OTOPARK PARALARI NEREDEYE GİDİYOR ?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeme getirdiği otopark paraların nereye gittiği belirlendi.

OTOPARK PARALARI NEREDEYE GİDİYOR ?

TBMM Dilekçe Komisyonu, bazı belediyelerin, Otopark Yönetmeliği’nin “Otopark hesabında toplanan meblağ, otopark tesisi dışında başka bir amaçla kullanılamaz” hükmüne rağmen, otopark bedellerini; personel alacaklarının ödenmesi, parke ve bordür taşı ile araç alımı, borçların ödenmesi ve kaldırım yapımı gibi farklı amaçlarla kullandığı belirledi.

TBMM Dilekçe Komisyonu bünyesinde, “belediyeler tarafından otopark yapmak üzere toplanan bedellerin akıbetinin araştırılması” için kurulan alt komisyon, çalışmalarını tamamlayarak taslak raporunu hazırladı.Raporda, belediyelerin, 1 Ocak 1994′te yürürlüğe giren Otopark Yönetmeliği uyarınca konutlardan otopark bedeli aldığı belirtildi. Yönetmelikte, belediyelere imar planlarının hazırlanması sürecinde otopark alanlarının belirlenmesi ve yapımı konusunda sorumluluk yüklendiği ifade edilen raporda, belediyelerce tahsil edilen otopark bedellerinin, otopark yapımı dışında başka bir amaçla kullanılmasının yasaklandığı kaydedildi.
Belediyelerin bedelini konut sahiplerinden tahsil ettiği otoparkları yapmaması, yönetmelik kapsamında yapılan otoparklardan ücret alması veya toplanan otopark bedellerini başka amaçlarla kullanmasının hizmet kusuru oluşturacağı ve tazmin sorumluluğunu doğuracağı belirtildi.

17 BELEDİYENİN OTOPARK HESABINDA PARA YOK

Otopark hesabında en çok parası olan belediyeler İzmir, Eskişehir ve Ankara..

Raporda, belediyelerin otopark hesabında bulunan meblağ, otopark bedelleriyle inşa edilen otoparklar ve bunun hangi hizmetlerde kullanıldığına ilişkin bilgilere de yer verildi.Buna göre, otopark hesabında en çok para olan il 44 milyon 156 bin TL ile İzmir Büyükşehir Belediyesi. İzmir Belediyesi toplanan paranın bir miktarıyla bin 184 araçlık otopark yaptı.İzmir’den sonra otopark hesabında en çok para bulunan belediye Eskişehir Büyükşehir Belediyesi. Belediyenin hesabında 23 milyon 727 bin TL var ve bugüne kadar da 78 bin 104 metrekarelik otopark yapıldı.Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin otopark hesabında 700 bin 746 TL bulunuyor. Belediye bugüne kadar 600 araçlık otopark yaptı; yol ve trafik hizmetlerinde kullandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hesabındaki 755 bin 961 TL var ve bugüne kadar da 11 bin 821 araçlık otopark inşa edildi.
Antalya, Erzurum ve Gaziantep’in de aralarında bulunduğu 17 belediyenin otopark hesabında para bulunmuyor. Adıyaman, Artvin, Aydın, Batman, Mersin belediyeleri ise topladıkları otopark paralarını hiç kullanmadı. Otopark hesabında 2 TL 24 Kuruş bulunan Osmaniye Belediyesi, bugüne kadar 1 otopark yaptı.
Güncelleme Tarihi: 19 Nisan 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER