MEB TASARISI MECLİSTE KABUL EDİLDİ ..

MEB Kanun tasarısının görüşmeleri TBMM Genel Kurulunda tamamlandı

MEB TASARISI MECLİSTE KABUL EDİLDİ ..
MEB Kanun tasarısının görüşmeleri TBMM Genel Kurulunda tamamlandı

1 Mart 2014       MEB Tasarısı Mecliste Kabul Edildi
MEB Yasa Tasarısı TBMM'de Kabul Edildi TBMM Genel Kurulunda, 3 gündür görüşülmeye devam eden dershanelerle ilgili düzenlemeleri de içeren Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Tasarı 1 Mart 2014 saat 01:25'te yapılan açık oylama sonucunda kullanılan 248 oydan 226 kabul ve 22 red oyu ile Meclis tarafından kabul edildi.

 29 maddelik MEB tasarısının, Genel Kuruldaki görüşmeleri sırasında 4 değişiklik yapılmıştır. Bu değişiklikler şu şekildedir:
 
1- Dersanelerde 1 Ocak 2014 tarihi itibariyle çalışan ve 6 yıllık sigortası olanlar kadro hakkına başvurabilecek.
 
2- Tasarının yurt dışı teşkilatını düzenleyen 21. maddesinde değişiklik yapılmıştır.
 
3- Tasarının Maarif Müfettiliğine ilişkin maddesinde küçük değişiklikler yapılmıştır.
 
4- Tasarının 25. maddesinde değişiklik yapılmıştır. Hizmet içi eğitim enstitülerinde görevlendirilecek üst yöneticilere yönelik değişiklik yapılmıştır.
 
Tasarının diğer maddeleri aynen kabul edilmiştir.

 
TBMM tarafından kabul edilen MEB yasa tasarısının yasalaşması için bundan sonra ki süreç söyle işleyecek onay için Cumuhrbaşkanı Abdullah Gül'e göndirilecek Anayasa hükmü gereğince , Cumhurbaşkanı Gül'ün, kanunu 15 gün inceleme süresi bulunuyor. Bu süre zarfında yasayı onaylayıp Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderiyor.


Gül'ün yasanın tamamını veya bazı maddelerini Meclis'e iade yetkisi de var. Bu durumda yasa veya iade edilen maddeler, tekrar Meclis komisyonu ve TBMM Genel Kurulu'nda görüşülüyor.
 
Yasa, TBMM Genel Kurulu'nda aynen kabul edilip Çankaya Köşkü'ne gönderilirse, Cumhurbaşkanı'nın ikinci kez iade hakkı bulunmuyor.
 

Bu durumda ise Cumhurbaşkanı yasayı onaylayarak tamamını veya bazı maddelerini Anayasa Mahkemesi'ne götürebiliyor.


Mevcut Meb Yasa Tasarısına aşağıdaki önergeler eklenerek yasa tasarısı komisyondan geçmiştir. Yasa tasarısının Salı - Çarşamba günü Genel kurula gelerek kanunlaşması bekleniyor.

1.Tasarının, dershane ve öğrenci etüt merkezlerinin, özel okullara ve geçici olarak açık öğretim yapan liselere dönüşebilmeleri için 2017/ 2018 eğitim öğretim yılı bitimine kadar tanınan süre 1 yıl uzatıldı. Bu değişiklikle, 2015 Eylül’üne kadar faaliyetlerini sürdürecek dershanelerin dönüşümleri için öngörülen takvim 2018/ 2019 eğitim öğretim yılı sonuna kadar uzatılmış oldu.


2. 25. Maddeye ek olarak İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı ve İlçe Milli Eğitim Müdürü kadrolarında bulunanların görevlerine son verilmesi maddesi ekledi.


3.Milli Eğitim Başdenetçisi, Milli Eğitim Denetçisi ve İl Eğitim Denetmeni kadrolarında bulunanlar Maarif Müfettişi, Milli Eğitim Denetçi Yardımcısı ve İl Eğitim Denetmen Yardımcısı kadrolarında bulunanlar ise Maarif Müfettiş Yardımcısı kadrolarına atanacak.


4. Önceki metinde yer alan " aday öğretmenlerle ilgili disiplin cezasi alanlar ifadesi" çıkarıldı.


Güncelleme Tarihi: 01 Mart 2014, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER