ÖĞRENCİLERDEN SONRA VELİLER DE SORGU ODASINA

Milli Eğitim Bakanlığı müfettişlerinin, özel okul, yurt ve dershanelerde öğrencileri sorgulamalarının ardından, Edirne'de öğrenci velilerinin de ifadelerinin alındığı iddia edildi.

ÖĞRENCİLERDEN SONRA VELİLER DE SORGU ODASINA
Milli Eğitim Bakanlığı yazılı emri doğrultusunda müfettişlerin, özel okul, yurt ve dershanelerde öğrencileri sorgulamaları velilerin tepkisini çekmişti. Edirne’de ise öğrenci velilerinin de ifadelerinin alındığı iddia edildi. Radikal'in haberine göre 15 Mart’ta öğrencilerden sonra velilerin de yanıtlaması istenen ifade tutanağında, okullarda siyasi propaganda ve devlet büyüklerini zan altında bırakacak ifadelerin kullanılıp kullanılmadığının sorulduğu görüldü. 

APAR TOPAR OKULA GELDİK” 
Radikal’e ulaşan öğrenci velileri, cemaate yakın kurumları denetlemeye dönük bu uygulamanın cemaat kurumlarından çok öğrencilerin ailelerini de fişlemeye dönük bir uygulama olduğunu iddia etti. İddiaya göre Edirne’deki özel okullara gelen müfettişler sekiz yıllık ilk öğretim öğrencilerine yazılı ifade tutanağı doldurup, imzalatmak istedi. Müfettişlerin öğrencileri ayrı mekânlara alarak hükümet(devlet büyükleri), aile, yolsuzluk, rüşvet ve cemaate dair sorular sorduğu hatta reşit olmayan çocukların imzasını aldığı ileri sürüldü. Öğrenci velileri ise müfettişlerin kendilerine büyük bir mahcubiyet içinde verilen emir gereği görev yaptıklarını, Valiliğin verdiği görevi ifa ettiklerini ve mutlaka yazılı ifadeleri alacaklarını söylediğini ifade etti. Veliler, okul idaresi tarafından ev veya işyerleri aranarak okula çağrıldıklarını belirtiyor. Veliler, “çocuklarımızı gönderdiğimiz okul idaresi tarafından telefonla arandığımız için endişelendik, işimizi gücümüzü, görev yerimizi bırakıp, apar topar zoraki okula geldik” diyerek sorulan sorular karşısında şaşkına döndüklerini vurguluyor. 

DETAYLI KİŞİSEL BİLGİLER İSTENDİ 
Veliler, reşit olmayan çocuklarına derslerinden alınarak ‘özel odalarda’ sözel sorulara muhatap bırakılan ve zoraki doldurulan ve hatta imzalatılan bu ifade tutanaklarının dışında kendilerinin de yazılı ve imzalı ifade tutanağı doldurulması istendiğini söyledi. Bu ifade tutanaklarından birini de Radikal’e teslim eden veliler, doldurulmasını istedikleri ‘Yazılı İfade Tutanağı’nın Başbakanın iddiaları dışında hiçbir yasal dayanak ve gerekçesinin olmadığını ileri sürüyor. 

Velilerden doldurulması istenen ‘Yazılı İfade Tutanağı’nın TC Kimlik Numarası, Adı Soyadı Görevi/ İşi yeri adresi ikametgâh adresi gibi bilgileri içerdiği görüldü. Velilerden yanıtlanması istenen soru ise tutanakta şu şekilde yer aldı: MEB’e bağlı özel okullarda ve dershanelerde öğrenim gören ve özel öğrenci yurtlarında kalan öğrenci velilerine yönelik “Siyasi amaçlı toplantılar düzenlenerek siyasi propaganda yapıldığı ve bu toplantılarda devlet büyüklerini zan altında bırakacak ifadelerin kullanıldığı’ iddiası ile ilgili olarak aşağıda yazılı soruların sorulacağı ve yapacağı açıklamalarının aşağıda belirtilen yerden başlayarak tarafında yazılmak suretiyle, yazılı ifadesinin alınacağı belirtildi ve soruldu: 
1 - Çocuğunuzun/velisi olduğunuz öğrencinin Öğrenim gördüğü bu dershanede yukarıdaki iddiada belirtilen nitelikte bir toplantı yapılıp-yapılmadığı, 
İddiası ile ilgili bildiklerinizi ve/veya gördüklerinizi aşağıda bizzat yazarak açıklamanızı rica ederim.”
 

Güncelleme Tarihi: 17 Mart 2014, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER