MECLİS BAŞKANI SEÇİMİNDE AK PARTİ 20 FİRE VERDİ. KİMLER OY VERMEDİ?

Meclis yine Çiçek dedi 26. Meclis Başkanlığı için yapılan seçimde Ak Parti’nin adayı Cemil Çiçek 3’üncü turda 299 vekilin oyunu alarak ikinci kez bu göreve geldi 1. tur oylamaya iktidar grubundan 312 milletvekili katılmasına karşın Çiçek’e sadece 292 oy çıktı. Buna göre 20 civarında milletvekili Çiçek’e oy vermedi. Aday çıkartmayan BDP’den 10’a yakın milletvekilinin tümünün “boş” ya da “geçersiz” oy kullandığı düşünülse bile AK Parti, CHP ve MHP’den oylamaya katılan milletvekili sayısı ile 3 adaya çıkan oylar AK Parti’deki Çiçek çatlağını ortaya koydu.

MECLİS BAŞKANI SEÇİMİNDE AK PARTİ 20 FİRE VERDİ. KİMLER OY VERMEDİ?
TBMM Genel Kurulu’nda, 26. Meclis Başkanlığı için yapılan seçimde Cemil Çiçek ikinci kez TBMM Başkanı seçildi. 2011 yılında 322 oyla başkan seçilen Çiçek, bu kez 299 oyla yeniden TBMM Başkanı oldu. Oylamalarda Ak Parti’den 20 civarında fire olduğu belirlendi. Taksim Gezi Parkı olayları ve çözüm süreci nedeniyle birbirlerini sert ifadelerle eleştiren liderler arasında hiçbir temas yaşanmaması dikkati çekti. Çiçek, teşekkür konuşmasında yeni anayasa ve içtüzük vurgusu yaptı.
 
 
milliyetin haberine göre  TBMM Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında açılan Genel Kurul’da TBMM Başkanlığı için, Ak Parti’den  Cemil Çiçek, CHP’den Osman Korutürk ve MHP’den Faruk Bal yarıştı.
 
Ayaküstü sohbet
Genel Kurul’a ilk gelen lider MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. Seçime geçilmesinin ardından salona giren Başbakan Erdoğan, Ak Partili milletvekillerince ayakta ve alkışlarla karşılandı. Salona en son gelen lider CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Bu arada salonda Ak Partili üyelerle sohbet eden Çiçek, Kılıçdaroğlu ve Bahçeli ile tokalaştı.
Çiçek daha sonra eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’la ayaküstü sohbet etti. Daha sonra ilk tur oylamaya geçildi.  İlk tur oylamada adaylardan hiçbiri Meclis Başkanı seçilmek için aranan 367 oya ulaşamadı. İlk tur oylamada Çiçek 292, Osman Korutürk 108, Faruk Bal 51 oy aldı. Geçersiz 10, boş 21 oy çıktı. MHP’lilerin tümünün oyunu Bal’a verdiği, Meclis Başkanlığı için aday çıkarmayan BDP’lilerin ise boş oy kullandığı gözlendi.
İkinci turda da yeterli oya ulaşılamadı. İkinci turda Çiçek 294, Korutürk, 110, Bal ise 47 oy aldı. Geçersiz 8, boş 24 oy çıktı. İkinci turda da gerekli 367 oya ulaşılamayınca üçüncü tura geçildi.
Yapılan üçüncü turda Çiçek 299 oy alarak ikinci kez TBMM Başkanı seçildi. Bu turda Korutürk’e 109, Bal’a 47 oy çıktı. Geçersiz 7, boş 15 oy kullanıldı. Çiçek, 2011’deki TBMM Başkanlığı seçiminde 322 oy almıştı.
 
Ak Parti’de 20 fire
Yapılan oylamalarda Ak Parti’nin 20 civarında fire verdiği belirlendi. Yapılan hesaplamaya göre üçüncü turda Ak Parti’den 16 milletvekili oylamaya katılmadı. Oy hakkı bulunmayan Çiçek ve  TBMM Başkanvekili Sadık Yakut’un da oy kullanmadığı dikkate alındığında 3. tur oylamaya 309 Ak Partili katıldı. 299 oy alan Çiçek’e 10 Ak Partilinin oy vermediği ortaya çıktı. Ancak ilk iki turda boş oy kullanan BDP’den 3. turda 12 milletvekili oy kullandı. BDP yetkilileri, 3. turda grubun serbest bırakıldığını ve çoğu oyun Çiçek’e verildiğini kaydetti. BDP oylarının da Çiçek’e gittiği dikkate alındığında Ak Parti’deki firenin 20 civarında olduğu ortaya çıktı. Çiçek’in ilk iki turda 292 ve 294 gibi daha düşük oy aldığı dikkate alındığında, BDP’nin desteği olmasa da fire sayısının ilk iki tur için yine 20 civarında olduğu dikkat çekti.   
 
Liderler kutladı
Kılıçdaroğlu, Çiçek’in yeniden Meclis Başkanı olmasını değerlendirirken “Kendi grubunda fire olmasaydı daha iyi olacaktı” dedi. Bahçeli ise “Allah hayırlı uğurlu etsin” yorumunda bulundu.
.
Güncelleme Tarihi: 03 Temmuz 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER