İŞYERİ HAKİMLERİ KARABORSA

30 Haziran'dan itibaren 50'den az çalışanı olan 'tehlikeli' sınıftaki işyerlerine 'işyeri hekimi' bulundurma zorunluluğu geliyor. 2014'te ise kanun bakkal, manav ve berberler dahil tüm işyerlerini kapsayacak.

İŞYERİ HAKİMLERİ KARABORSA


Ocak 2013'te yürürlüğe giren yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası gereği 50'den fazla çalışanı bulunan işyerleri için 'işyeri hekimi ve işyeri güvenliği uzmanı bulundurma şartı' getirildi. 30 Haziran'dan itibaren ise 50'den az çalışanı olsa da 'çok tehlikeli ve tehlikeli' sınıfına giren işyerleri de işyeri hekimi bulundurmak zorunda olacak.

Bu kapsamda Türkiye'de 500 bin işyeri bulunuyor. Ancak uygulamanın hayata geçmesine 12 gün kala, çoğu işyerinin 'işyeri hekimi' tahsis edemediği anlaşılıyor. Tehlikeli sınıfında yer alan çoğu işyeri ya uygulamadan habersiz ya da hazır değil. Serbest piyasa koşulları ve yeterli hekimin bulunmaması işverenleri şimdiden sıkıntıya soktu. Zira 10 işçi çalıştıran işletmeler için kimi hekimler 3-5 bin lira ücret talep ediyor.

AYDA 5 BİN TL CEZA

30 Haziran tarihinden itibaren işyeri hekimi bulundurmayan işveren, her ay için 5 bin 390 lira ceza ödeyecek. Yasanın tamamı ise 2014 Temmuz'da yürürlüğe girecek. Bu tarihten itibaren bakkal, manav, berber ve kapıcı çalıştıran apartman dahil bütün işverenler, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırmak zorunda olacak. 10'dan az işçi çalıştıran işletmenin harcamasını ise devlet karşılayacak.

'BİZE ZAMAN TANINSIN'

Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfında 45 işçi çalıştıran işyeri sahibi Bülent Karaçöl ise internetten verdikleri ilanlar doğrultusunda yapılan geri dönüşlerde işyeri hekimlerinin kendilerinden 2-3 bin lira aylık ücret talep ettiğini belirtti. "Hatta 5 bin lira bile talep eden var" diyen Karaçöl, bunu karşılanmasının mümkün olmadığını anlattı. Karaçöl, "Ayrıca işyeri güvenliği uzmanı istihdam etmemiz gerekiyor. Her ikisi bize ekstra maliyet getirdi.  Yasa en azından yumuşatılmalı ve bir süre tanınmalı" ifadelerini kullandı.  

'KOBİ'ler yasadan bihaber'

KOBİ'lerin çoğunun yasadan bihaber olduğunu ifade eden KOBİDER Genel Başkanı Nurettin Özgenç de "Uygulamanın hayata geçmesi için bizlere zaman tanınmalı. Aksi halde 5 bin lira ceza çok ağır olur. 10 işçi çalıştıran bir firma ekstradan bir hekime nasıl istihdam sağlayacak? Öte yandan doktorlar 4-5 bin lira gibi astronomik rakamlar talep ediyor. Bunu hangi işletme karşılasın?" dedi.

 'Esnaf hazır değil'

Uygulamanın başlamasına az süre kalan Yasa'nın bir an önce düzetilmesi gerektiğine işaret eden Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, "10 kişi çalıştıran bir işyeri bir doktoru istihdam edemez. Esnaf buna hazır değil. Nitekim uygulamak da mümkün değil.

Türkiye'de 500 bin doktora ihtiyaç olacak. Bu sayıda doktoru nereden bulacaksınız? Doktor az olduğu için de talep edilen ücret de o derece yüksek olacak" dedi. Palandöken, 50 kişinin üstünde işçi çalıştırana hekim getirme zorunluluğu getiren eski uygulamanın daha uygun olduğu değinerek, "Mutlaka bir değişiklik yapılmalı. Aksi halde işverenler büyük bir maddi yükün altında kalacak" diye konuştu.
 
'Hekim sayısı yetersiz'

Sosyal Güvenlik Uzmanı Saadettin Orhan, taslak yönetmelikte hekime ödenecek fiyatın henüz netleşmediğini söyledi. Orhan şöyle devam etti: "Türkiye'de 1 milyon 500 bin işyeri var. Bunların yaklaşık 500 bini tehlikeli sınıfında. En geç 2013 Haziran sonu itibariyle bu işyerleri işyeri hekimiyle sözleşme yapmak zorunda.

Ancak ihtiyaca cevap verecek yeterli sayıda işyeri hekimi Türkiye'de yok. Şu an serbest fiyat koşullarında belirleniyor. İşyeri hekimi yetersiz olduğu için talep edilen fiyat yüksek oluyor. Tek bir işyerinde çalışan hekiminin aylık geliri 8 bin lira. Bir doktor 270 çalışma saatini aşmamak kaydıyla birden fazla işyeriyle sözleşme yapabilir. " 

'Bu iş aile hekiminin'

Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği (TAHUD) Başkanı Prof. Dr. Okay Başak ise işyeri hekimliği konusunun yeniden tanımlanmak zorunda olduğuna dikkat çekti: "Aile hekimi uygulaması olduğu sürece işyeri hekiminin aynı zamanda klinik olarak hasta bakması görevinin olmaması gerekir. Daha çok işyeri sağlığıyla ilgili görevleri yerine getirmeli. Bu tanımlamanın netleşmemesi aile hekimliğinin felsefesine aykırı. Bu iş aile hekiminindir."

NESRULLAH SONAY - BUGÜN GAZETESİ

Güncelleme Tarihi: 19 Haziran 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER