İSRAFIN BÖYLESİ...

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, halen 600 bin kişi Türkiye'de açlık sınırında yaşarken her gün milyonlarca ekmek çöpe gidiyor.

İSRAFIN BÖYLESİ...

Türkiye Fırıncılar Federasyonu kayıtları, günlük üretilen 205 milyon adet ekmekten 10 milyonunun israf edildiğini gösteriyor.

Çöpe atılan ekmeklerin maddi karşılığı ise 7 milyon TL'yi geçiyor.


Somali gibi birçok Afrika ülkesinde açlıkla mücadele ederken Türkiye'de her gün ortalama 10 milyon 80 bin ekmek çöpe atılıyor. Çöpe atılan ekmeklerin maddi tutarı ise 7 milyon 56 bin lirayı aşıyor.

İsrafın önüne geçilebilmesi halinde hem hane hem de ülke ekonomisinin kazanacağını vurgulayan Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, "Çöpe atılan ekmeklerle çok sayıda okul, hastane açılabilir. Bu nedenle yiyeceğimiz kadar ekmek alalım, israf etmeyelim." diyor.

Dünyada açlıktan insanların hayatlarını kaybettiğini hatırlatan Balcı, israfın Türkiye'de çok yüksek seviyelere ulaşmasının üzüntü verici olduğunu kaydediyor.

Afrika'ya yetecek kadar ekmeğin israf edildiğine dikkat çeken Balcı, "Türkiye'de günlük 300 gr standart normal ekmeğin 82 milyon, 200 gr standart normal ekmeğin 123 milyon adet üretildiğini gözlemlemekteyiz. 300 gr ekmeğin 4 milyon 66 bin, 200 gr ekmeğinse 6 milyon 14 bin adedinin israf edildiğini de üzülerek söylemek istiyorum.

Kişi başına ortalama ekmek tüketimi ise 333 gr'a tekabül etmekte. Hanelere günlük ortalama 222 gr'lık 4,76 adet ekmek alınmakta, bunun yüzde 3,06'sı çöpe atılarak veya hayvan yemi olarak israf edilmekte. Günlük ekmek miktarının 2 milyon 44 bin adedi ise daha satılmadan üretim mekânlarında israf edilmektedir. Lokanta ve otellerde oran yüzde 3,11, kurum yemekhanelerinde yüzde 2,47, öğrenci yemekhanelerinde yüzde 8,62'dir." şeklinde konuşuyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği'yle ekmek üretiminde yeni düzenlemeler yaptığını belirten Halil İbrahim Balcı, bu şekilde israfın önüne geçileceğini aktardı.

Ekmek üretiminde ve satışında yeni uygulamaların yavaş yavaş hissedilmeye başlanacağını ifade eden Balcı, "Daha önce 300 gr olarak baz alınan en alt değer 250 gr'a indirilmiş, böylece israfın önlenmesi için çok önemli bir karar alınmıştır. Kanunun tamamıyla yürürlüğe gireceği tarih Temmuz 2012'dir.

O zamana kadar işletmelerimiz gerekli hazırlıklarını yapacak ve tüketicinin lehine olan tebliğ hükümlerini Türkiye'nin her sathında uygulayacaklardır." diye konuştu. Fırıncıların da gereğinden fazla üretim yapmaları sebebiyle israfa yol açtığını söyleyen Balcı, sağlıksız işletmelerin ve merdiven altında üretim yapan ruhsatsız fırınların bir an önce kapatılması gerektiğini vurguladı.

 

kaynak : trthaber

Güncelleme Tarihi: 13 Şubat 2012, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
m.yldrm
m.yldrm - 12 yıl Önce

bazı bölgelerdeki fırınlarda küçük ekmekler üretiliyor fiaatlarıda uygun gramajı küçültüp fiatlarıda sabitlenirse iyi olur inşallah bu gram düşürmenin arkasında gizli zam çıkmaz

SIRADAKİ HABER