Kaynak sorunu çözüldü: Her okula bir sponsor!

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, kayıt dönemlerinde öğrencilerden kırtasiye, temizlik, tamirat giderleri için istenen paranın önüne geçmenin yolunu buldu: Her okula bir sponsor!

Kaynak sorunu çözüldü: Her okula bir sponsor!
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, kayıt sırasında kırtasiye, temizlik ve tamirat giderleri gerekçesiyle velilerden istenen paranın önüne geçmek için kolları sıvadı. Müdürlüğün hedefi İstanbul'daki 2500 okulun her birisine bir sponsor şirket bulmak oldu.

NTV'nin haberine göre eğitim sorunlarının masaya yatırıldığı toplantılardan üç aşamalı "Uçlar birleşiyor" adlı proje çıktı. Projenin ilk aşamasında devletin sağlaması gereken kamusal hizmetlerin sağlanamayacağı, kaynak sorununun velilerden alınan paralar ile çözülemeyeceği, bu nedenle de her okula bir sponsor şirket ayarlanabileceği fikrinde buluşuldu.

Pilot uygulama yapıldı, yaygınlaştırma kararı alındı
"Uçlar Birleşiyor" projesinin pilot uygulaması Sancaktepe'deki İbn-i Sina İlköğretim Okulu'nda yapıldı. Okulun ihtiyaçlarının karşılanması için elektrik prizi üreticisi Viko adlı şirket ile sponsorlık protokolü imzalandı. Şirketin okulun ihtiyaçlarını karşılaması üzerine velilerden herhangi bir gelir talep edilmedi.

Akşam Gazetesi'nin haberine göre ise Milli Eğitim Müdürlüğü'nün hedefi İstanbul'da bulunan yaklaşık 2 bin 500 okulun tamamına bir sponsor bulmak, böylece kayıt döneminde velilerden toplanan paraların önüne geçmek.

İlk etapta 2 bin 549 okulu teftiş eden 350 müfettişin raporları doğrultusunda şikayetlerin yoğunlaştığı 100 okul ile ilgili soruşturma başlatıldı. Bu okullar proje kapsamında ön plana alındı.

Sermaye karşılıksız iş yapar mı?
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, bazı şirketlerin okul yapmasını istediklerini, bazı şirketlere ise "Siz sponsor olun, ihtiyaçları karşılayın" teklifi götürdüklerini söyledi. Yıldız, sponsorluk yapan şirketin yardımlarını okul panosunda duyurduklarını da sözlerine ekledi.

Ancak şirketlerin okullara yaptığı yardımlar sadece pano üzerinde kalmıyor. Pilot uygulama çerçevesinde Sancaktepe İbn-i Sina İlköğretim Okulu'nun ihtiyaçlarını karşılayan Viko Elektrik, okulun salonuna adını verdi. Viko Salonu'nda gerçekleşen etkinliklerde şirketin broşürleri dağıtılarak reklamları yapılıyor.

Şirketlerin okullara sponsor olmaları, Milli Eğitim Bakanlığı'nın mütevelli heyetleri çalışmaları üzerinden okul yönetiminde söz sahibi olmalarının ve vergi muafiyetlerinden yararlanmalarının da önünü açıyor.



Güncelleme Tarihi: 13 Ekim 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER