POLİS SOSYAL MEDYAYI SUÇLADI

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Gezi Parkı olaylarıyla ilgili hazırladığı tutanakta gazdan bahsetmedi, sosyal medyayı suçladı.

POLİS SOSYAL MEDYAYI SUÇLADI

Radikal'in haberine göre İstanbul Emniyeti Güvenlik Şube Müdürlüğü’nün Taksim Gazi Parkı olaylarıyla ilgili sosyal medyayı suçladı.

Polisin olayla ilgili tuttuğu tutanakta olayın ‘28 Mayıs’ta ‘inşaat çalışmasını engellemek isteyenlerin zabıtalara ve inşaat firması çalışanlarına saldırmasıyla’ başladığı vurgulandı. 30 ve 31 Mayıs’taki olayların büyümesine neden olarak gösterilen biber gazlı müdahalesinden söz edilmezken, eylemlerde göstericilerin molotofkokteyli attığı öne sürüldü. Gezi Parkı’nı ‘sosyal medyada tahrik edilen isyan’ diye gören polis, olayların ÖDP, Halkevleri, Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Mücadele Birliği Dergisi ve Türkiye Gençlik Birliği’nin “sosyal medyada yaptığı çağrı” üzerine çıktığını ileri sürüyor. İşte polisin gözünden 28 Mayıs’ta başlayan Gezi Parkı olayları: 28 Mayıs günü Taksim Meydanı Yayalaştırma Projesi kapsamında inşaat alanında yaya yolu ve yaya kaldırımı yapmak için ilgili firmanın çalışma başlattığı sırada inşaat çalışmasını engellemek için toplanan grupların zabıtalara ve firma çalışanlarına fiziki saldırıda bulunarak inşaat çalışmalarını fiili olarak engellemeleri üzerine gerekli emniyet tedbirleri aldırılmıştır. 31 Mayıs günü saat 05.00 sıralarında parkta projenin başlatılmasını engellemek amacıyla çeşitli sosyal medya organlarında ve internet sitelerinde bazı grupların toplanacağı şeklinde bilgiler edinilmesi üzerine emniyet tedbirleri arttırıldı. Gün boyu İstiklal Caddesi, Tarlabaşı, Sıraselviler, Halaskargazi, Cumhuriyet ve İstiklal Caddesi gibi yerlerde marjinal grupların polise taşlı, sopalı ve molotoflu saldırılar yapması üzerine orantılı güç kullanılarak, grupların Gezi Parkı’na girmeleri engellenmiştir.

Sosyal medyadan çağrı
1 Haziran günü saat 08.00’den itibaren geceden kalan gruplar ve gruplara destek olmak üzere Halkevleri, ÖDP, Öğrenci Kolektifleri sosyal medya üzerinden çağrılar yaptı. Çağrılara istinaden Taksim ve çevresindeki olaylarda polisin ikaz ve uyarılarına rağmen dağılmayan, taşlı, sopalı, bilyeli şekilde saldıran, yollara barikat kurup polisin almış olduğu emniyet tedbirlerine riayet etmeyen toplam 106 kişi gözaltına alınmıştır.
3 Haziran günü saat 14.00 sıralarında Gümüşsuyu Caddesi, Maçka Parkı ve İnönü Stadyumu, Dolmabahçe tarafı ana cadde üzerinde yaklaşık 8 bin gösterici grubu kaldırım taşları ve demir yığınlarıyla barikat kurdu. “Tayyip istifa - hükümet istifa”, “Her yer Taksim, her yer direniş” şeklinde sloganlarla Başbakanlık Ofisi’ne doğru yürüyüşe geçtiler. Uyarılara rağmen dağılmayan gruba müdahale edildi. Polise 100’den fazla ses bombası atıldı. Bunun üzerine orantılı şekilde güç kullanılarak altısı çocuk 82 şahıs yakalanmıştır.”

Güncelleme Tarihi: 06 Haziran 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER