OKUL MÜDÜRLÜĞÜ SEÇİMİ PUANLAMA SİSTEMİ

Okul Müdürü Puanlama Sistemi,

OKUL MÜDÜRLÜĞÜ SEÇİMİ PUANLAMA SİSTEMİ
MEB çok şeyi değiştiriyor ama…

 

Geçtiğimiz hafta Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi Avcı ile İstanbul'da buluştuk. Kendisi tam altı saat anlattı biz de altı saat sorduk. Konular oldukça önemliydi. Üç konu konuştuk zaten birçok yerde de yazıldı çizildi. O yüzden ben çok derinlemesine anlatmayacağım.

 

Birinci konu okul yöneticilerinin atanması ile ilgiliydi. Baştan söyleyeyim bu konuda bu girişimi destekliyorum. Ama bazı şeyleri de söylememiz gerekiyor. Kısaca sistem şöyle çalışıyor; bir okulda 4 yılını dolduran müdür değerlendirmeye alınıyor. Değerlendirme sonucunda 100 puan üzerinden 75 alan müdür isterse aynı okulda müdürlüğe 4 yıl daha devam edebiliyor. Her müdür müdür yardımcılarını kendi seçip il milli eğitim müdürlüğüne bildiriyor. İlk kez müdür olacak öğretmenler ise bir form aracılığıyla değerlendirilip 70 puanı aşarlarsa mülakata davet ediliyorlar. Aynı şekilde eski müdürler de başka okula atanmak istediklerinde mülakata girmek zorundalar. Buraya kadar her şey normal ama sorun şurada başlıyor. Bu değerlendirme puanlarının oluşumu biraz sıkıntılı; il milli eğitim müdürü 20 puan, ilçe milli eğitim müdürü 20 puan, ilçe milli eğitim müdür yardımcısı (Kamuajans.com notu: şube müdürü kastediliyor)20 puan etti 60 puan. Sonra en kıdemli ve en kıdemsiz öğretmenin puanları 10, veli temsilcisi 10, öğrenci temsilcisi 10. Kısacası müdürü hizmet verdiği kısım değil yöneticileri değerlendiriyor. İkinci sorun mülakatta 100 puanın 50'si mevzuat bilgisinden geliyor. Yani mevzuat ezberleyen üstleri ile iyi geçinenler sonsuza kadar müdür kalabilir.


 Bakan ile konuşulan ikinci konu TEOG yerleştirme sistemi idi. Temmuzda yerleştirme puanı açıklanıyor. 31 Temmuz'a kadar bekliyoruz. Tercihleri 31 Temmuz 8 Ağustos arasında yapıyoruz. Tercihlerde -ki buraya dikkat- tek liste yapıyoruz ve liste iki bölümden oluşuyor. A bölümünde 15 okul ismi yazıyoruz. B bölümünde okul türü yazıyoruz. Fen lisesi, Anadolu lisesi, meslek lisesi, imam hatip lisesi gibi, Bu türlerin hepsini yazmak durumundayız. Yani sadece sırası farklı olabilir ama her okul türü yazılmak durumunda. MEB bu listeleri alacak. Önce ilk 15 tercihe bakacak eğer yerleştirilemezseniz, evinize en yakın okul türüne mecburi yerleşeceksiniz. Yani kalan her öğrenci meslek ya da imam hatip lisesine otomatik yerleşecek. Sonra nakil dönemi başlayacak. Nakil derken eskiden ek yerleştirme diyorduk bu sefer adı nakil olmuş. Okullar açılıncaya kadar devam edecek.


 Değişen ne derseniz; Değişen her okula sınavla girilmesi ve mecburi yerleştirilme sistemidir. Özel okullar tamamen serbest bırakılıyor. MEB özel okul puanı hesaplamayacak, isteyen okul istediği veriye göre öğrenci alabilecek. Bu da olumlu bir değişiklik olarak görülüyor. Kısacası yerleştirme sonucunda okulunuzu beğenmediğiniz takdirde yapabileceğiniz çok fazla seçenek bulunmuyor.


 Son olarak bir de dershaneleri konuştuk. MEB kararını vermiş sistemi kurmuş sadece bize anlatıldı. Anladığım şudur ki “temel lise” diye bir şey tanımlanıyor. Bu liselerde derslerin yarısı uzaktan eğitimle verilecek. İkili öğretim yapılabilecek. Ama bu liselerin ömrü 4 yıl yani 2019'da bunlar yok edilecek. Halihazırdaki dershanelerin temel lise olması için şartlar düzenleniyor. Ama anladığım 4000 dershanenin 2000 tanesinin temel lise olması 2019 yılında ise bunların 600-700 tanesinin okul olabileceği hesaplanmış. Bunlar tutar mı bilmiyorum ama MEB yetkililerinin Anayasa Mahkemesi kararından çekindiklerini de hissetmedim değil.


 Ama bu anlattıklarımdan daha önemlisi bakanın satır arasında söylediği iki şeydi. Bunu şimdiye kadar kimse söylemedi yazmadı. Birincisi üniversite giriş sisteminin YÖK yasası değişmeden değişmeyeceği idi ki bu en az 2 sene demek. İkincisi ise TOBB'un meslek liselerini bize devredin önerisi idi. Bence bunlar çok önemliydi ama nedense TEOG konuşmaktan bunlara zaman kalmadı her zaman ki gibi!

 

Turgay Polat - Akşam
Güncelleme Tarihi: 03 Haziran 2014, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
ahmet uysal
ahmet uysal - 10 yıl Önce

saçmalığın daniskası.ilçe milli eğitim müdürümüz ve şube müdürleri benım okulumun yerini bile bilmezler.il müdürü desen hakeza.nasıl bir objektiflik beklıyorsunuz bu değerlendirmede.

KEMAL ZOROĞLU
KEMAL ZOROĞLU - 10 yıl Önce

OKUL MÜDÜRLERİ VE ÖĞRETMENLERİN PUANLARI EĞİTTİKLERİ ÖĞRENCİLERİN BAŞARILARINA GÖRE DERECELENDİRİLMELİ.ÖRNEK OKULDAN KAÇ ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE KAZANMIŞ.PUANLARI TOPLAMI KAÇ. AYRICA ÖĞRENCİLERİN DAVRANIŞ PUANLARI OLMALI.ÖĞRETMENLERİN KENDİ PUANLARINI ARTIRMAK İÇİN ÖĞRENCİLERE GEREKSİZ İYİ PUAN VERMELERİ ENGELLENMELİ...ANLAŞILAN BİR DÖRT YIL DAHA BAŞARIDAN SÖZ ETMEK MÜMKÜN OLMAYACAK... ÖĞRENCİLER ÖZEL OKULLAR ARAYACAK VE ÖZEL OKULLARIN CEPLERİ DOLCAK...

meriç
meriç - 10 yıl Önce

turgay bey tersini düşündüğümüzdede puanın fazlasını öğretmen öğrenci ve okul aile birliği başaknı ve yardımcısı verdiğinde de durum değişmeyecek müdür bu bileşenlere yalakalık yapacak. öğretmen ve öğrenci nasıl olsa müdürü ben seçiyorum havası olaak müdür bu paydaşların ortasında ne yapacak.ülkemizde herşeyin siyasetin bulaştığı bi durumda öğretmen benim görüşümde değil diyerek ne kadar çalışkan olursa olsun az verecek kulisler işleyecek öbür öğretmenler şunu seçelim muhabbetleri oluşacak. her halukarda saçma

ANALİST
ANALİST - 10 yıl Önce

anyasanın 10.maddesi..herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür.hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.BU MADDEYE GÖRE TÜM MÜLAKATLAR VE SÖZLÜLER ANAYASAYA AYKIRIDIR.TEK SEÇİM İŞİ SINAVDIR,SEN ŞUBE MUDURLUGUNDE 90 ALANIIN PUANINI YOK SAYACAKSIN,..

ANALİST
ANALİST - 10 yıl Önce

2)MASABAŞINDA OTURAN ŞAHISLAR ANAYASANIN MADDE 10 ''HERKES KANUN ÖNÜNDE EŞİTTİR İLKESİNDEN ALMADIĞI GÜCÜ KENDİ ŞAHSİ EMEL VE İKTİDARLARIN MENFAATLERİNE GÖRE BUNU YAPARLARSA ,BU DÜPE DÜZ KUL HAKKI YEMEKTİR, HELE HELE BU ELEDİĞİN KİŞİ ATEİST VE GAYRI MÜSLİMSE AHİRETTE SENDEN HAKKININ YENMESİNE KARŞILIK İMANINI İSTEYECEK ,YA İMANIN YA GÜNAHIN BEDELİNİ ÇEK DİYECEK, VEREBİLECEKMİSİN İMANINI !VE BU VEBALİN ALTINA KİM İMZA ATIYORSA BENİM SENDİKAM EĞİTİMBİRSEN DE OLSA YANLIŞTIR VE BEN ŞAHSIM ADINA HAKKIMI HELAL ETMİYORUM..

SIRADAKİ HABER