İSTİHDAM YOKSA BÖLÜMÜ KAPATIN !

İSTİHDAM YOKSA BÖLÜMÜ KAPATIN !
         Uygulamalı sosyolojinin çözüm aradığı sosyal problemlere (Kadına Şiddet, Çocuk Suçluluğu, Töre Cinayetleri, Erken Yaşta Evlilik, Toplumsal Sağlık, Göç, Kentleşme, Toplumsal Cinsiyet, Etnik Sorunlar, İnsan Hakları, Demokrasi vb.) bakıldığında sosyologlara en çok sahip çıkması gereken ülkenin Türkiye olduğu görülmektedir.  Atanma potansiyeli bakımından, yüksek puanlarla bekleyen adayların sosyologlardan oluşması bakımından Dolu/Boş kadro kararnamesinde sosyologların kadrolarının arttırılması gerekmekteyken 31 Mayıs 2013 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarına ait kadrolarda düzenleme yapılmış ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndaki 180 sosyolog kadrosu iptal edilmiştir.
                Sağlık Bakanlığı’nda 330 sosyolog kadrosu var ancak bu kadrolara yıllardır atama yapılmıyor. Öncelik hemşireler ve sağlık çalışanları olduğu için sosyologlara atama izni verilmiyor.
                Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nda Merkez için 4, Taşra için de 65 olmak üzere 69 sosyolog kadro ihdası bulunuyor.
              Cezaevinde Sosyolog Yok : Cezaevleri bünyesine sosyolog alımına  2006 yılında yapılan tüzük değişikliğiyle son verilmiş.
             RAM’larda Sosyolog Yok : MEB Rehberlik ve Psikolojik Danışma Yönetmeliği’nde  de Sosyolog unvanı yer almamaktadır.
             Emniyet Genel Müdürlüğünde Sosyolog Yok:  Emniyet Genel Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüklerinde Sosyal Çalışma Görevlileri içerisinde sosyolog yer almamaktadır.
            Çözüm Sürecinde Sosyolog Yok  : Sürecin sosyolojik boyutuna vurgu yapılması araştırılması için Valiliklerde, Kaymakamlıklarda, Belediyelerde sosyolog bulunmamaktadır.
           Toplum Ruh Sağlığı Merkezlerinde Sosyolog Yok,  Kentsel Dönüşümde Sosyolog Yok…
            
               2009’da Sosyoloji Açık öğretim Programı açılmış ve binlerce sosyolog adayı bu sene mezun olacak. Zaten bekleyen sosyolog sayısı 15 bin, mezunlarla 45 binlere çıkacak. Binlerce sosyolog 2013’te alınacak 60-70 kadro için bekletiliyor. Yönetmeliklerin, tüzüklerin ülkenin gerçeklerinde bağımsız düşünülmemesi gerektiği ortaya çıkmıştır. Sosyolog istihdamı yaratılmayacaksa bölümü kapatmaktan başka çare yok. İşsizler ordusu yaratmanın hiçbir mantığı yok. Veya bir sosyoloğu başka bir alanda çalıştırmanın faydası yok. Devlet yöneticilerini, kurumları, kuruluşları, sendikaları , dernekleri  göreve , atama bekleyen adayları birlik olmaya davet ediyorum.
 
      370 SOSYOLOG ATAMASI ADALETSİZ YAPILDI!
                           KPSS’nin   ana amaçlarından biri; kamu kurum ve kuruluşlarına yapılacak olan personel istihdamının, şeffaf ve adaletli bir biçimde gerçekleşmesi ve sınav rekabeti içinde personel kalitesini en üst düzeye çıkartmaktır. Ancak yönetmelik değişikliğiyle sözlü sınavla atamalar yapılıyor. Yüksek puanlı adayları mağdur eden bu uygulamaya kim dur diyecek?
                          Daha önce sosyolog, psikolog, sosyal çalışmacı kadrolarına merkezi yöntemle mülakatsız atama yapılmış olup 2007-5 Merkezi atamada Adalet Bakanlığı 23 Pedagog,  23 Psikolog, 25 Sosyal Çalışmacı ve  Cezaevleri Genel Müdürlüğü 38 Psikolog, 40 sosyal çalışmacı almış. 2008-4 Merkezi atamada Adalet Bakanlığı 36 Pedagog,  37 Psikolog, 35 Sosyal Çalışmacı ve Cezaevleri Genel Müdürlüğü 65 Psikolog,  49 Sosyal Çalışmacı almış. 2009-6 Merkezi atamada Cezaevleri Genel Müdürlüğü 56 Psikolog  44 sosyal çalışmacı alımı yapmış.2010-1 KPSS Merkezi alımında Cezaevleri Genel Müdürlüğü 25 adet ve  2011-2 KPSS Merkezi alımında Cezaevleri Genel Müdürlüğü 20 adet sosyolog atamasını mülakatsız yapılmıştır.
                     Adalet Bakanlığı Memur Sınav, Atama Ve Nakil Yönetmeliği’nde 14 Temmuz 2012 tarihinde değişiklik yapılarak atamalara sözlü sınav şartı getirilmiştir. Bu değişikliğin ardından 17 Ağustos 2012’de Ceza infaz kurumları ve denetimli serbestlik müdürlüklerinde istihdam edilmek üzere 370 sosyolog, 248 psikolog, 221 sosyal çalışmacı ilanına çıkılmış ve bu kadrolara sözlü sınavla atamalar yapılmıştır.                        
                   Kasım Merkezi atamada sosyologlara 37 kadro verildi. Sosyoloji mezunlarının beklentilerinin çok altında olan 37 kadroya yapılan merkezi atamada minimum puan 86 olmuştur. Bir başka atamada ise  Cumhuriyet tarihinde ilk defa Adalet Bakanlığı Cezaevleri Genel Müdürlüğü bünyesine  370 sosyolog atamasıyla ilgili Ağustos ayında başlayan süreç  Ocak ayında tamamlandı. Ancak 370 sosyolog alımına mülakatla atama yapıldı.  Hayal kırıklığı, öfke, isyan, sitem de bundan sonra başladı.
                   En son yapılan 370 sosyolog atamasında aldığı puanlarla kesinlikle bir yerlere atanamayacak olanlar başarılı sayılmış, yüksek puanlı adayların hakkı yenmiştir. 74,75,76,77,78,79 puanlılar ağırlıklı olarak alınmış, 80 ve üstü puanlara sahip adaylar halen atama beklemektedir. Yönetmelik değişmezse bundan sonra da hak yenmeye devam edecek. 2010 ve 2011’de sosyologlar mülakatsız atanırken hangi amaçla, hangi niyetle sözlü sınav getirilmiştir? Merkezi atama gibi adaletli, şeffaf bir yöntemi bırakıp 5 katı kadar adayı Ankara’ya sözlü sınava çağırmak ne kadar adaletlidir? Tarihte ilk defa yapılan 370 sosyolog ataması böyle mi yapılmalıydı? Bir yönetmelik değişikliğiyle insanların kaderine müdahale ediliyor. Atama bekleyen adaylar puan hesabı, alım hesabı, sıralama hesabı yaparken sözlü sınavla atamalar puanı da sıralamayı da değiştiriyor. Sosyologlar, aylar geçmesine rağmen 370 atamanın adaletsiz şekilde yapılmasının şokundalar halen.
                Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nün 18 Şubat 2013 tarihi itibariyle kadro durumuna bakıldığında birçok kadroya atama  yapılacağı görülmektedir.  733 sosyolog, 1253 sosyal çalışmacı, 1071 psikolog kadrosu bulunuyor. Bu kadrolara sözlü sınavla atama yapılmasının önüne geçilmelidir.               
Zeki KARA
Eğitimci-Yazar
           
Güncelleme Tarihi: 01 Haziran 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER