Öğrencilere rektör zoruyla kredi kartı!

Eğitim Sen bir açıklama yaparak, üniversitelerde öğrencilere ve öğretim üyelerine yönelik kredi kartı alma dayatmasına tepki gösterdi.

Öğrencilere rektör zoruyla kredi kartı!

Çeşitli üniversitelerde öğrencilere ve öğretim üyelerine yönelik başlatılan “zorla kredi kartı uygulamasına” Eğitim Sen’den tepki geldi. Ordu Üniversitesi’nde öğrenci kimliği ve personel kimlikleri anlaşılan bankanın kredi kartıyla birleştirilerek öğrencilere zorla verilmesi uygulaması öğrenciler ve öğretim üyelerinden de tepki görüyor.

Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız tarafından yapılan açıklamada, üniversitelerde yaşanan piyasalaştırma ve otoriter dönüşüm rüzgarının son dönemde öğrenciler ve öğretim üyelerinin iradesi dışında gerçekleştirilen dayatmalarla giderek etkisini artırdığı kaydedildi. Açıklamada, “Son olarak Ordu Üniversitesi’ne bağlı fakülte ve yüksekokullarda, üniversite yönetiminin Vakıfbank’la yaptıkları anlaşmayı gerekçe göstererek öğrencilere öğrenci kartı adı altında zorla kredi kartı vermeye çalışması, üniversitelerin ne hale geldiğini, daha doğrusu getirildiğini gözler önüne sermektedir” ifadelerine yer verildi.

Bilgiler izinsiz bankaya veriliyor
Yıldız öğrencilere ve öğretim üyelerine yönelik bu uygulamayla, büyük bir hukuksuzluğun altına imza atıldığını ifade ederken, “Uygulama sonucunda, sadece öğrenci kartı istediğini belirten, bankanın kredi kartının zorla sözleşme imzalattırılarak binlerce öğrenciye dayatılmasına karşı çıkan öğrencilere karşı açık bir yıldırma kampanyası yürütülmekte, hatta kartı almak istemeyen öğrencilere, bu kartı almadıkları takdirde üniversiteye ve derslere alınmayacakları, sınavlara sokulmayacakları yönünde tehditler savrulmaktadır” denildi. Açıklamada, zorunlu kredi kartı uygulamasıyla, akademik ve idari bütün kurum çalışanlarının ve öğrencilerin, ev ve cep telefonları, TC kimlik numaraları, ev adresleri gibi kişisel bilgilerinin Ordu Üniversitesi Rektörlüğü tarafından hiçbir bilgilendirme yapılmaksızın ve izin alınmadan Vakıfbank’a verilerek kişilik hakları ihlal edildiği vurgulandı.

Daha önce iptal edilmişti
Yıldız, daha önce Ege Üniversitesi Rektörlüğü aleyhine açılan benzer bir dava sonucunda, İzmir 3. İdare Mahkemesi, bankamatik kartı ile öğrenci kartının aynı kart üzerinde olması ve öğrencilerin kişisel bilgilerinin kendi izinleri olmaksızın Vakıfbank’a verilmesi nedeniyle uygulamayı 28 Nisan 2011 tarihinde oybirliğiyle iptal ettiğini hatırlatırken, bu karar ortadayken üniversite yönetiminin “kampuskart” dayatmasında ısrarcı olmasının anlaşılır olmadığını vurguladı. Yıldız uygulama kapsamında öğrencilere zorla özel hukuk sözleşmesi imzalattırıldığını ve hiçbir itiraz hakkı verilmeden bu kart banka görevlileri tarafından dersliklere ders saatlerinde bile girilerek almayan öğrencilere verilmeye çalışıldığını ifade etti. Yıldız açıklamasında duruma itiraz eden öğrencilerin dilekçelerinde Ünye İktisadi İdari Bilimler Fakültesi idaresi tarafından 25 Ekim 2011 tarihinde alınmayarak, herkesin anayasal hakkı olan dilekçe hakkının da engellendiğine dikkat çekti.

“Öğrenciler yıldırılmaya çalışılıyor”
Yıldız öğrencilerin itiraz etmemeleri için kullanılan bir diğer yıldırma mekanizmasının da öğrenci disiplin yönetmeliği olduğuna dikkat çekerken, “Bu disiplin yönetmeliğine dayanılarak öğrencilerin eğitim öğretim hayatlarının ileriki aşamalarında ‘olumsuzluklar’la karşılaşabilecekleri hissi yaratılmakta, itiraz eden öğrencilerde derslerden geçememe korkusu oluşturulmaktadır” dedi. Yapılan açıklamada, uygulamayla daha önce bankamatik kartı olarak başlatılan müşterileşme sürecinin yeni bir aşamaya taşınarak öğrencilerin kazanılmış eğitim haklarının zorlamayla gasp edildiğini ifade edildi. Eğitim Sen üniversite yönetimini böylesine dayatmacı bir uygulamadan geri dönmeye ve öğrenciler üzerindeki baskılarına son vermeye çağırdı.




Güncelleme Tarihi: 28 Ekim 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER