HER 5 SANİYEDE 1 KİŞİYİ ÖLDÜRÜYOR

Aile Sağlığı Merkezi doktorlarından Adnan Atılgan sigaranın zararlarını anlattı.

HER 5 SANİYEDE 1 KİŞİYİ ÖLDÜRÜYOR

Bahçeşehir Aile Sağlığı Merkezi doktorlarından Adnan Atılgan, Özel Burç Üçgül Anadolu ve Fen Lisesi'nde, öğrencilere sigaranın zararlarını anlattı. Atılgan, okulun konferans salonunda, Sağlık Mensupları Derneği'nin (SAMEDER) organizasyonunda düzenlenen seminerde, sigaradan her 8 saniyede bir kişinin öldüğüne dikkati çekerek, ''Mesela şeker hastalığından ölenler varsa onları önleyemiyoruz. Şeker hastalığının tam tedavisi yok çünkü. Tansiyon hastalığının tam tedavisi yok. Onları engelleyemiyoruz. Felçten ölenleri engelleyemiyoruz. Ama sigarayı engelleyebiliriz. Sigara, önlenebilir bir ölüm nedenidir'' dedi.

''Türkiye'de sigara yüzünden bir yılda kaç kişi ölüyor? Var mı bilen?'' diye soran Dr. Atılgan, şunları söyledi:

''Ben söyleyeyim; Türkiye'de sigaradan 114 bin kişi ölüyor arkadaşlar. Az değil. TT Arena stadını bilen var mı? Gördünüz değil mi orayı? O arena stadını 3 defa doldurur 114 bin kişi. 3 defa doldurun, o kadar insan bir yılda ölüyor Türkiye'de'' Dr. Atlgan, son yıllarda Türkiye'de sigarayla alakalı çok güzel gelişmeler oluğuna da dikkati çekerek, '' Biliyorsunuz, dumansız hava sahası oluşturuluyor. Dumansız hava sahası oluşturulduğu için yasaklar sayesinde sigara içenlerin içmeyenlere verdiği zararın önüne geçiliyor. Sigara en fazla ne yapar? kanser yapar. Nerede yapar? her yerde yapar. Ama en önemlisi,  akciğer kanseri, ağız kanseri, diş eti kanseri, dil kanseri. En çok bunlar oluyor. Sigara içenlerin kanserden ölüm oranı, içmeyenlere göre 20-25 kat daha fazladır. Yani 100 kişide 5 kişi kanserden ölecekse, o 100 kişi eğer sigara içiyorsa, hepsi ölecek demektir'' diye konuştu.

Dr. Atılgan,  bir insanın akciğerinin 25 yaşına kadar geliştiğini ve büyüdüğünü, 25 yaşından sonra da giderek kapasitesinin azalmaya başladığını belirterek, şöyle devam eti:

'' 25 yaşındaki bir insanın akciğerine su doldurursanız 5 litre su alır. 5 litre hava alır. Ama her yıl bu 5 litreden 10ml- 20ml kadar azalmaya başlar. 25 yaşından sonra her yıl azalır. Sigara içenlerde ise, her yıl akciğer kapasitesi 100 ile 200 ml kadar azalır. Sigaradan etkilenme durumuna göre, 100 ml ile 200 ml arasında azalır. Diyelim ki, sigara içen birisi var. 10 yılda akciğer kapasitesi 100 ml azalırsa ne kadar azalır 10 yılda? 1 litre azalır değil mi? Bir akciğer kapasitesi 5 litre dedik. 10 yılda 1 litre, 20 yılda 2 litre, 25 yılda ne kadar azalıyor o zaman 2,5 litre. Yani ne oldu, yarısı oldu. Akciğer kapasitesinin yarısını kullanamayan bir insan neler yapamaz biliyor musunuz? Spor yapamaz bir defa. Kesinlikle yapamaz. Merdiven çıkamaz. Daralır, sıkışır. Hızlı hızlı yürüyemez. Bir 10 yıl daha içerse, 35 yaşında 35 yıl içerse, yataktan çıkamaz. Çünkü yattığı yerde bile nefesi daralır. Boğuluyormuş gibi olur. Nefes alamıyorum der. O hissi biliyor musunuz?  Ağzınızı burnunuzu kapatın. 1 dk. duramazsınız. Akciğer kanseri, en çok görülen kanser. Bu kanser türünün yüzde 95'i sigaraya bağlı. Sadece akciğer mi? Kalp-damar hastalıkları da var. Yani damarı tıkar. Vücudun neresinde damar var, her yerinde var. Nereyi tıkarsa orası gider. Sigara içenlerde nörolojik hastalıklar. Kanama olur beyinde. Felç. Sindirim sistemiyle alakalı her türlü şeyi yapabiliyor. Böbrekleri de bozar. Hadi kendini zehirliyorsun da çocuktan ne istiyorsun? Bebekten ne istiyorsun? Hamileyken sigara içilirse erken doğum, düşük riski artar. Sigara içen annelerin çocuklarında çok çeşitli hastalıklar var ama son yıllarda şu çok önem kazandı: Sigara içen çocukların ve annelerin çocuklarında şu çok fazla görülmeye başlandı.'' Dr. Atılgan, slayt sunum eşliğinde gerçekleştirdiği seminerde, öğrencilerin sorularını da yanıtladı. Burç Üçgül Anadolu ve Fen Lisesi Müdürü Gürol Gürsoy, görevlerinin sadece öğrencilere eğitim öğretim hizmeti vermek değil, aynı zamanda onları her türlü kötülükten ve kötü alışkanlıklardan korumak olduğunu belirterek, ''Bu nedenle öğrencilerimiz için faydalı olacağını düşündüğümüz bu tür etkinliklere ve eğitim seminerlerine büyük önem veriyoruz'' dedi.

Güncelleme Tarihi: 11 Ocak 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER