LİDER OLMA TETİKÇİ OL

LİDER OLMA TETİKÇİ OL
“İşin güç kısmı, adam olmak değil, adam kalmaktır.”
A.MAZERELLES
 
Hükümetin tek tip insan yetiştirmeden önce bu insanları tek tip yöneticilerin hükmetmesine  verdiği önemden dolayı son dönemde binlerce eğitim yöneticisi  kurumlarına bir şekilde yapılan baskı ve müdahalelerden sonra yöneticilik görevlerinden ya el çektirildiler yada kendi istekleriyle istifa ettirildiler.
2013 kışında başlayan bu süreçte müdürü, müdür yardımcısı bir sabah haziran başında görevlerinin sona ereceği haberi ile uyandılar. Bir kısmı ellerini ovuştururken diğer bir kısmı da iş ve aile hayatında bu süreci olumsuz bir şekilde yaşamaya başladılar. Bir kısmı yalakalıkta sınır tanımayan bir sarımsı sendika anlayışıyla ellerinde kağıt kalemlerle  listeler oluşturdular, yetmedi okullara giderek müdüründen öğretmenine baskıyla “bize üye ol hayatın kurtulsun” dediler. Bir başka sendikaya üye olmanın farklı düşünmenin büyük suç olduğunu dayattılar. Tabi sürecin başladığı andan itibaren okul müdür ve yardımcılarının işlerindeki konsantrasyon eksikliğinden dolayı yaşadıkları sıkıntılı günleri de es geçmek olmaz.
Yeni okul müdürlerinin belirlenmesinden kısa bir süre önce onları seçecek kadrolar oluşturuldu. Bir oldubitti ile aslı astarı olmayan suç isnatlarıyla oluşturulan zeminde yeni il, ilçe, şube müdürleri işbaşına geldi. Kamuoyunda “tetikçi” birimler olarak adlandırılsalar da bu sürecin önünü hiçbir tepki tıkayamadı. İş başına getirilen bu yöneticiler puan verdikleri müdürleri hiç tanımamakla birlikte veli – öğretmen – öğrenci puanlamasını göz önünde bulundurarak sağlıklı bir değerlendirme de yapmadılar. Sonuçta atanan müdürlerin büyük bir yüzdesi aynı sendikadan belirlendi.
Sürecin bayrak taşıyanı, önde gideni ebs diye bilinen bir sendikaydı. Temmuz maaşlarında öğretmenlerin zam alamamasına sessiz kalan (sebep olan)  ama hükümetin pire dediğini deve haline getirip gündem değiştirmede aktif rol alan da bu sendikaydı. O kadar ileri gittiler ki bu süreçte bazı kişilerin okula gelerek  müdür yardımcılarının ebs üyelerinden  seçilmesi noktasında baskı oluşturmaya çalıştıkları duyumları peş peşe geldi. Müdürlükte yıllarını devirmiş puanlamaya göre çok yüksek puan almış hatta seçeceği müdür yardımcılarını dahi belirlemiş müdürlere onu seçme bunu seç türünden baskılarla sırf kadrolaşmak adına okulların düzenlerini bozma pahasına bu eylemleri gerçekleştirdiler.
Sürecin tamamlanma aşamasına gelindiği şu günlerde artık eğitim kurumlarında eğitimcilerden tutun da yöneticilere kadar büyük bir moralsizlikle çalışmakta, verimsizlik üst sınırlara dayanmaktadır. Eğitimciler arasında samimiyetin giderek yok olduğu, hiç geçmeyen gergin bir havanın kurumlara yerleştiği birinin diğerini kendisine rakip olarak gördüğü artık tartışılmaz bir durum.
Şimdilerde meslek hayatları  boyunca ödülleri olan y.lisans, doktora ya da yöneticilik tecrübesi olan bir çok eğitimci artık sistemin dışında bırakılmış ve sisteme dahil olma dirençleri de kırılmaya çalışılmaktadır. Yöneticilerin belirlenmesinde bir kriterin olduğu gerçeği bu kriterin eğitim ve öğretime sağlayacağı katkı ile asla ve asla örtüşmemektedir. Kaldı ki  4+4+4’ü  henüz benimseyememiş yönetici, öğretmen, veli ve öğrenci dörtlüsü sistem içinde büyük bir çoğunluğu oluşturuyor. Dere geçerken at değiştirmenin ötesinde daha büyük riskler alındığının farkında olunsa da şu an gerçek manada Türk Eğitim sisteminin işlerliğinin gerçek kaygı olmadığı açıkça anlaşılmaktadır.
Evet bu kadar karamsar tablodan sonra pozitif olmak herkes için zor olsa da, bir olduk mu örgütlü olduk mu, dik durduk mu, her şeyin üstesinden gelinebileceğine inancımız tam ve örnekleriyle de mevcuttur.
“Küçüklerin büyüklük taslaması kadar tehlikeli bir şey yoktur.”
S.ZWEIG
 
Osman TOKAT
 
 
Güncelleme Tarihi: 11 Eylül 2014, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
Haklı
Haklı - 10 yıl Önce

Sayın Osman Tokat 2 gündür yazılarınıTakip ediyorum. Bu ş....sizlerin yaptıklarıHaksızlıklarıİyi tespit etmişsin. Kutlarım.Yazıların Osmanlı Kokatı gibi suratlarına patlıyor.

öğretmen
öğretmen - 10 yıl Önce

yazınızı dikkatle okudum,son derece isabetli tesbitleriniz var ve anlaşılır bir anlatım tarzınız var...kutluyorum.

hasan
hasan - 10 yıl Önce

tarih tekerrür ediyor gibi,dün de böyleydi,yarın da böyle olacak...zihniyet meselesi.

EBS li
EBS li - 10 yıl Önce

Mensubu olduğum sendikanın tetikçiler kullanarak böyle adaletsizlik yapmaları çok zoruma gitti. Ben ebs ye 28 şubatta mağdur oldukları için üye olmuştum. Bu uygulamalar 28 şubatçıların yaptıklarının yanında devede kulak kalır. EBS li

SIRADAKİ HABER