MEMUR ZAMMINDA 42 LİRA ÇIKMAZI

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, memura teklif edilen zammın bütçeye maliyetini açıklayınca memurdan itiraz geldi

MEMUR ZAMMINDA 42 LİRA ÇIKMAZI

Hükümetin teklif ettiği yüzde 3,5 artı 4'lük zamma karşılık, yeniden değerleme oranı olan yıllık yüzde 10,26 oranında zam talep eden memur sendikaları, aradaki farkın 42 liraya indiğini söyledi.
 
İlave ödeme 1 milyar lira
 
Şimşek'in yaptığı açıklamaya göre memura bütçede öngörülen yüzde 3 artı 3'lük ödeneğin üzerine çıkılarak zammın yüzde 3,5 artı 4'e yükseltilmesi, bütçeye 1 milyar 25 milyon lira ilave ödeme getirecek. Hakem Heyeti'nde Memur-Sen adına görüşmelere katılan Genel Mevzuat ve Toplu Sözleşme Sekreteri Hacı Bayram Tonbul, teklif ettikleri zammın maliyetini toplu sözleşme görüşmeleri sırasında Maliye'ye defalarca sorduklarını ancak cevap alamadıklarını belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:
 
Masanın gücü 18 liraymış
 
"Söz konusu 1 milyar lira 4,5 milyon memur, emekli, asker, muhtar, korucuya yani tüm kamu personeline dağıtılacak. Toplam maliyeti 4,5 milyon kişiye bölünce kişi başına aylık 18,9 lira düşüyor. Üstelik bu brüt, net de değil. Bunun neresini kabul edeceksin. Bunlar bizi hesap bilmez mi sanıyorlar. Demek ki mevcut bütçenin üzerine masanın gücü olarak 18 lira koydum diyor. Demek ki masanın gücü 18 liraymış!"
 
Enflasyonun çok altında
 
Tonbul, hükümetin teklif ettiği kümülatif yüzde 7,6'lık zamla 1460 lira olan bekar ve çocuksuz en düşük memur maaşının temmuz ayında 1571 lira olacağını ifade ederken, "Bu oran enflasyonun çok altında. Devlet madem maktu vergilerini artırırken yeniden değerleme oranı olan yüzde 10,26'yı kullanıyor, memura da o zammı versin. Bu oran uygulansa en düşük maaş 1613 liraya çıkacak. Fark sadece 42 lira. Bu kadar memuru 42 lira için mi sokağa döktüler? Ekonomi yönetimi iş bırakmanın yüzlerce milyon liraya ulaşacak maliyeti hesap edilmiyor mu?" yorumunu yaptı.
 
Akyel: 29 Mayıs'ta sonucu açıklarız
 
Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Başkanı Recai Akyel, kurulun 5 gün toplanıp 29 Mayıs'ta kararını açıklayacağını belirtirken, "Umuyoruz ki çalışanlarımızın mutluluğu ve ülkemizin iyiliğine olan bir karar çıkar" dedi.
 
Mobbing yok gerçekler var
 
Açıklamaları nedeniyle eleştirilere hedef olan Maliye Bakanı Şimşek, şunları söyledi: "Hakem Kurulu'na mobbing uygulamıyoruz. Hakem Kurulu'na diyoruz ki bakın memleketin gerçekleri bu, eğer biz bol keseden maaş artışı verirsek açığımız artar." ( MEMURLAR.BİZ)
 

Güncelleme Tarihi: 26 Mayıs 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER