İSTANBUL'DA BÜYÜK DEPREM BEKLENİYOR. ŞOK AÇIKLAMA

İSTANBUL Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, deprem tehlikesinin Marmara’ya kaydığını belirterek, "Gemlik fayında 900 yıldır deprem yok. Bu kadar sessizlikten sonra ortaya çıkaracağı enerji oldukça fazla" dedi.

İSTANBUL'DA BÜYÜK DEPREM BEKLENİYOR. ŞOK AÇIKLAMA

TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu tarafından düzenlenen Bursa 4’ncü Kent Sempozyumu’nda katılan Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, gazetecilerin depremle ilgili sorularını yanıtladı. Bursa fayında bir yamulma saptandığını ve bunun ciddi incelenmesi gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, "Bizim önceliğimiz riski iyi hesaplayabilmek için Bursa ovasının altını iyice öğrenmek. Kendi açımızdan depremi önceden belirleme çalışmalarını yine aynı şekilde sürdürüyoruz. Bu konuda Nilüfer Belediyesi’nin önemli bir desteği var. Ovaya yaydık ve ovayı kontrol edebilecek hale geldik. Ancak depremi önceden belirleme çalışmaları kolay bir iş değil" dedi.

BİR KAÇ DEPREM BEKLENTİSİ

Marmara depremiyle ilgili bir soru üzerine de Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, "Marmara aynı şekilde bir değişiklik yok. Üzerine bir bilgi eklemedik. Spekülasyon amaçlı bile bir bilgi yok" dedi. Birkaç deprem beklentisi olduğunu, bunlarla ilgili ellerinde veriler bulunduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, "O yüzden daha sıkı daha planlı bir çalışma olması gerekirken, maalesef Türkiye’de olan biteni biliyorsunuz. Bütün bunlar bu işleri biraz gölgede bıraktı. Çok tehlikeli bir şey" diye konuştu.

"SANDIĞIMIZDAN ÇOK AKTİF BİR FAYLA KARŞI KARŞIYAYIZ"

Ellerinde M.Ö. 1100 yıllarına kadar giden kataloglar bulunduğunu hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu kataloglarda Marmara ve çevresinde olan depremleri döktüğümüz zaman haritada yer bulamıyoruz. O zaman bu şu anlama geliyor. Sandığımızdan çok aktif bir fayla karşı karşıyayız. Belki beklediğimiz o 1766’nın tekrarı, ardından bir sürü ikincil faylarda hareketler beklemek çok normal. Hep yıkıcı depremlerden bahsediyoruz. Bizde altının üzerindeki depremler yıkıcıdır. 8 falan olması ihtimali çok zayıf. O kadar enerji birikmiş değil. Tarihle ilgili oldukça iyi bilgilerimiz var ama onları da güncelleştirmek gerekiyor. Yapılan diri fay haritalarında bu tarihi birleştirmek gerekiyor. MTA bu konuda ellerinden geleni yapıyor ama diğer kurumlarda bir aksama var."

GEMLİK’TE 900 YILDIR DEPREM YOK

Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Düzce depreminin beklenmeyen bir deprem olduğunu

belirterek Gemlik’e dikkati çekti. Yrd. Doç. Dr. Gündoğdu, şöyle dedi:

"Gemlik kolu beklenmeyen bir kol. Ancak yaklaşık 900 yıldır deprem yok. Tarihe baktığımızda o fayın çok aktif olduğunu görüyoruz. İznik depremleriyle kendini ifade ettiğini biliyoruz. Bu kadar sessizlikten sonra ortaya çıkaracağı enerji o kadar fazla. Ama bunların jeodezik çalışmalarla özellikle yıllara bağlı olarak ne kadar bir enerji biriktiğini anlamak mümkün. Bununla ilgili maalesef çok fazla proje yapılamıyor."

Prof. Dr. Oğuz Gündoğdu, Bursa’da Yıldırım İlçesi ve Akpınar Mahallelerinde başlatılan kentsel dönüşüm projelerini eleştirirken de "Kentsel dönüşümde her şeyden önce planlama yapmanız gerekiyor. Kentsel dönüşüm bu şekilde tanımlanmıyor. Bu iş ranttan çıkarılıp kamu yararına uygun hale getirilmeli" diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 07 Haziran 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER