LİCE KARIŞTI...

Karakol yapımını protesto eden grup şantiyede bulunan çadırları ateşe verince askerler müdahale etti.

LİCE KARIŞTI...
Diyarbakır’ın Lice ilçesi Kayacık köyünde jandarma karakoluna ek bina yapılmasıyla başlayan olaylarda bir kişi öldü, dokuz kişi de yaralandı. Bölgede yeni karakol yapılmasına karşı bir süredir tırmanan gerginlik dün Lice’de çatışmaya dönüştü.
Lice’ye 20 kilometre uzaklıktaki Kayacık köyünün 200 metre dışındaki “kalekol” denilen yeni binanın inşaatına karşı çıkan, aralarında köylülerin de bulunduğu kalabalık grup dün öğleden sonra 15.30 sıralarında protesto gösterisi düzenledi. Karakol önüne gelen grup, burada inşaatta çalışan işçilere engel olmak istedi.
Alınan bilgilere göre karakolun yakındaki üç çadırı ateşe veren grup ardından karakola yürüdü. Protestocu gruptan bazıları işçilere taş atıp şantiyeye girmek isteyince gerginlik bir anda büyüdü. Karakoldaki askerler harekete geçerek köylülerin karakola girmesini engellemek için güvenlik önlemi aldı.
 
Gaz ve uyarı atışı
Uyarılara rağmen bölgeden ayrılmayan köylülere önce gaz bombalarıyla müdahale edildi, ardından uyarı ateşi açıldı. Köylüler de askerlerin ateşine taşlarla karşılık verdi.
Olayların büyümesi üzerine İl Jandarma Komutanlığı ile Lice Alay Komutanlığı’ndan bölgeye zırhlı araç ve asker takviyesi gönderildi. Ayrıca çok sayıda ambulans bölgeye sevk edildi.
1 kişi öldü, 9 yaralı
Olaylarda Medeni Yıldırım (18) adlı genç yaşamını yitirirken Ramazan Çakır, Veysi Özdal, Nebi Aslan ve Ronida Pervane, Dinar Demir, Rıdvan Bulut, Metin Bulut, Şirin Bulut adlı kişiler de yaralandı. Yaralılardan Lice Devlet Hastanesi’nde tedaviye alınan beş kişi Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. Yaralılardan Ronida Pervane’nin de (16) aralarında bulunduğu iki kişinin sağlık durumunun ağır olduğu belirtildi.
Olayın duyulması üzerine BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak ve Aysel Tuğluk’un da aralarında bulunduğu BDP heyeti Lice’ye gitti.
 
Vali: Teyit etmeye çalışıyoruz
Diyarbakır Valisi Cahit Kıraç, olayın hemen ardından yaptığı açıklamada Kayacık Jandarma Karakolu’nun yerine yenisinin yapıldığını 200-250 kişilik bir grubun bunu protesto etmek için inşaat alanına yürüdüğünü söyledi. Protestocular içindeki 50-60 kişilik bir grubun molotofkokteylleri ve patlayıcılarla inşaata saldırdığını ve işçilerin çadırlarını yaktığını belirten Kıraç, “Bu sırada asker uyarı ateşi açıyor ve arbede yaşanıyor. Daha sonra bir kişinin yaşamını yitirdiği yönünde bilgiler var. Bunlar teyit edilmiş bilgiler değil, bunu araştırıyoruz” dedi. Vali Kıraç, olaylar sırasında bir şahsın da ateş ettiğini belirtti.
 
‘Özel harekat havaya ateş açtı’
Lice Kaymakamı Özer Özbek de yaptığı açıklamada protestoların ardından aralarında BDP’lilerin de bulunduğu 250 kişilik grubun karakolun bahçesine girdiğini belirterek “Bahçeye girince de bölük komutanı emrindeki takviye özel harekât timleri tarafından havaya ateş ediyor. Arkasından da gaz kullanılarak grup dağıtılıyor ve alana hâkim olunuyor. Sadece havaya ateş açıldı. Şahıslara yönelik bir tarama, hedef alma, namlu çevirme ve ateş etme asla olmadı. Bizim bu sabah aldığımız istihbarattan gelen bilgi, 250 kişilik grup arasında silahlı kişilerin de olduğu yönünde. Emniyet ve jandarmadan olay yeri inceleme talep ettik. Balistik inceleme olacak” dedi.
Lice Cumhuriyet Savcısı da Kayacık Jandarma Karakolu’na giderek incelemelerde bulundu. Karakol komutanı ile bir süre görüşen savcı, olayın detaylı araştırıldığını belirterek, aynı saatlerde Lice’nin Uçarlı köyünde köylüler arasında silahlı kavga çıktığını ve bu olaylarda da yaralananlar olduğunu açıkladı. Savcı, “Yaralılar aynı anda hastaneye götürüldü. Burada ölen ve yaralananların hangi olayda olduğu henüz belli değil, onu da araştırıyoruz” dedi.
 
 
Karakol yapımını protesto eden grup şantiyede bulunan çadırları ateşe verince askerler müdahale etti.
 
Uyarı ateşi yapılmadı
BDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, BDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel ve BDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, yaralıları hastanelerde ziyaret ederek doktorlardan sağlık durumları hakkında bilgi aldı. Buldan, protesto gösterisinde bir kişinin silahla vurularak öldüğünü, olaylarda yaralananların sayısının da 10’dan fazla olduğunu söyledi. Karakol önünde toplananların üzerine uyarı yapılmadan ateş açıldığını öne süren Buldan, olayla ilgili Adalet ve İçişleri Bakanları ile görüştüğünü, İçişleri Bakanı’nın olayı soruşturduklarını söylediğini ifade etti. PKK çizgisinde yurt dışından yayın yapan Nuçe TV’ye telefonla bağlanan PKK yöneticilerinden Beritan Dersim ise saldırının çözüm sürecine vurulan bir darbe olduğunu söyledi. BDP Lice İlçe Başkanı Harun Erkuş, “Barış umudumuz sürüyor. Ancak yeni karakolların yapılması bizi kaygılandırıyor. Basın açıklamasından sonra kitle içerisinden çocuklardan oluşan bir grup karakola taş ve molotf attı. Askerler de kurşun yağdırdı. Kesinlikle böyle bir müdahale beklemiyorduk. Beton yığınlarına molotof ve taş atılmasına kurşun mu yağdırılır? Acımasız bir saldırı yapıldı. Böyle silahla yapılan saldırıyı anlamakta zorlanıyoruz. Anlam veremiyoruz” dedi.
Güncelleme Tarihi: 29 Haziran 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER