İŞÇİ KİRALAMA HANGİ HAKLARI KAYBETTİRİYOR

Ali Tezel, Sosyal Güvenlik Reformu ve Kıdem Tazminatı konusunda önemli açıklamalar yaptı.

İŞÇİ KİRALAMA HANGİ HAKLARI KAYBETTİRİYOR
Ülkenin yüzde 70'inin emekli ve emekçilerden, Meclis'teki milletvekillerinin çoğunun ise İşadamı ve Sanayicilerden oluştuğuna dikkat çeken Sosyal Güvenlik Uzmanı Tezel, "Meclis'ten işçilerin hakkını savunacak bir yasanın çıkma ihtimali var mı?" diye de sordu.
 
'ABDULLAH GÜL'ÜN VETO ETTİĞİ TEK YASADIR'
 
Ali Tezel, yasalaştırılmak istenen işçi kiralama yasasının daha önce 2 kez Meclis'e getirildiğini birinin dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından veto edildiğini diğerinin ise Meclis'ten geçmediğini söyledi.
 
Tezel, "Mal ve meta olan herhangi bir ürünü kiralayabiliriz ama biz insandan bahsediyoruz. İşçi Kiralama dediğimiz olay artık insan mal haline geldi, alıp satabiliriz diyoruz.Bunu daha önce de denediler. 2007 yılında İşçi Kiralama Uygulaması'nı Meclis'ten geçirdiler. Bunu Abdullah Gül veto etti ve tek veto ettiği yasadır." dedi.
 
'İNSANI ALINIR SATILIR BİR MAL HALİNE GETİRDİLER'
 
Tezel o dönem yürürlüğe konulmak istenen yasayla ilgili çarpıcı bilgiler paylaştı. Tezel, "Diyelim ki bir işyerinde bin kişi çalışıyor.
 
Bin kişinin alacağı ücretin, kıdem tazminatının, sigortasının muhatabı çalıştığı işyeridir.  Eğer yasa çıksaydı. Bütün çalışanlar işçi kiralama şirketine bağlı olduğundan çalıştıkları şirkette hiç bir hak talep edemeyeceklerdi. İş kanunu, Sendikalar kanunu, Toplu Sözleşmeler Kanunu artık çöpe atalım. Çünkü insanı alınır satılır bir mal haline getirdiler ve getirecekler bu yasa çıkarsa" ifadelerini kullandı.
 
Ali Tezel, kıdem tazminatının kaldırılmasıyla ilgili de çok önemli bilgiler paylaştı. Tezel, "Kıdem tazminatının yerine fon gelirse ölüm ve emeklilik dışında artık kıdem tazminatı alma hakkımız kalmayacak. Kadınlar evlenince, erkekler askere giderken, işsiz kaldığımızda, haklı sebeple işten çıktığımızda kıdem tazminatı alamayacağız. 15 yılı ve 3 bin 600 günü doldurdum emekliliği evde bekleyeceğim dediğimizde de kıdem tazminatını yine alamayacağız." dedi.
 
'EMEKLİNİN CEBİNDEN 90 MİLYARINI ALDILAR'
 
Tezel 2008 yılında getirilen Sosyal Güvenlik Reformu ile ilgili şöyle konuştu:
 
"Eğer 2008 yılı Sosyal Güvenlik Reformu çıkmamış olsaydı bugün en düşük SSK maaşı  1.300 TL olacaktı. Şu anda 700 TL. Reform ile emeklilere vermeleri gereken paranın 90 milyarını kıstılar. 90 katrilyondan bahsediyorum. Devlet tarafından bakarsan 90 milyar tasarruf. Millet tarafından bakarsan 90 milyar hırsızlık. Milletin, emeklinin cebinden 90 milyarı aldılar. Sonra bir de bunun 26 milyarını sosyal yardım olarak, kömür parası olarak, bulgur parası olarak verdiler ve bir de alkış aldılar. Böyle bir algıyla yönetilen bir ülkedeyiz biz."
Güncelleme Tarihi: 31 Ocak 2015, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER