MİLLETVEKİLLİĞİ ADAYLIĞI İÇİN İSTİFA EDENLERİN GERİ DÖNMEMESİ TEKLİF EDİLDİ

MİLLETVEKİLLİĞİ ADAYLIĞI İÇİN İSTİFA EDENLERİN GERİ DÖNMEMESİ TEKLİF EDİLDİ
İstanbul Milletvekili Mahmut TANAL, milletveili aday adayı olmak için istifa eden kamu görevlilerinin geri dönememesi için kanun teklifi verdi.
 
Dün itibariyle dolan istifa süresi içinde çok sayıda bürokrat, iktidar partisinden aday olmak için istifa etmişti.
 
Tanal kanun teklifinin gerekçesinde, milletvekili aday adayı olmak için istifa eden subay ve astsubayların TSK’ya geri dönememesini örnek gösterdi. Tanal bu düzenlemenin, askeri personelin siyasi anlamda tarafını belli ettikten sonra Türk Silahlı Kuvvetlerine geri dönmesinin kurum içerisinde kutuplaşmalara, iktidar olan partinin adayı olup seçilemeyen subay astsubayların daha iyi makamlara atanmasına, muhalefet partisine aday olan subay astsubayların ise sürgün yemesine, kısacası daha kötü koşullarda çalışması gibi durumlara sebebiyet vermesine yol açacağı için engellendiğini belirterek, bu hükmün tüm kamu görevlileri için geçerli olması gerektiğini belirtti.
 
Tanal, iktidar partisi milletvekili adaylarının seçilmese dahi tekrar kamu görevlerine döneceğini ve kamuda partizanca bir kadrolaşmanın söz konusu olacağını, milletvekili adaylığını kamu görevinde sıçrama tahtası haline getireceklerini ifade etti.
 
Kanun teklifinin metni:
 
2839 SAYILI MİLLETVEKİLİ SEÇİM KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ
 
MADDE 1- 2839 sayılı Milletvekilleri Seçim Kanunu’nun 19’uncu maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
 
“Subay ve astsubayların savaş ve seferberlik hallerindeki ayrılma istekleri hariç olmak üzere, ayrılma hakkını kazanmış olanların, ayrılma istekleri reddedilemez. 1402 sayılı Sıkıyönetim Kanununun 2 nci maddesinin yedinci fıkrası hükmü saklıdır. Ayrılma istekleri kabul edilen tüm kamu görevlilerinden milletvekili seçilmemiş olanlar sonradan bu isteklerinden vazgeçemezler ve görev yaptıkları kamu kurum ve kuruluşlarına dönemezler. ”
 
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Güncelleme Tarihi: 12 Şubat 2015, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER