ORDUDAN AÇIKLAMA GELDİ

Mısır ordusu, anayasanın askıya alındığını ilan etti.

ORDUDAN AÇIKLAMA GELDİ
 Bütün Mısır dün ordunun Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye tanıdığı sürenin dolduğu saat 17.00’ye kilitlenirken ülkenin Müberek’i devirdikten birbuçuk yıl sonra döndüğü geldiği nokta aynı: “Kurtarıcı ordu göreve.” Mursi’nin 1 yılda her şeyi batırdığını söyleyenlerin kafasında askerin gözetiminde bir geçiş sağlanması dışında bir çözümü yok. Bunun demokratik olup olmadığı da kimsenin umrunda değil. Kitleler ‘İrhal’ (Terk et) sloganına öyle kilitlenmiş ki bu satten sonra Mursi’nin sandıktan aldığı meşruiyeti kanıyla savunacağına dair çıkışları da iç savaş çağrısı olarak algılanmanın ötesinde bir şeye yaramıyor.
 
 
 
Mısır'da zor dönemeç: İç savaş korkusu
 
 
 
Dün kapalı kapılar ardından Mursi’nin görevi devralmasına kadar yönetime vesayet etmiş olan Yüksek Askeri Konsey (YAK) ile yol haritasına dair pazarlıklar yaşanırken Tahrir Meydanı’nda atılan sloganlar ve kahramanlık şarkılarıyla Cemal Abdunnasır’ın ruhu hortluyordu. Sadece Nasır değil askeri yönetimin bir sonraki simge ismi Enver Sedat da posterlerle Tahrir’e dönmüştü. Asker kökenli üçüncü lider Mübarek’e ise yer yok, ama şimdilik. Çünkü Tahrir’de birebir konuştuğunuzda Mübarek’in şahsına yönelik sempatisi olanları da bulmak mümkün.
 
Mursi: Meşruiyeti korumak için canımı veririm
 
Peki insanlar askerden ne istiyor, asker ne vaat ediyor? Tahrir’deki eylemcilerin istediği öncelikle ülkenin iç savaşa sürüklenmemesi için önlem alınması ve halkın korunması. Ancak burada ilginç bir durum var; Müslüman Kardeşler kendileri meşruiyeti kanları panasına koruyacaklarını belirtip ellerinde sopalarla içtima yapsalar da Baltıcaların saldırıları karşısında asker ve polisten koruma görmediklerinden yakınıyor. Nitekim önceki gece Mursi taraftarlarının gösterisine kimliği belirsiz kişilerin saldırısıyla başlayan çatışmada 16 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı. Ordudan sonra polis teşkilatı da Mursi karşıtı safta yer tutmuştu. Yargı zaten açık cephe pozisyonunda. Yani kurumsal olarak Mursi’nin devlette dayanağı kalmadı. Muhaliflerin ikinci olarak istediği askerin iktidarı eline alması değil, Mursi’yi görevi bırakmaya zorlaması, geçici hükümet kurulması ve hem cumhurbaşkanlığı hem de meclis seçimlerine gidilmesi. El Ahram’ın teyit edilmeyen haberi de bu talebe karşılık gelen bir yol haritasından bahsediyor. Buna göre Mursi muhalefeti tatmin eden bir çözüm planıyla gelmezse 24 saatte istifaya zorlanacak, Mursi’nin muhaliflerin veto ettiği anayasası rafa kalkacak, Anayasa Mahkemesi Başkanı Başkanı Adli Mansur’un başkanlığında bir başkanlık konseyi kurulacak, teknokratlar hükümeti oluşturulacak, bir yıl içerisinde yeni ayayasa yazılarak seçimlere gidilecek. Geçiş sürecinde yer alanlar seçimlerde aday olamayacak.
 
 
Mısır Dışişleri Bakanı istifa etti
 
 
Mursi’ye kendi saflarından darbe 
 
 
Mursi’nin Selefi müttefiklerinden Nur Partisi’nden sonra Cemaa el İslamiye de krizden çıkış için erken seçim önerdi. Müslüman Kardeşler’le her zaman sorun olan El Ezher de halkın taleplerine karşılık verilmesini istedi. Kıpti Kilisesi de açıktan tavır almaktan kaçınmadı. Bu Mursi’nin kurumlarda olduğu gibi farklı toplumsal kesimler ve kendi saflarında da yalnızlaşmaya başladığına işaret...
 
 
Mursi'ye ihtar!
 
 
Bu yalnızlamanın etkisiyle olmalı ki söyleme kan karışıyor. Mursi’nin “Meşruiyeti korumak için gerekirse canımı veririm” çıkışına YAK Başkanı Abdulfettah Sisi de aynı tonda yanıt verdi: “Allah’a yemin ederiz ki Mısır ve halkını teröristlere, radikallere ve budalalara karşı savunmak için kanımızı dahi feda ederiz.” 
Mursi’nin yolun sonuna gelmesine karşın muhalefetin de umut verdiği söylenemez. Mısırlıların ‘yabancı’ saydığı Muhammed el Baradey kötü zamanların aranan adamı olarak öne çıktı. Temerrüd hareketinin de yer aldığı 30 Haziran Cephesi geçiş sürecinde müzakereci olarak Baradey’i tayin etti. Geçen dönem YAK’ı Müslüman Kardeşler’le birlikte çalışmakla suçlayan muhalifler tekrar YAK’ın gölgesinde ve siyaseten silik kalan Baradey’in rehberliğinde yeni sürece giriyor. Bu da bir isyanı başarıyla formüle eden ama çözümü askere terk eden muhalefetin çaresizliği.
 
 
Mursi'den ulusal uzlaşma ve yeni koalisyon hükümeti çağrısı
MURSİ’NİN DANIŞMANLARI: DARBE YOLDA 
 
Mısır ordudan gelecek açıklamayı beklerken, Mursi’nin danışmanlarından “Darbe Yolda” açıklaması geldi. 
 
Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin danışmanları, "Darbe yolda" açıklaması yaptı. Cumhurbaşkanı Mursi uzlaşı hükümeti önerisinde bulunarak, destekçilerine askeri darbeye karşı şiddete başvurmadan mücadele etmeleri yönünde çağrıda bulundu. 
 
Değişik kaynaklardan edinilen bilgiye göre ise, Mısır Ordusu, Mursi başta olmak üzere partinin üst düzey yöneticilerine yurtdışı yasağı koyduğu iddia edildi.
 
ORDUDAN AÇIKLAMA GELDİ 
 
Cumhurbaşkanı Mursi’ye verilen sürenin bitmesinin ardından, Mısır Ordusu'ndan beklenen açıklama geldi. Mısır Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Abdülfettah El Sissi yaptığı açıklamada, yaptıkları çağrıya cevap alamadıklarını belirtirken, anayasayı geçici olarak askıya aldıklarını, teknokrat bir geçici yönetim oluşturacaklarını ifade etti. Sissi varılacak uzlaşma sonrası ülkede seçime gidileceğini söyledi. 
 
Mısır'da ordu adına açıklama yapan Genelkurmay Başkanı Adülfettah el Sissi anayasayı askıya aldıklarını ve teknokrat bir yönetim oluşturacaklarını ifade etti. Uzlaşma sonrası ülkede seçime gidileceğini belirten Sissi şöyle konuştu: 
 
"Bu bir sivil sorumluluktur. Taleplerinin karşılanmamasıdır. Askeri güçler tarafından algılanan budur. Mesajın algılanması gerekirr. Politik anlamda güvenin telkin edilmesi gerekir. Mısır askeri güçleri geçtiğimiz ay boyunca doğrudan dolaylı durumu değerlendirebilmek için Mısır ordusu, ulusal uzlaşmayı başarmak için çalıştı. Yaptığımız uzlaşma çağrıları Başkanlık tarafından reddedildi. Ulusal bir uzlaşma isteğimiz var. Başkan'ın dün yaptığı açıklama 48 saatlik ültimatom bu kitlelerin taleplerini karşılamamıştır. Askeri güçlerin görevi üstlenmesi gerekir. İstikrar ve güven içinde ulusal uzlaşma istiyoruz. Erken seçimin açıklanması gerekmektedir. Yeni başkan seçilene kadar ara bir hükümetin oluşturulması gerekir. Karararnameler çıkarılmalı. Yeni başkan seçilene kadar teknokrat bir hükümet oluşturulmalı. Mısır askeri kuvvetleri ayakta duracaktır. Güvenlik Bakanlığı ile iletişim içinde olacaktır. Süreç içinde huzur ve barış ortamı için, polis ve yargı kendini adamıştır. Halkların güvenliğini sağlamak için buna adamıştır ve bunun savunmasını yapmaktadır."(ajanslar) 
Güncelleme Tarihi: 03 Temmuz 2013, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
#direngeziparki
#direngeziparki - 11 yıl Önce

diren mursi:)))

SIRADAKİ HABER