerinde hiçbir şekilde grev yasağı olmadığını belirterek, “Ancak TBMM’ye verilen ‘Torba Yasa’ teklifinin içine, evrensel, anayasal en temel demokratik işçi hakkı olan grev hakkını yasaklayan bir madde ilave edilmiştir. Komisyon toplantılarında, tüm muhalefet partileri bu maddenin tekliften çıkarılmasını istemiş, ancak yasak oy çokluğu ile kabul görmüştür” dedi.

200’e yakın kişinin işine son verildi iddiası

HAVACILIK İş Kolu’na grev yasağı getiren kanun teklifinin protesto etmek için Atatürk Havalimanı’ndaki iş yavaşlatma eylemine katılan ve işe gelmeyen 200’e yakın kabin memurunun telefonla aranarak işlerine son verildiği iddia edildi.

THY’nin internet sitesi hack’lendi

HAVACILIK iş koluna grev yasağı getiren kanun teklifinin TBMM’nin gündemine geleceği haberi üzerine bir grup, THY resmi internet sitesini hack’leyerek yasağı protesto etti. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Altyapıyı tahrip edecek sonuç doğurmuş değil, önlemler alındı” dedi.

Kanun teklifinde ne var

Ak Parti milletvekilleri tarafından TBMM Başkanlığı’na verilen bazı kanunlar hakkında değişiklik yapılması hakkında kanun teklifinin birinci maddesi, 2.282 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu’nun 29’uncu maddesinin birinci fıkrasının (4) numaralı bendinin, “Banka ve noterlik hizmetleri ile havacılık hizmetlerinde” olarak değiştirilmesini öngörüyor. Kanunun gerekçesinde, “havacılık sektöründe yer alan faaliyetlerin grev ve lokavt yapılamayacak işler kapsamına alınması önem arz etmektedir” ifadesi yer aldı. Madde, Genel Kurul gündeminde görüşülmeyi bekliyor.

KESK ve TALPA destekledi

KAMU Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK), THY yönetiminin “kanunsuz eylem yaparak greve katılmaları” gerekçesiyle greve katılan Hava İş Sendikası üyelerinin cep telefonlarına sözleşmelerinin bildirimsiz feshedileceği, kıdem ve ihbar tazminatı haklarının tehlikeye gireceği yönünde mesajlar gönderdiğini açıkladı. Açıklamada “Hava İş sendikasının almış olduğu kararı sonuna kadar destekliyor, kendileriyle dayanışma içinde olacağımızı bilmelerini istiyoruz” denildi. Türkiye Havayolları Pilotları Derneği (TALPA ) grev yasağının karşısında olduklarını belirtirken uluslararası havacılık örgütlerini de devreye soktuğunu bildirdi.

THY:  Yasadışı grev çağrısı uçuşları aksattı

THY’den yapılan açıklamada ise, Hava İş Sendikası’nın yasadışı grev çağrısı yaptığı ileri sürülerek, çalışanların bir kısmının bu çağrıya uyduğu, bu nedenle uçuş operasyonlarında aksaklıklar yaşandığı bildirdi. THY açıklamasında, “Yolcularımızın en az etkileneceği şekilde iptaller yapılmaktadır. Yolcularımızın değişiklik talepleri herhangi ekstra maliyet olmaksızın gerçekleştirilecektir. Yolcularımız uçuşlarıyla ilgili güncel bilgileri www.thy.com web sitesinden veya 444 0 849 numaralı Çağrı Merkezi’nden alabilirler” denildi.
Güncelleme Tarihi: 30 Mayıs 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER