KREDİ KARTLARININ SONU GELDİ

Gelişen internet teknolojisi kredi kartlarının sonunu getirdi. 8 yıl sonra kredi kartları tamamen kalkabilir.

KREDİ KARTLARININ SONU GELDİ
'Mobil cüzdan' 2020'de gerçek olabilir ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, internet kullanıcıları ve teknoloji uzmanları 2020 itibariyle tüm finansal işlemlerin cep telefonlarıyla yapılacağına inanıyor.

Pew Internet ve Elon Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, araştırmaya katılanların yüzde 65’i, on yıla kalmadan tüm ödemelerini “mobil cüzdanlarıyla” yapmayı umuyor. Mobil cihaz kullanıcıları, uygulamalar için ödeme yapılmasını sağlayan Google Wallet veya cep telefonlarını kredi kartlarına çeviren Square (sadece ABD’de) gibi uygulamaların 2020 itibariyle tamamen paranın yerine geçeceğini düşünüyor. Akıllı telefon kullanıcıları, mobil cüzdan düşüncesini hızla benimsiyor. ComScore şirketinin Aralık 2011’de yaptığı bir araştırma, ABD’deki akıllı telefon kullanıcılarının yüzde 38’inin, yakın gelecekte her türlü alışverişlerini mobil cihazlar üzerinde gerçekleştirmek istediklerini gösterdi. Eylül 2011’de yapılan bir diğer comScore araştırmasında ise mobil cihaz kullanıcılarının yüzde 47’si, son bir ay içinde cihazlarını kullanarak internetten alışveriş gerçekleştirdiklerini ifade etti. ABD’de aynı dönem itibariyle mobil cihaz kullanıcısı 90 milyon olarak belirtildi.

“YENİ DAVRANIŞ ŞEKİLLERİNİ SEVİYORUZ”

Pew, dün sonuçlarını açıklanan araştırmanın raporunda şu ifadeyi kullandı: “2020 itibariyle, insanların birçoğu nobil cihazları iyice benimseyecek ve finansal işlemlerde kredi kartıyla veya nakit ödeme şekli neredeyse tamamen ortadan kalkacak. İnsanlar, parasal işlemlerini mobil cihazları ve yazılımlarla gerçekleştirmeye başlayacak, bu işlemler internette ve mağazalarda gerçekleştirilecek. Gelişmiş ülkelerde nakit para ve kredi kartı birçok işlemde kullanılmaz hale gelecek.” Pew raporunu yorumlayan Harvard Üniversitesi’nden Susan Crawford, “Bir para sisteminden daha hayali bir şey olamaz. Bir gün gıda veya su almak için mobil cihazları kullanacağımızı düşünmek, insanların yeni davranış şekillerine ne kadar güvendiğini ve onları benimsediğini gösteriyor” dedi. ABD Başkanı Barack Obama için geçmişte teknoloji politikası danışmanlığı yapan Crawford, CNN’e yaptığı açıklamada, “Neden bir sonraki adımı benimsemeyelim... Değerin ‘kısaltılmış’ temsillerini kullanacak olmamız şaşırtıcı değil” dedi.

“ÇOK RİSKLİ BİR YÖNTEM”

Araştırmaya katılanların üçte biri ise başta güvenlik risklerini öne sürerek, mevcut ödeme şekillerinde fazla bir değişim olmayacağını savundu. FutureWei Technologies şirketinden analist Peter McCann, “Alışveriş yapacağınız en sıradan satıcılarla bile basit bir rakam dizesini paylaşacak olmanız komik derecede riskli bir eylem olurdu” ifadesini kullandı. Mobil cihazlar üzerinden finansal işlemlerin yürütülmesine karşı çıkanlar, tıpkı McCann gibi bu sistemin günümüzde var olan güvenlik risklerinin aynısı getireceğini düşünüyor. Müşterileriyle bankalar arasındaki işlemleri yöneten MasterCard Worldwide şirketinden Mung-Ki Woo, geçtiğimiz yıl CNN’e yaptığı açıklamada, “Mobil cihazlarla ödeme, kredi kartı teknolojisinden çok farklı değil... Şahsen mobil cihazların kredi kartlarından ne daha iyi ne de daha kötü olduğunu düşünüyorum” demişti. Pew raporundandaki üçte ikilik çoğunluk ise akıllı telefon piyasasındaki patlama, kullanım kolaylığı ve güvenliğin, mobil cihazları finansal işlemlerde öne öıkaracak üç faktör olduğunu belirtti. Pew araştırmasında, bin 21 “internet uzmanı ve diğer internet kullanıcıları” yer aldı. Pew, spesifik bir gruba dayanması nedeniyle araştırmada hata payı bulunmadığını belirtti.
Güncelleme Tarihi: 18 Nisan 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER