HÜKÜMET BAŞKANLIK SİSTEMİNİN FİTİLİNİ ATEŞLEDİ

Bugün önce Başbakan yardımcısı Bekir Bozdağ “Anayasa yazımı sürecinde başkanlık sistemini müzakere etmek lazım” şeklinde açıklama yaptı. Ardından Slovenya'da olan Başbakan Erdoğan da özel bir deyim kullanarak aynı konuda açıklamalarda bulundu

HÜKÜMET BAŞKANLIK SİSTEMİNİN FİTİLİNİ ATEŞLEDİ

Slovenya Başbakanı Janez Jansa ile ortak basın toplantısında gazetecilerin konuyla ilgili sorularını cevapladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan toplantıda Bozdağ’ın sözlerinin hatırlatılması üzerine şunları şöyle konuştu, “Yeni anayasa çalışmalarında yazım süreci başladı. Bu süreç içinde tartışılabilir. Bunlar demokrasinin olmazsa olmazlarıdır. Tartışmaların sonucunda parlamento şu sisteme de geçebiliriz diyorsa. Bizim söyleyecek bir şeyimiz kalmaz.”

"FİKİRLERİN MÜZAKERESİNDEN HAKİKAT GÜNEŞİ DOĞAR"

Konuşmasına “Müsademe-i efkardan Barika-i hakikat doğar” şeklinde devam eden Erdoğan bu sözlerinin ardından gülümseyerek çevirmene “bu sözleri çevirirken biraz zorlanacaksın” dedi ve açıklamasını yaparak, “Yani fikirlerin müzakeresinden hakikat güneşi doğar” dedi.

BOZDAĞ: "BAŞKANLIK SİSTEMİ MÜZAKERE EDİLMELİ"

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, “Denetimin en etkin yapılmasına izin veren sistem, başkanlık sistemidir. Gerçek anlamda yasama ve yürütmenin birbirine karşı bağımsız olduğu başkanlık sistemini müzakere etmek lazım” demişti.

Bozdağ, Meclis'te düzenlenen Parlamenter Denetim Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'de mevcut anayasadaki sistemin adına “parlamenter sistem” denilemeyeceğini, kuvvetler ayrılığını tam olarak görmenin zor olduğunu, söz konusu sistemin denetimin etkin şekilde yapılmasına da izin vermediğini belirterek, “Denetimin en etkin yapılmasına izin veren sistem, başkanlık sistemidir. Gerçek anlamda yasama ve yürütmenin birbirine karşı bağımsız olduğu başkanlık sistemini müzakere etmek lazım” diye konuştu. 

TBMM BAŞKANI ÇİÇEK: GÜNDEME GELİRSE TARTIŞILIR

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, gazetecilerin “Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın Başkanlık sistemine yönelik önerilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna “Söyler, orası Meclis'in kürsüsü, herkes düşüncesini söylüyor” dedi.

Bir gazetecinin “Yeni Anayasa çerçevesinde nasıl bakarsınız?” sorusuna Çiçek, “AK Parti'nin de temsilcileri var. Eğer gündeme gelirse orada tartışılır, bir şey demem, siz de dinlediniz” karşılığını verdi.

Çiçek, Bekir Bozdağ'ın “Başkanlık sistemi yeni Anayasa'da tartışılmalı” önerisine ilişkin bir soru üzerine, “Tartışmak üzere bir araya geliyoruz, değilse, mektup yazar gibi birimiz oturur yazarız. Her konu tartışılacak, onu her defasında ifade ettik. Herkes kendi düşüncesini, görüşünü gündeme getirecek, hangi konuları getirecek onu bilemem” dedi.

CHP'Lİ HAMZAÇEBİ: TÜRKİYE PARLAMENTER SİSTEMDEN VAZGEÇMEMELİ

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Başbakan Yardımcısı Bozdağ

Güncelleme Tarihi: 07 Mayıs 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER