İşte Milli Eğitim'deki "Ballı" Devrim

MEB'de kadro karşılığı sözleşmeli statüye geçirilen üst düzey yöneticilerin maaşlarının yüzde 45,7’ye kadar artabileceği belirlendi

İşte Milli Eğitim'deki "Ballı" Devrim
Milli Eğitim Bakanlığı’nda deprem yaratan 652 sayılı kanun hükmünde kararnameyle (KHK), sözleşmeli üst düzey yöneticilerin maaşlarında kamudaki dengeleri altüst edecek artışlar yapıldığı ortaya çıktı. Kadro karşılığı sözleşmeli statüye geçirilen üst düzey yöneticilerin maaşlarının yüzde 45,7’ye kadar artabileceği belirlendi. Bakanlıkta 4 bin liradan aşağı maaş alan sözleşmeli yönetici kalmayacak. Bakanın özel kalem müdürü bile 4 bin 675 liraya kadar maaş alacağı hesaplanırken, bakanlığın merkez teşkilatı ile il ve ilçe müdürlüklerinde çalışanlara “ek ödeme” adı altında kafadan yüzde 50 dolayında zam yapıldı. Aynı ödeme, bu zammı hakeden “eğitim ordusu”na yapılmadı.

Hükümetin önceki gün yayınladığı KHK’yla kadro karşılığı sözleşmeli statüye geçirilen üst düzey bürokratlara yılda 4 ikramiye, ayrıca ek olarak 2 teşvik ikramiyesi ödenmesi hükmü getirilmişti. Yeni alınacak milli eğitim uzman ve uzman yardımcılarının ek göstergesi 3 bin 600 olarak belirlenmişti. Sözleşmeli yöneticiler ve milli eğitim uzman ve uzman yardımcıları ile denetçilere ve yardımcılarına derecelerine göre; yüzde 25 ile 35 arasında fazla çalışma ücreti ödenmesi de öngörülmüştü.

ÜST DÜZEY BÜROKRATLAR NE MAAŞ ALACAK?

KHK’yla yapılan düzenlemeyle birlikte kadro karşılığı sözleşmeli statüye geçirilen üst düzey bürokratların 6 ikramiye dahil maaşları;

Müsteşar: 5.154 liradan, 6.328

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı: 4.798 liradan, 6.012

Müsteşar yardımcıları: 4.701 liradan, 5.942

Genel müdürler: 4.701 liradan, 5.737

Rehberlik ve denetim başkanı: 4.701 liradan, 5.737

Strateji geliştirme başkanı: 4.701 liradan, 5.737

Talim ve Terbiye Kurulu Üyesi: 3.987 liradan, 5.584

1. hukuk müşaviri: 3.113 liradan, 4.834

Özel kalem müdürü: 2.554 liradan, 4.675

Basın ve halkla ilişkiler müşaviri: 2.537 liradan, 4.675

Bakanlık müşavirleri: 2.531 liradan, 4.620

Hukuk müşavirleri: 2.491 liradan, 4.542 liraya kadar yükselecek.

ÖZEL KALEME VE DANIŞMANLARA KIYAK

KHK’yla yapılan bu artışlar müsteşar, Talim Terbiye Kurulu Başkanı, müsteşar yardımcıları, genel müdürler, rehberlik ve denetim başkanı, strateji geliştirme başkanında yüzde 18.6 ile yüzde 21’e kadar ulaşacak. Diğer üst düzey personelde ise artışlar yüzde 28.6 ile yüzde 45.7’ye kadar çıkabilecek. Dolayısıyla Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in özel kalemine ve danışman kadrosuna büyük bir ayrıcalık sağlanıp, çok yüksek artışlar verildiği dikkat çekiyor.

DİĞER PERSONELDEKİ MAAŞ ARTIŞLARI

Denetçiler, denetçi yardımcılarına ödenmesi öngörülen fazla çalışma ücreti ise 1-3 derecelerde olanlarda 213, 4-6 derecede olanlarda 182, 7-9 dereceli olanlarda 152 lira maaş artışı sağlayacak.

Bakanlığın merkez teşkilatında çalışan personel, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinde çalışanlar, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinde görevlendirilen ancak ek ders ücreti almayan öğretmenler, denetçiliğe geçirilen müfettişler, müfettiş yardımcıları, denetmenliğe geçirilen il müfettişlerine getirilen ek ödeme ise bin 217 liraya denk geliyor. Dolayısıyla söz konusu personelin maaşına bin 217 lira zam yapılmış olacak.

Örgün ve yaygın eğitim kurumlarında “öğretmen” unvanlı kadrolardaki yöneticiler de dahil olmak üzere, öğretmen kadrolarında bulunanlar ise ek ders ücreti ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 3 üncü maddesi uyarınca belirlenmiş bulunan en yüksek devlet memuru aylığının %65’i oranındaki (395 lira) ek ödemeyi almaya devam edecek, ancak, getirilen bu yeni ek ödemeden yararlanamayacak. Dolayısıyla bu personel büyük bir haksızlığa uğramış olacak.

Ayrıca, bakanlıkta ilk defa ve de yine kadro karşılığı sözleşmeli olarak istihdam edilecek olan Milli Eğitim Uzman Yardımcıları da aylık ortalama yaklaşık olarak 3.000 lira maaşla göreve başlayacaklar.

KAMUDA DENGE BOZULDU

KHK’ya yapılan bu dolaylı zamlarla birlikte Milli Eğitim Bakanlığı, bakanlıklar arasında üst düzey bürokrasisi ve taşra personeline en yüksek maaş ödeyen birkaç bakanlıktan biri haline geldi. Zamlar kamudaki ücret dengesini bozulmasına ve adaletsizliğe de yol açmış oldu.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın üst düzey bürokrasisinin maaşlarında yapılan artışlar, bu personelin sözleşmeli statüye geçirilmelerine tepkilerini ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Merkez, ilçe ve il teşkilatlarına sağlanan artışların, “Atatürk ilkeleri, laiklik, demokrasi ve sosyal hukuk devletine bağlı öğrenci yetiştirme”nin bakanlığın görevleri arasından çıkarılmasına tepkiyi azaltmak için mi yapıldığı sorusu gündeme geldi.

BALLI MAAŞLAR AKP’Lİ BÜROKRATLARA

652 sayılı KHK ile Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki şube müdürlerinden müsteşara kadar bütün bürokratlar görevden alındı. Bu bürokratların yerine yeniden atama yapılacak. Dolayısıyla bu görevlere AKP’li ya da AKP’ye yakın bürokratlar getirilecek. Böylece, sözleşmeli yöneticilere getirilen yüksek maaşlar, daha çok söz konusu bürokratlara yarayacak




Güncelleme Tarihi: 19 Eylül 2011, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
devlette adil olun
devlette adil olun - 13 yıl Önce

akp nin düzeni budur adaletsiz kalkınmasız budüzende yola devam bunların hepsi amerikan uşaklarıdır.sen burak müslüman sokağında salyongoz satmayıda vatanına sahip çık bunların tammamı çıkarcı menfatçı düzenbaz şer odaklarıdır türk islam hareketinden başka yol yoktur er geç adalet tecelli edecektir gün gelecek hesap sorulacaktır.allaha emanet olun

A
A - 13 yıl Önce

SAYINBAKAN CAMİASINDA ÇALIŞAN MEMUR HİZMETLİ GİBİ ZAVAALLI KONUMDA OLAN İNSANLAR SİZE VE HÜKÜMETE HAKLARINI HELAL ETMİYO BİLESİNİZ YARIN HUZURU MAHŞERDE HAKKIMIZI ALICAZ SORUN SADECE PARA DEĞİL İL MEM LÜKLERİNDE BULUNAN 10 MEMURUN SADECE İKİSİ ÇALIŞIOY DİĞERLERİ YATIYO ADALET HALKASINI BOYNUUNZA HUZURU MAHŞERDE GEÇECEĞİNİ UNUTMAYIN

SIRADAKİ HABER