MİLLİ EĞİTİM BAKANI DEĞİŞİYOR MU ?

Önümüzdeki günlerde İçişleri Bakanlığı'nda yapılacak operasyon, Fethullah Hocacıları çok üzecek.

MİLLİ EĞİTİM BAKANI DEĞİŞİYOR MU ?

Son günlerde en çok konuşulan konu İçişleri Bakanı İdris Nami Şahin Şahin’in birbiri peşisıra kırdığı potlar.
 
Bu nedenle, önümüzdeki günlerde İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin görevden alınınca kimse şaşmayacak ve herkes, “Belliydi zaten, bu kadar pottan sonra görevden alınması normaldir, hatta geç bile kalındı“ diyecek.
 
Yani olay ilk başta “Beklenen bir görev değişimi“ olarak algılanacak.
 
Oysa, bu olay çok önemli bir gelişmenin, daha doğrusu bir operasyonun başlangıcı olacak.
AKP, son yıllarda çok önemli bir operasyon yaparak, devlet mekanizmasını kontrol altına aldı. Her fırsatta siyasete müdahale eden asker, ergenekon operasyonu ile pasifize edildi. Yargıdaki düzenlemelerle, yargı yeniden dizayn edildi.
 
Yeni Türkiye’de artık tek ciddi güç AKP
 
Ancak bu süreçte Fethullah Hocacıların gücünü koruması, hatta arttırması AKP’yi uzun vadeli kaygılarla rahatsız ediyor.
 
Bu konuda ilk operasyon, Milli Eğitim Bakanlığı'na Ömer Dincer’in getirilmesi ile başladı. Türkiye’de çok sayıda okulu olan cemaat için, bu bakanlık çok önemli. Kilit noktalarda kendisine çok yakın isimler vardı.
 
Devlet bürokrasisinden gelen eski Başbakanlık Müsteşarı olan Ömer Dincer, adeta tereyağdan kıl çeker gibi, bakanlıktaki Fettullah Hoca yanlılarını tasfiye etti. Üstelik çoğunu da görünüşte daha önemli makamlara getirir gibi yapıp, “Rütbei tenzil“ ile, kilit görevlerden aldı.
 
Bu olay cemaati çok rahatsız etti ve tepkilerine yol açtı.
 
Bu durum geçtiğimiz aylarda, “Cemaat işle AKP’nin arası açıldı“ diye yorumlandı.
 
Tabii Fethullah Hoca yanlısı yazarlar ve kurumlar hemen “Yok böyle bir şey. AKP ile aramızı bozmak istiyorlar“ diye tepki gösterdi.
 
Oysa tespit doğruydu. AKP, Fettullah Hocacıların milli eğitimdeki gücünü kırmıştı.
 
Şimdi sırada emniyet var. TSK’nın pasifize olması sonrasında, emniyet çok daha büyük önem kazandı. Emniyet Genel Müdüdrlüğü, adeta yeni dönemin TSK’sı oldu.
 
Özellikle MİT-Emniyet çatışması sonrasında, Başbakan Erdoğan Emniyetteki Fethullah Hoca gücünü kırmaya karar verdi. Başbakan Erdoğan, en önemli adamlarından biri olan MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın Fettullah Hoca yanlısı emniyetçileri tarafından harcanmak istendiğini düşünerek, jet hızıyla özel bir “MİT’i Koruma Yasası“ çıkartarak, kararlığını gösterdi.
 
Ancak Emniyet içindeki bu “Anti-Cemaat Operasyonu“nu İdris Naim Şahin’in yapması mümkün değildi. Bu iş için devlet içinde personel operasyonu yapacak beceriye ve deneyime sahip birisi lazımdı.
 
Bu operasyon için en uygun isimse, -evet doğru tahmin ettiniz- aynı işi daha önce Milli Eğitim'de yapan Ömer Dincer!
 
Çok yakında İçişleri Bakanı olacak olan Ömer Dincer, bu sancılı işi yapabilecek en uygun kişi.
 
Emniyeti, AKP için daha emniyetli yapacak bu operasyon sonunda, Türkiye’de AKP dışında hiçbir ciddi güç merkezi kalmayacak.
 
Çünkü, AKP ve Erdoğan için, uzun vadede siyasi tehdit olacak tek organize güç; okulları, holdingleri, medyası ve devlet içindeki bürokratik gücü ile Fethullah Hoca hareketi. Giderek muhafazarlaşan Türkiye’de, siyasi harekete dönüşebilecek tek güc bu cemaat.
 
Başkanlık rejimi ile 2014 yılında resmen 2. Cumhuriyet dönemini başlatacak olan AKP ve Erdoğan, bu sürec öncesi Fethullah Hocacıları da hizaya sokarak,dikensiz gül bahçesi yaratacak.
 
Peki bu sürecte Fethullah Hocacılar ne yapacak ?
 
Muhtemelen için için dişlerini gıcırdatacaklar ama, Erdoğan’a biat edecekler. Çünkü, kendisinden daha güçlü kişi ve kurumlarla asla kavga etmedikleri için, ellerinden başka bir şey gelmeyecek.
Bu suskunluk, bir gün ekonomide ciddi bir bunalım sonucu AKP mucizesi bitip, toplumda yeni siyasi oluşum arayışlar başlayana kadar sürecek.
 
O günler geldiğinde de, Fethullah Hoca yanlıları “Artık partileşme zamanı geldi“ diyerek, meclise girmek için kolları sıvayacak...
 
Cemaat, bu yeni süreçtete, muhtemelen de Kürt milliyetçileri ile ittifak yapacaklar...
 
Ve böylece de 3. Cumhuriyet süreci başlayacak... Aydın Özdalga

Güncelleme Tarihi: 28 Mayıs 2012, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
Mustafa DEĞER
Mustafa DEĞER - 12 yıl Önce

Canınız neler de istiyor?

erdem
erdem - 12 yıl Önce

söylenenler hiç de inandırıcı değil. kendinizi kandırmayın.

ihsan
ihsan - 12 yıl Önce

güzel ve doğru bir tespit. 1999 seçimlerinde DSP yi destekleyen fetullah gülen cemaati o zaman dsp yi 1. sıraya koymuştu. demem o ki bu cemaat hangi partiyi desteklerse o parti ülkede ilk sıraya oturuyor. peki AKP bunu bilmiyor mu? elbette biliyor..

emre benes
emre benes - 12 yıl Önce

doğrularla yanlışlar birbirine karışmış,yazıyı yazanın ağzının suyu akıyor

Tuncay
Tuncay - 12 yıl Önce

Bu kadar ileri görüşlü olan bir adam öleceği günü de bilr, bekliyeceğiz göreceğiz. Şimdilik inanmadık, askıya astık.

serkan akdağ
serkan akdağ - 12 yıl Önce

adam tek kelimeyle zırvalamıs

mahmut alma
mahmut alma - 12 yıl Önce

fethullah hocacılar ha.. şu kelimenin iğrençliğine bak,sonraki saçmalıklarına hiç geçmeden... dünyalık çalışanların düşmanlıkları ancak kendi başlarını yer...

SIRADAKİ HABER