PARALELİN FİNANSI KAYNAK KİTAPTAN

Paralel Yapı'nın finans kaynakları arasında dershane ve okulların dışında "Kaynak kitapların" olduğu belirlendi. Paralel Yapı'ya ait yayınevlerinin kaynak kitap ve yaprak test pazarındaki payının 1 milyar TL'yi bulduğu belirtildi

PARALELİN FİNANSI KAYNAK KİTAPTAN
Paralel Yapı'nın en önemli para kaynağının "kaynak kitap" olduğu ortaya çıktı. Okullarda kullanılması yasak olmasına rağmen Paralel Yapı'nın müdür ve öğretmenler aracılığıyla öğrencilerin almaya mecbur bıraktığı kaynak kitaplardan kasasına 1 milyar TL girdiği tahmin ediliyor. Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre, 2013- 2014 eğitim öğretim yılının başında, ilkokul, ortaokul ve liselerdeki 16 milyon öğrenciye dağıtılan yaklaşık 206 milyon ücretsiz kitabın maliyeti 325 milyon TL iken, yardımcı kitap piyasasının büyüklüğü 1 milyar 800 milyon TL civarında. Bu dönemde Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan 40 milyon yardımcı kitap bandrolü alındı. Kaynak kitaplardan yaklaşık 22 milyon kitabın Paralel Yapı'nın yayın evlerinde basıldığı ve satıldığı öğrenildi. Kitapların ortalama fiyatıysa 20 TL. 40 sayfanın altındaki kitaplar içinse bandrol alma zorunluluğu yok. Yaprak test olarak öğrencilere satılan bu kitapların fiyatılarıysa ortalama 10 TL. Her yıl 100 milyon civarında yaprak test satıldığı tahmin ediliyor. Bu şekilde yardımcı kitap ve yaprak test kitapları satışından, Paralel Yapı'nın yayınevleri aracılığıyla kazandığı paranın 1 milyar TL dolayında olduğu hesaplanıyor.

'MÜFREDATA KARŞI PARALEL YAYIN'
 MEB Müsteşarı Yusuf Tekin, dershane ve okullardan sonra yayınevlerinin çoğunu kontrolünde tutan paralel yapının yardımcı ders kitapları pazarından önemli gelir elde ettiğini belirtti. Tekin, yardımcı kaynak kitaplara da denetim getirileceğini, içerik ve satış kontrolü yapacaklarını belirterek, "Bu kitapların içeriği kontrolsüz ama illegal olarak okula giriyor. Okullarda kullanımı yasak olmasına rağmen müdür ve öğretmen tavsiyesiyle öğrenciler tarafından satın alınıyor. Bunlar, MEB müfredatına karşı paralel yayınlar" dedi.

'VESAYET BUDUR'
 Tekin, paralel yapının dershane ve okullardan sonra yayınevlerinin de çoğunu kontrolünde tuttuğunu belirterek, şunları söyledi: "Hükümet çocuklarımıza ders kitaplarını ücretsiz dağıtıyor. Cemaate mensup 30 yayınevinden en çok satan 3'ünün geçtiğimiz eğitim öğretim döneminde aldığı bandrol sayısı 20 milyona yakın. Ki çocukların en çok aldığı yaprak testler için bandrol zorunluluğu yok. Hükümetimiz, 'Dershanelere ihtiyaç olmayacak bir sistemi kuruyorum, bedava kitap dağıtıyorum' diyor. Paralel yapı da diyor ki, 'Dağıtamazsın kardeşim, ben kitap satıyorum ve ekonomik büyüklüğüm sizinkinin 3-4 katı.' Bunun ekonomik karşılığının çok önemi yok benim gözümde. Önemli olan hükümetin uygulamak istediği siyasete taş konulması ya da başarılmasının önüne geçiliyor olması. Vesayet budur."
Güncelleme Tarihi: 17 Ağustos 2014, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER