MEB ÖĞRETMEN YER DEĞİŞTİRME KRİTERLERİNİ DEĞİŞTİRMELİDİR

Milli Eğitim Bakanlığı önümüzdeki günlerde öğretmen atama ve yer değiştirme yönetmeliği ile ilgili bir çalıştay yapacağını ve eğitimcilerin görüşüne başvuracağını açıkladı. Öğretmen atama ve yer değiştirme yönetmeliğinin tartışıldığı bu günlerde öğretmenlerin yer değiştirme süreciyle ilgili kısa bir değerlendirme yazısı ve önerisi...

MEB ÖĞRETMEN YER DEĞİŞTİRME KRİTERLERİNİ DEĞİŞTİRMELİDİR
Milli Eğitim Bakanlığı öğretmen atama ve yer değiştirme yönetmelik taslağını yayınladı. Öğretmen yerdeğiştirmelerine ilişkin değerlendirmeyazısı...
Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen yer değiştirme modelini açıklarken Fen Liselerine bundan sonraki süreçte sınavla öğretmen alınmayacağını vepuan üstünlüğüne göre atama yapılacağını açıkladı.
Öğretmenlerimiz mevcut yönetmeliğe göre hizmet puanıüstünlüğüne göre il içi ve iller arasında yer değiştirebiliyor. Fen Liselerine ise öğretmen atamaları sınavla yapılıyor.
Öğretmenlerimizin merkezi ve iyi okullarda çalışmasının mevcut yönetmeliğe göre tek kriteri diplomalarının eskimesidir. Hizmet yılı fazla olan ve puanı yüksek olan öğretmenlerimiz merkezi il ve ilçelerde çalışırken hizmet puanı düşük öğretmenlerimiz ise kıyı ve kenar semtlerde çalışabilmektedir.
ÖĞRETMEN YER DEĞİŞTİRME KRİTERİ DEĞİŞTİRİLMELİDİR
Öğretmenlerimizin yer değiştirme kriterleri hizmet puanına göre yapılabilir , ancak hizmet puanı belirlenirken sadece çalışma yılı tek başına kriter oluşturmamalıdır. Mevcut yönetmelik taslağında yüksek lisans ve doktoraya puan verilmesi çok güzel bir öneridir.
Öğretmenlerin hizmet puanı hesaplanırken , hizmet puanının toplamını oluşturacak kriterler ek 1 formunda değerlendirilmelidir.
Hizmet puanı değerlendirmesinde şu kriterlere yer verilebilir.
* Çalıştığı her yıl için hizmet bölgesine göre alacağı puan
* Yüksek Lisans ve doktora mezunlarına verilecek puan
* Öğretmenlerimizin ulusal ve uluslararası hakemli dergilerde yazmış olduğu makalelerepuan
* Yazmış olduğu eser ve kitaplara puan
* Almış olduğu ödüllere puan
* Almış olduğu cezalardan puan düşülmelidir
Bu ve buna benzer kriterler Öğretmen atama ve yer değiştirme yönetmeliğinin tartışılacağıçalıştay da masaya yatırılmalıdır.
Öğretmenlerin hizmet puanını sadece çalıştığı yıl ve hizmet bölgesine göre yapılacakdeğerlendirme de , okullarda ki öğretmen dağılımı da dengeli ve sağlıklı olmuyor.
Mesleğinde 25- 30 yılı geçmiş öğretmenler merkeze yakın okullarda kümelenirken , göreve yeni başlayan ve hizmet yılı az olan öğretmenler ise kenar mahallelerde ki okullarda toplanıyor.
Oysa hem merkezi hem de merkezden uzak okullarımızda hem tecrübeli hem de göreve yeni başlayan öğretmenlerin olabileceği bir sosyal yapı kurulmalıdır.
Öğretmen hizmet puanını belirleyen kriterlerde kariyer ve liyakat esaslarını getirmek , öğretmenlerin mesleği içerisinde kendilerini yetiştirme ve geliştirmesine de katkı sunacaktır.
Not: Dünkü yazımda " ÖĞRETMENLERE ROTASYON ELZEM OLMUŞTUR" konulu bir haber yazmıştım. Yazının internet sitelerine düşmesinin üzerinden birkaç saat geçmeden " Rotasyon Konusunda Gaz Veriliyor" başlığı ile bu yazıma cevap niteliğinde yazıyı internet sitelerine sunan ellere cevaben ; Milli Eğitim Bakanlığının yapmayı düşündüğü rotasyon uygulamasına karşı çıkan zihniyetin ve tetikçilerinin, yazmış olduğum makale ve içeriğine cevap yerine tek kelime ile Bakan Bey ve Müsteşar Bey'e gaz veriliyor bağlamında yazıya cevap vermeleri muhalif ve istemezük zihniyetinin tezahürüdür.  
Sendikaların üye rantı , Öğretmenlerin kendi rahatı peşinde koştuğu bir sistem ve zihniyet yıkılmaya mahkumdur.

Kaynak: kamudanhaber.com

Güncelleme Tarihi: 27 Ekim 2014, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER