MİLLİ TAKIMA CEZA GELİR Mİ?

Fenerbahçe ve Beşiktaş, Avrupa'dan men cezası sonrası harekete geçti. Ancak Türk futbolu da büyük bir tehlike ile karşı karşıya kalabilir.

MİLLİ TAKIMA CEZA GELİR Mİ?
 UEFA Tahkim Kurulu, Fenerbahçe'nin 2+1 yıl Avrupa kupalarından men cezasını 2 yıla çevirirken, Beşiktaş 'ın 1 yıl men cezası onandı. Kararın açıklanması sonrası en çok merak edilen iki konu ise "iki kulüp için kritik sürecin nasıl işleyeceği" ve "Milli Takımımız'ı da kapsayacak ağır cezaların verilip verilmeyeceği" oldu.
 
 
UEFA'dan Fenerbahçe ve Beşiktaş kararı
UMUTLAR CAS'TA
 
Fenerbahçe ve Beşiktaş, Tahkim'den gelen şok haber sonrası vakit kaybetmeden Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi'ne (CAS) yürütmeyi durdurma başvurusunda bulunacak. Çünkü Şampiyonlar Ligi ve Avrup Ligi'nde üçüncü ön eleme kura çekimi Cuma günü yapılacak. CAS'ın kura çekimi öncesi başvurularla ilgili olağanüstü oturum açmaması halinde, iki temsilcimizin bu sezon Avrupa kupalarında boy gösteeremeyeceği kesinleşmiş olacak. CAS'taki hukuki sürecin ise 8-10 ay sürmesi bekleniyor.
 
MILAN VE PORTO'NUN CEZASI CAS'TA KALDIRILDI
 
Daha önce UEFA tarafından Milan ve Porto'ya verilen, UEFA Tahkim Kurulu'nca onaylanan men cezaları, CAS tarafından kaldırılmıştı. Şampiyonlar Ligi'nden men edilen Milan, CAS'a yaptığı başvuru sonucu davayı kazanmış, üstelik o sezon finalde Liverpool'u 2-1 yenip kupayı müzesine götürmüştü.
 
2003-2004 sezonunda hakemlere rüşvet vermekle suçlanan Porto ise UEFA tarafından 2008'de Şampiyonlar Ligi'nden men edilmiş, bu karar UEFA Tahkim Kurulu tarafından da onanmıştı. Portekiz kulübü, CAS'a taşıdığı dava sonucu yeniden Devler Ligi'ne katılım hakkı elde etti.
 
UEFA'DAN TFF'YE YAZI GELİRSE...
 
Kulüplerimiz açısından 3 günlük itiraz süresi bulunuyor. Ancak olayın bir de Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) boyutu var. TFF Tahkim Kurulu'nun, iki kulüp için daha önce verdiği kararı değiştirmemesi durumunda, Türk Milli Takımı ve tüm Türk kulüplerine bir yaptırım uygulanma tehlikesi doğabilir. Zira UEFA, "Tahkim Kurulu'nun aldığı kararları gözden geçirin. UEFA'nın aldığı kararlara uygun şekilde yeniden yargılama yapın" şeklinde TFF'ye yazı gönderebilir.
 
 
Avrupa'ya hangi takımlar gidecek?
 
 
UEFA-TFF ARASINDA NELER YAŞANACAK? 
 
İstanbul Barosu Spor Hukuku Komisyonu Başkanı Alpay Köse: UEFA, kendi kararları ile TFF kararları arasındaki çelişkinin giderilmesini direkt ya da endirekt olarak isteyebilir. Endirekt, perde arkasında baskı yoluyla olur ki bunu yapma ihtimali daha yüksek. 
 
Avukat Emin Özkurt: Bu gelişmelerin Türkiye'ye yansıması öyle veya böyle olacak. UEFA, TFF ile konuyu ele alacak, şu aşamada yaklaşımı nasıl olur kestirmek güç. Acaba ısrarcı ve dayatmacı bir duruş mu sergiler, bu henüz belli değil. 
 
Avukat Metin Ünlü: UEFA Tahkim Kurulu’nun kararına karşı CAS'a gidildiği takdirde kararların infazı engellenmez. Gerek Trabzonspor gerekse TFF’nin hukuk kurulları, UEFA’nın verdiği kararlar sonucu TFF Disiplin Kurulu'na tekrar müracaat edebilir.
 
UEFA'dan önemli açıklama
 
 
MİLLİ TAKIMA CEZA GELİR Mİ?
 
Metin Ünlü: Yargılanmanın yenilenmesi yoluyla daha önce verilen kararlardan geri dönerek, UEFA’nın kararları doğrultusunda ilgili kulüplere disiplin yaptırımı uygulanmak zorundadır. Bu yaptırımlar küme düşmeden puan silme cezasına kadar olabilir. Eğer TFF, prosedürü işletmeme yolunu seçerse UEFA’nın baskısına tabi olabilir. Bu durumda da UEFA’nın taleplerini yerine getirmek zorundadır. Eğer uyulmazsa UEFA, TFF’yi tüm birimleriyle birlikte Avrupa’daki tüm organizasyonlardan men etme hakkına sahiptir.
 
Alpay Köse: UEFA’nın her dediğini yapmak ya da UEFA’yı tanımamak doğru değil. Hukuki talepler yerine getirilmeli. Hukuk dışı talepler karşısında ise güçlü durulup Türk futbolunun menfaatleri korunmalıdır. Çok hassas bir süreç olacağı kesin. Hukuki talepler için karşı durma tavrına girerseniz, Milli Takım’ı da kapsayacak ağır cezalar gelebilir. 
 
TALİMAT YENİDEN DEĞİŞİR Mİ?
 
Alpay Köse: Önümüzdeki günlerde talimatlarda da yeni değişiklikler olabilir.
 
Metin Ünlü: UEFA, Tahkim Kurulu kararı sonrası TFF’ye “talimatını değiştir” de diyebilir, bunu dikte ettirebilir. En başta UEFA’nın kararlarına uyacağınızı kabul etmişsiniz. UEFA ne derse o olur. Bu organizasyonlar UEFA’nın. “İster gel, ister gelme” diyebilir. Türkiye liginde sorun olmaz, ama Avrupa’da üyeliğin askıya alınması göze alınamaz. Aynısını Yunanistan’a yaptılar. Yunanistan, geri çark etmek zorunda kaldı. Mesela anayasanın 59’uncu maddesini değiştirttiler. Bundan sonra mecbur spor tahkimi getirildi.

radikal
Güncelleme Tarihi: 16 Temmuz 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER