'MEMURLAR 2016 YILINDA YÜZDE 11 DEĞİL, YÜZDE 6 ZAM ALACAK'

Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, açıklanan zam oranlarının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Hükümetin toplu sözleşmelerde memura verdiği yüzde 6+5’lik zammın bir kısmı, gelir vergisi olarak yine devlete geri dönecek

'MEMURLAR 2016 YILINDA YÜZDE 11 DEĞİL, YÜZDE 6 ZAM ALACAK'
Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, 2016 yılı için toplamda yüzde 11 zammın büyük bir yalan olduğunu, vergi dilimleri sebebiyle memurların ellerine geçecek olan asıl zammın yüzde 6 olduğunu belirtti.

YÜZDE 5 VERGİ OLARAK KESİLECEK
 
Yokuş, yaptığı açıklamada, memurlara 2016 yılında yüzde 6+5, 2017 yılında yüzde 3+4 artış yapılacağını anımsatarak, şu ifadeleri kullandı:“Bilindiği üzere yıllık kazancı 12 bin TL’ye kadar olanlardan yüzde 15 oranında gelir vergisi alınmaktadır. Yıllın kazancı 12 bin TL’nin üzerine çıkanlardan ise yüzde 20 oranında gelir vergisi alınmaktadır. 2015 yılında memurlarımızın bir bölümü 4. (Nisan) aydan, bir bölümü ise 6. (Haziran) aydan itibaren yüzde 20’lik vergi dilimi kapsamına girmeleri nedeniyle aylık yüzde 5 vergi kaybına uğradı.
2016 yılı için imzalanan mutabakata göre memurlarımızın tamamı yüzde 15 vergi diliminden, yüzde 20’lik vergi dilimine girecek ve toplamda yüzde 11 olarak gösterilen zam, memurlara ve memur emeklilerine sadece yüzde 6 olarak yansıyacaktır. Ayrıca Hükümetin vergide yeniden değerlendirme oranları yüzde 10,1 artırması nedeniyle memurlarımız iki defa vergiye çarpılmış olacaklardır. 2014 ve 2015 yıllarında memurların ekonomik ve sosyal haklar bakımından bir çok mağduriyetine sebep olan Malum-Sen, memurları 2016 ve 2017 yılında da imzaladığı toplu sözleşme ile mağdur olmaya mahkum etmiştir. Türkiye Kamu-Sen ve Türk Büro-Sen olarak, memurlara tarihi başarı diye yutturulmaya çalışan 2016 yılı için toplamda yüzde11 zammın büyük bir yalan olduğunu, vergi dilimleri sebebiyle memurların ellerine geçecek olan asıl zammın yüzde 6 olduğunu bir kere daha hatırlatırız.
2017 yılı için yapılan yüzde 3+4 artışında en az yarısı gelir vergisi dilimlerinde yapılan artışlarla geri alınacaktır. Toplu sözleşme masasında geçmiş yılların kayıpları telafi edilmemiştir. Gelir vergisi dilimlerinde artışlar hesaba katılmamıştır. Enflasyon kadar zam aslında ‘sıfır’ zamdır. Refah payı da eklenmemiştir. Bu sebeplerle, yapılan toplu sözleşme büyük bir fiyaskodur.

LİSTENİN BAŞINDA ÖĞRETMENLER VAR
Gelir vergisi oranlarını belirleyen kazanç dilimlerinin sınırlı olarak artması nedeniyle çalışanların büyük bir kısmı gelir vergisinde süpriz artışlarla karşılaşıyor ve ödedikleri gelir vergisi oranı yıl içinde yüzde 15’ten 20’ye çıkıyor. Üst vergi dilimine girildiği için maaşından fazladan 5 puanlık gelir vergisi kesintisi yapılması en çok öğretmenler, sağlık personeli, gümrük çalışanları ve KİT personelini etkiliyor. Öğretmenlerin aldığı ek ders, sağlık personelinin aldığı döner sermaye, gümrük çalışanlarının aldığı fazla çalışma ve KİT personelinin aldığı sözleşme ücretlerinin, gelir vergisine tabi olması bu sorunun temel kaynağı olarak görülüyor. 
 
Güncelleme Tarihi: 24 Ağustos 2015, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER