Mantardan Eğitim Müfettişlerine Hapis Cezası Geliyor

Öğretmeni Mantar Sürgününe Gönderen Eğitim Müfettişlerine Hapis Cezası Geliyor...

Mantardan  Eğitim Müfettişlerine Hapis Cezası Geliyor
Zihinsel engelli öğrencilerine, 'mezun olduktan sonra iş bulamazlarsa ellerinden bir iş gelsin' diye okul bodrumunda, 'kültür mantarı' yetiştirmeyi öğreten idealist bir eğitimci olan Ercan Yigit'e kınama cezası verip, idarecilik görevlerini üzerinden alıp, başka bir okula öğretmen olarak sürgüne gönderen müfettiş ve şube müdürü suçlu bulundu. "Tanık öğretmenlerin ifadelerinin çarpıttıkları" ve "sübuta ermeyen suçlara ceza vererek" görevi kötüye kullandıkları saptanan Müfettişler Hikmet Dumantepe, Salih Dinçer ile Yalova MEM Şube müdür vekili Sadet Oymak şimdi, 'görevi kötüye kullanma' ve 'resmi evrakta sahtecilik' suçlamalarıyla yapılan savcılık soruşturması tamamlandığında 'görevi kötüye kullanmaktan' 5 yıldan 10 yıla kadar hapis ve resmi evrakta sahtecilikten 2 yıldan 6 yıla hapis cezası istemiyle yargılanacak. Öğrencilerinin gözyaşları içinde uğurladığı Yiğit'in ise koltuğuna geri atanması bekleniyor.
 
Habertürk yazdı soruşturma skandalı ortaya çıktı...
 
Zihinsel engelli 139 öğrencinin öğrenim gördüğü Yalova'daki Milli Piyango İlköğretim Okulu'ndaki, 'mantar' soruşturması Habertürk'te yayımlanan, İyilik yaptı kötülük buldu" ve "Mantardan sürgüne gönderildi"
başlıklı haberinden sonra tersine döndü. Öğrencilerinin eğitimine katkı sağlamak amacıyla okulun bodrumunu temizleyip, çocuklarla birlikte 'kültür mantarı' yetiştirip, kilosu 5 TL'den makbuz karşılığı Okul Aile Birliği'ne sattıran ve bu parayla da zihinsel engelli çocuklara okulda yemek yediren Müdür Yardımcısı Ercan Yiğit'e maaş kesim ve 'sürgün' cezası veren müdür ve müfettişler hakkında haberimizden sonra soruşturma açıldı.
 
Müfettişlere de müfettiş görevlendirdi
Habertürk'de 23 Mayıs 2011 tarihinde yayımlanan, 'Mantardan sürgüne gönderildi' başlıklı haberle yaşananları öğrenen Milli Eğitim Bakanlığı, Bakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı'nı harakete geçirdi. Bakanlık Başmüfettişi Hüsnü Küçükahmetoğlu ve Müfettiş Aysel Tengilimoğlu, zihinsel engelli öğrencilerine büyüdüklerinde iş bulamazlarsa bir meslekleri olsun diye mantar yetiştirmeyi öğrettiği için idarecilik görevi üzerinden alınıp, başka bir okula sürgününe gönderilen ve bu da yetmezmiş gibi bir de kınama cezası verilen Yalova Milli Piyango İÖO Müdür Yardımcısı Ercan Yigit hakkındaki soruşturma dosyasını yeniden açarak, incelemeye aldı. soruşturma kapsamında ifade veren ve daha sonra ifadelerinin çarpıtılarak dosyada yer bulduğunu iddia eden 28 öğretmenle de yeniden görüşüldü. Bakanlık müfettişleri ifadelerin soruşturma dosyasında çarpıtılarak yer bulduğunı saptadı.
 
Bakanlık Raporu, "Tanık ifadeleri çarpıtılmış"
Bakanlık müfettişlerinin Yalova Milli Eğitim Müdürü Süleyman Şişman, Yalova MEM Eğitim müfettişleri Başkanı Hasan Balkan, Eğitim Müfettişi Hikmet Dumantepe, Eğitim Müfettişi Salih Dinçer ile Yalova MEM Şube Müdür Vekili Sedat Oymak hakkında yaptığı inceleme 28 Temmuz 2011 tarihinde tamamlandı. Raporda; Bilgi ve belge olmadan sadece şikayetçi ifadesi ile sübuta ermeyen suçlamalara ceza vererek görevi kötüye kullanmışlardır. Tanıkların ifadelerinde söyledikleri sözleri yazmayarak söylemedikleri sözleri yazmak suretiyle rapor düzenleyerek, ifadeleri çarpıtarak, suçlayıcı bilgiler elde etmek yoluyla gerçeğe aykırı rapor düzenledikleri saptanmıştır. Bu ifadelere dayanarak da Okul müdürü Melike Girgin ve Müdür Yardımcısı Ercan Yigit'i görevden uzaklaştırarak görevlerini kötüye kullanma suçu işlemişlerdir" denildi.
 
İl Müdürü ve Teftiş Başkanı kurtuldu
Bakanlık Müfettişleri ayrıca Yalova İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Şişman'ın da aralarında yer aldığı 5 kişi hakkında savcılık soruşturması yapılabilmesi için izin verilmesini de istedi. Yalova Valisi Osman Çapalı'ya gereğinin yapılması için rapor da gönderildi. Bakanlıktan gelen bu raporu üzerine 3 Ağustos 2011 tarihinde Yalova İl İdare Kurulu toplandı.Toplantı sonunda kurul; Yalova MEM Teftiş Kurulu Başkanlığı'na bağlı Eğitim Müfettişi Hikmet Dumantepe, Eğitim Müfettişi Salih Dinçer ile Yalova MEM Şube Müdür Vekili Sedat Oymak hakkında soruşturma izni verdi.
 
10 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacaklar
Yalova İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Şişman ile Eğitim Müfettişleri Başkanı Hasan Balkar'ın ise mantar yetiştirdikleri için okul müdür ve yardımcısının görevinden uzaklaştırılmalarında doğrudan etkisi olmadığı kanaati oluştu. Müdür Şişman ve Başkan Balkar hakkında kurul soruşturma izni vermedi. Müfettişler Hikmet Dumantepe, Salih Dinçer ile Yalova MEM Şube müdür vekili Sadet Oymak şimdi, 'görevi kötüye kullanma' ve 'resmi evrakta sahtecilik' suçlamalarıyla yapılan savcılık soruşturması tamamlandığında 'görevi kötüye kullanmaktan' 5 yıldan 10 yıla kadar hapis ve resmi evrakta sahtecilikten 2 yıldan 6 yıla hapis cezası istemiyle yargılanacaklar.
 
Öğrencilerinin gözyaşları arasında sürgüne gitmişti
Bakanlık Müfettişleri'nin Raporu ve Yalova İl İdare Kurulu'nun verdiği yargılama izinleriyle, 'suçsuz' olduğu ortaya çıkan Müdür Yardımcısı Ercan Yiğit'in şimdi olaydan sonra üzerinden idarecilik görevleri alınarak öğretmen olarak sürgüne gönderildiği Yalova Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nden  yeniden eski görevine idareci olarak atanması gerekiyor. Yiğit'in görevden alınmasından sonra zihinsel engelli 139 öğrenciden bir çoğu Yalova Milli Eğitim Müdürü Süleyman Şişman'a mektup yazarak, "Ercan Öğretmenimiz bizim babamız. Biz onsuz ne yaparız. Öğretmenimizi bizden ayırmayın" diye mektuplar yazmıştı. 
 
 
SULTAN UÇAR/AHT-ÖZEL HABER
Güncelleme Tarihi: 16 Ağustos 2011, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
SEDAT OYMAK
SEDAT OYMAK - 9 yıl Önce

Yargı kararı ile hukuken beraat ile sonuçlanmış, kişilik ve insan haklarımı zedeleyici bu asılsız haberinizin yayından kaldırılmasını ve hukuki sorumluluğunuzu yerine getirmenizi istiyorum.

SIRADAKİ HABER