Okulda 'namus' için 1 metre

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün kararında erkek ve kız öğrenciler arasındaki yakınlaşma için 'Cinsel istismar gibi durumlarla karşılaşılmaması için mesafe 1 metreden az olmayacaktır' ifadesine yer veriliyor.

Okulda 'namus' için 1 metre
Antalya Muratpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, kız ve erkek öğrenciler arasındaki yakınlaşma mesafesinin 1 metreden az olmamasını istedi. Benzer bir olay Mersin’deki bir lisede yaşanmış, kız ve erkek öğrencilerin birbirlerine 45 santimden fazla yaklaşmaları ve yan yana oturmaları yasaklanmıştı. Antalya Muratpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, kız ve erkek öğrencilerin, herhangi bir nedenle konuşmak veya ders arasında sohbet etmek için bir araya geldiğinde, yönetimin belirlemiş olduğu ‘1 metre’ sınırına dikkat etmesini istedi. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne göre bu mesafenin altındaki yakınlaşmalar “cinsel istismar” nedeni sayılacak.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Erdem Kaya başkanlığında yapılan ‘2011-2012 Sene Başı Değerler Toplantısı’nda alınan kararlar, lise öğretmenlerine tebliğ edildi. Okul Müdürünün imzasını taşıyan ve toplam 18 maddelik talimatın yer aldığı yazıda da en ilginç olanı ise kız ve erkek öğrenciler arasında yakınlaşma mesafesine sınırlama getiren 5. madde. Bu maddede “Cinsel istismar vb. durumlarla karşılaşılmaması için mesafe 1 metreden az olmayacaktır” ifadesine yer veriliyor.

Antalya’da yaşanan bu olay birçok kesimden tepki alırken benzer bir olay daha önce Mersin’de de yaşanmıştı.

Mersin’deki bir lisede yatılı bölümde kalan kız ve erkek öğrencilerin aynı ortamda bulunmaması için etüt derslerinin kaldırıldığı, Eylül 2010’da okul müdürlüğüne İbrahim Tol’un atanmasından sonra “kızlarla erkeklerin birlikte gezmemesi, yan yana oturmaması, şakalaşmaması” konusunda uyarıldıkları iddialarına yer verilmişti.

 

Sendikalar tepkili

 

Bu maddenin erkek ve kız öğrenciler arasındaki mesafeyi mi, yoksa erkek öğretmen- kız öğrenci arasındaki mesafeyi kastettiği anlaşılamazken, sendika temsilcileri uyarının öğretmen ve öğrencileri tacizci gibi gösterdiğini ileri sürdü.

 

Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, "Bütün öğretmenleri, öğrencileri tacizci gibi göstermek, eğitimin temel ilkelerine de aykırıdır. Geçtiğimiz günlerde Kaş’ta tacizi basın açıklaması ile kınayan öğretmenlere soruşturma açan zihniyet, ancak böyle yöntemlerle tacizi önleme çabası içine girer. Bu karar hem öğrencileri, hem de öğretmenleri aşağılamaktır. Şiddetle reddediyoruz" dedi. 

 

"Öğretmen  diye de anlaşılabilir"

 

Eğitim-İş Antalya Şube Başkanı Mehmet Balık da öğrencilerin ya da öğretmenlerin birbirine yaklaşıp yaklaşmamasının uzaklıkla ölçülemeyeceğini söyledi. Öğretmen ve öğrenci arasında zaten duygusal bir bağ var olduğunu dile getiren Balık, "Yani öğretmen her zaman koruyucu, anne ve baba sıfatındadır. Yaklaşımı da bu yöndedir. Aksini düşünmek cahilliktir. Muratpaşa Lisesi'nde öğretmenlere bir yazı gönderilmiş. Taciz ve benzeri olayları önlemek amacıyla alınan karar doğrultusunda diye başlayan bir resmi yazı çıkarılmış ve burada kastedilen öğretmenlerin birbirine 1 metreden fazla yaklaşmaması gibi de algılanabilir. Medeni bir ülkede bu tür tartışmalara girmek son derece yersiz ve anlamsız" diye konuştu.

 

"Tavsiye mesajı olabilir"

 

Türk Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Bünyamin Seçme ise şunları söyledi: "Öğrencilerin zaman zaman öğretmeni taciz suçlamaları oluyor ve öğretmenler yargılanıyor. Öğrencilerle ilgili sosyal alan bırakın, o ilişkileri öğrenciler kötüye kullanıyor. Öğretmenlere yönelik sosyal mesafelerin doğru ayarlanmasını tavsiye eden bir mesaj olabilir. Böyle alınmış bir karar yok. Lise müdürünün böyle bir karar alma yetkisi yok. 'Sosyal mesafelerimizi ayarlayalım, öğretmen öğrenci sosyal mesafeyi koruyalım' diye bizi de uyardılar. Zaman zaman, çünkü bu tür olaylar öğretmenin aleyhine oluyor. Uyarı yapılıyor."

 

Muratpaşa Kaymakamı Fatih Kocabaş, lisedeki kız ve erkek öğrencilerin arasına mesafe koyan kararın gerçek olmadığını, konuya ilişkin valiliğin açıklamada bulunacağını söyledi.

 

"Lastikli durum söz konusu"

 

Milli eğitimden sorumlu Antalya Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu, "İfadede lastikli bir durum söz konusu ama öğrencilerin birbirine bir metreden fazla yaklaşmaması gibi bir durum söz konusu değildir" dedi. Vali Yardımcısı Cevheroğlu, 18 maddeden oluşan listenin Muratpaşa Lisesi Müdürlüğü tarafından Muratpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün eğitim ve öğretim yılı başında gerçekleştirilen değerlendirme toplantısına binaen öğretmenlere yönelik olarak yanınlandığını söyledi. Söz konu listenin 5’inci maddesinde yer alan "Cinsel istismar ve benzeri durumlarlar karşılaşmamak için mesafe 1 metreden az olmayacaktır" ifadesinin kişinin bedeninin aynı zamanda bir sosyal alan olduğunu vurguladığını kaydeden Cevheroğlu, "Bu madde aynı zamanda öğretmenlik mesleğinin saygınlığının, onurunun korunması, iftira ve ithamlarla karşı karşıya gelmemesi, mesleğin yıpratılmaması için alınmış bir karardır" diye konuştu.

 

Öğrenciye değil öğretmene yönelik

 

Muratpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürü Erdem Kaya yaptığı yazılı açıklamada, "Muratpaşa Lisesi Müdürlüğü’nün, öğretim yılı başında okul öğretmenlerine hitaben, öğretim yılına başlarken yapılan ilçe değerlendirme toplantısına da atıfta bulunarak yıl içinde eğitim- öğretimin düzenli yürütülebilmesi için 18 maddelik duyuru yaptığı anlaşılmaktadır. Bu yazıda geçen ifadenin tamamen öğretmenlere yönelik olduğu, öğretmen arkadaşların öğretmenlik mesleğinin saygınlığını özenle korumaları, haklarında hiçbir şüphe olmamasına dikkat etmeleri, istismar ithamına uğramamaları için dikkatli olmaları sağlamak yazılmış bir ifadedir" sözlerine yer verdi. Yazıda yer alan mesafeden kastın da kişinin saygı duyulması gereken sosyal alanı olduğunu kaydeden Müdür Kaya, açıklamasında şunlara yer verdi:

 

"Bu ifadenin öğrencilerle hiçbir ilgisi bulunmadığı, tamamen öğretmenleri ilgilendirdiği ve öğretmenleri korumaya yönelik bir hatırlatma olduğu, öğretmenler kurulunda da bu konunun ele alınıp konuşulduğu anlaşılmaktadır. Öğretmenlerin rencide edilmemesi ve herhangi bir ithama maruz kalmaması, olası şikayetlerle mağdur edilmemeleri için dikkatli olmaları hususu okul müdürlerinin bilgisi dahilindedir. Gazetedeki haberinin doğruyu ifade etmediği, konunun öğrencilerle ilgisi olmamasına rağmen olayın çarpıtıldığı anlaşılmaktadır."




Güncelleme Tarihi: 13 Ekim 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER