POLİS TAKSİM'E ÇIKTI

Gümüşsuyu Caddesi başında bulunan Süzer Plaza'nın önünde çevik kuvvet polisleri yığılıyor. Yaklaşık 20 çevik kuvvet otobüsü ve İETT otobüsleriyle getirilen polislerin ellerinde kaskları ve kalkanlarıyla bekledikleri görülürken, geniş çaplı güvenlik önlemleri alınıyor.

POLİS TAKSİM'E ÇIKTI

 

 


İstanbul'da polis ekipleri, Gezi Parkı direnişi sebebiyle eylemcilerin buluştuğu Taksim Meydanı'na çıkan yollarda güvenlik önlemlerini artırıyor. Gazetecilere bilgi veren polis yetkilileri, Gümüşsuyu ve Harbiye tarafından Taksim'e gireceklerini, Gezi Parkı'na ise herhangi bir müdahale olmayacağını belirtti.


VALİ MUTLU'NUN AÇIKLAMASI

İstanbul Valisi Hüseyin Avnu Mutlu’nun Gezi müdahalesi ili ilgili konuşuyor...


İşte yaptığı açıklamadan satır başları:



Emniyet birimlerimiz tarafında bir çalışma gerçekleştirilmiştir.
Bu çalışmanın hedefi meydana çıkıldığı andan itibaren kamuoyuyla net bir şekilde paylaşılmış, sınırları kapsamı konusunda detaylı bir şekilde paylaşılmıştır.
Bu paylaşımlarda ifade edildiği gibi, gezi parkı ile ilgili orada bulunan insanlara gençlere yönelik müdahalenin olmayacağı Taksim’e yönelik de herhangi bir müdahale yaklaşımı içerisinde bulunmadığımızı ifade ettik. Şu ana kadar gayretlerimizi yoğun bir şekilde sürdürdük.

"KONTROLLÜ DURUŞUMUZU MUHAFAZA EDİYORUZ"

Gerek Atatürk Anıtı ve AKM ile alan etrafında bulunan önemli miktardaki materyaller toplandı. Bu çalışmalar yapılırken herkesin gördüğü gibi bu çalışmasını yürütmeye çalışan emniyet mensuplarıyla bazı münferit grupların, kişisel çatışmaya girmek istedikleri ve bu çerçevede polisimizle yer yer çatıştıkları görüldü.
Bu marjinal grupların şu an itibariyle amaçlamış oldukları daha büyük çatışma ortamına fırsat verilmedi. Şu anda Taksim Meydanı’nda kontrollü duruşumuzu muhafaza ediyoruz. Bu Kültür merkezimiz ve Atatürk Anıtı’nın yeniden üzerlerine çıkılarak kuşatılmaması yönünde bir bekleyiştir.

Bu bekleyişimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Özellikle kamuoyumuzun da bu konuyla ilgili beklentilerinin bu yönde olduğunu da bilerek hareket etmeyiz.
Gezi Parkı’nda çevreci bir yaklaşım içerisinde olan bu girişimlerin neticesi itibariyle alan ve Atatürk Heykelimiz ve kültür merkezi pek çok legal veya illegal kuruluşun adeta bir reklam panosu haline dönüştürülmüştür.

Bu milletimizin gönlünde üzüntüye sebebiyet vermekteydi. Bu görüntüler ülkemiz ve İstanbul imajına ciddi sıkıntı yaratmaktaydı. Çalışma tamamlanmıştır. Bu noktadan itibaren de Gezi Parkı’na yönelik hiçbir müdahalemizin olmayacağını ifade etmek istiyorum.

Gezi Parkı’nda kalan gençlerin bu çatışma ortamına çekilmesi yönündeki tahrik ve sözlere gençlerin itibar etmemiş olması, ve uyarılarımız doğrultusunda Gezi Parkı’nın dışarı çıkmamalarını fevkalade anlamlı görüyoruz. Polisimize yardımcı olan bu tutumları için teşekkür ettiğimizi söylemek istiyorum.

Bu duyarlılığın gençlerimiz ve vatandaşlarımız açısından aynı özende sürdürülmesi, hepimiz açısından önem arz etmektedir. Bundan sonraki tablonun İstanbul ve ülkemiz açısından rahatlatıcı bir süreç olacağını görebilmek mümkündür.

Elbette ki bir takım marjinal grupların bundan sonra da bu tahrikleri sürdürmek istediklerini biliyoruz.

Kullanmış oldukları sis bombaları, Molotoflar, havai fişekler vasıtasıyla özellikle polisin aşırı gaz kullandığı imajı yaratarak, sis bombalarını gaz bombaları gibi psikolojik algı yaratmak amaçlı olduğunu biliyoruz.

Dolayısıyla burada mükemmel bir iş birliği sürdürüldüğünü ve bundan sonraki süreçte de gayet iyi yürütüleceğini ümit ediyorum. Bu çalışmada emeği geçen bütün güvenlik görevlilerimize, bize yardımcı olan sivil duruşları yürekten tebrik ediyorum. Marjinal grupların her türlü provokasyonlara, toplum olarak duyarlı duruşa devam edelim diyorum.

Çatışmalarda ciddi hastanelerde yaralı olarak tedaviyi gerektirecek bir şey olmamıştır. Ama tabi ki çatışmaların getirmiş olduğu yaralanmalar söz konusudur. Yaralı diye ifade edebileceğim hususlar değil. sizler de izlediniz polis aracımızın molotofla yakılmasına kadar bize karşı eylem gerçekleştirmeye çalışan kişilere karşı gözaltı yapılmıştır.

İstemiş olduğumuz şey asla bir çatışma ortamı değildir. Birbirimize karşı kin ve nefreti geliştirmeye yönelik hareketlere duyarlı olmamız gerekiyor.

Bunlar tabi piyasada da satılabilen kendi amaçları için kullanabildikleri muharebe cihazlarıdır. Bu marjinal grupların kendi aralarında haberleşebilmek amacıyla bu tür telsizleri temin ettiklerini görüyorsunuz. Mücadele ettiğimiz grupların amaçlarının ne olduğu bu görüntülerle çok daha net şekilde kamuoyuna yansımaktadır.
Karşımızda benim bir fikrim var, benim sözüm var diyenlerin ötesinde benim telsizim benim molotofum var benim taşım benim eylemim var diyenlere karşı bir duruşumuz vardır. Bu görüntülerin ibretlik pozlar olduğunu düşünüyorum.

BELDE SİLAH FOTOĞRAFI

Benim çok güzel halk tabirlerimiz var. Uydur uydur yaz. Çok güzel bir halk tabiridir. Sosyal medyanın paylaşan yanı olmakla birlikte kışkırtmak amacıyla kullananlar vardı. Bunlara karşı duyarlı olacağız.

Bizim algı yönetimi dediğimiz konuda, zihinlerimizi bombardımana tabii tutan, bu tür yalan haberlerle emniyeti sıkıntıya sokmaya gayret eden her türlü algı için özen göstereceğiz. Bu algıyı bozmak isteyenlerin, uydur uydur yaz politikalarına karşı dikkatli olmanızı istiyorum.

Bu tür ajitasyonlara girebilecek bu tür görüntüler verebilecek tek bir kamu görevlisine bu ülkede fırsat verilmez. Bunlar elbette ki görüntüler üzerinden de bu şahısları belirleyerek bunlar üzerindeki çalışmayı önümüzdeki dönemlerde yapacağız.

Biz Taksim’in ve Gezi Parkı’nın bu konularla ilgili herhangi bir yapmış olduğumuz çalışma kapsamında olmadığını ifade ettik. Bizim çalışma ülkemizin İstanbul’un imajını bozan ve Atatürk’ümüzün heykelini ve kültür merkezini reklam panosuna çevrilmesi nedeniyledir. Planlamamızın bunun ötesinde herhangi bir belirleyici tavrı yoktur.

Bu bundan sonraki süreçte yeni baştan yeni baştan bir takım görüntülere fırsat vermemelidir. Böyle bir görüntüye Türkiye’nin yeni baştan sahip olması, şu anda düzelmiş olan Taksim Meydanı’nın yeni baştan bozulması herkes açısından üzücü olur.

GEZİ PARKI’NA GİDECEK Mİ?

Gezi Parkı’na gidebiliriz. Orada bulunan gençlerle insanlarımızla elbette ki farklı şekilde temaslarımızı sürdürüyoruz. Bugün de fevkalade iyi bir duruş sergilemişlerdir. Kendilerini bütün eylemci gruplardan ayırmışlardır. Bu çok önemlidir. Ve polisimizin bu çalışmasına duruşlarıyla katkı sağlamışlardır. Uygun bir zamanda görüşmeyi veyahut onların bizi ziyaret ederek görüşmeyi sağlayabiliriz. Yeni diyaloglara hepimizin ihtiyacı vardır.


 

 


MÜDAHALE BAŞLADI

Çevik Kuvvet ekipleri Taksim Meydanı'na çıktı. Polis araçlarından yapılan anonslarda Gezi Parkı'na herhangi bir müdahalede bulunulmayacağı belirtiliyor.

Polis AKM'deki resim ve pankartları indirdi. AKM'nin üstünde sadece Türk Bayrağı ve Atatürk resmi kaldı. Aynı şekilde Atatürk Anıtı'ndaki tüm pankartlar da kaldırıldı.

 

POLİSTEN TAZYİKLİ SU İLE MÜDAHALE

Alanı dolduran eylemciler polise direnince polis de tazyikli su sıkarak müdahale etti.

VALİ SÖZ VERDİ, MÜDAHALE YAPILMAYACAK

Eylemciler hoparlörle anons yaptı: “Arbededen çıkan gruplar Vali'nin sözü vardır. Müdahale yapılmayacak. Arkadaki müdahaleyi durdurun. Birbirimize izin verelim 5 dakika dinlenelim. Gezi Parkı çıkışına gelin konuşalım.”

Alanda bazı eylemciler bekleyişlerini sürdürürken bir kısım ise polisin müdahale etmesi anında ne yapacaklarına, nasıl davranacaklarına karar vermek üzere Gezi Parkı'nda toplandı.

Polisin Taksim Meydanı'na girmesinin ardından, Taksim Platformu Twitter'dan gönderdiği mesajlarla, polisin girişiyle birlikte şimdiye kadar görülmeyen çatışma yöntemlerinin ortaya çıkmasını sorguladı.


 

Çevik kuvvet polisleri, sabah saat 07:30'da Taksim meydanına girdi. İstanbul Valisi Mutlu, Twitter'dan Gezi'ye müdahale edilmeyeceğini, polisin sadece AKM ve Atatürk Anıtı'ndaki pankart ve resimleri kaldıracağını açıkladı. Polis de sık sık anons yaparak ''Taş atmayın su sıkmayalım'' diye uyardı. Ancak yine de tansiyon yükseldi. Bazı küçük gruplar polise taş ve molotof attı, çevik kuvvet de tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti. Saat 11.00 olduğunda 3.5 saatlik fırtına dindi, durum sakinleşti.SAAT 06:00: Gümüşsuyu Caddesi başında bulunan Süzer Plaza'nın önünde çevik kuvvet polisleri toplandı. Yaklaşık 20 çevik kuvvet otobüsü ve İETT otobüsleriyle getirilen polisleri ellerinde kaskları ve kalkanlarıyla bir süre bekledi. Bu sırada çevrede de geniş çaplı güvenlik önlemleri alındı.   

 

SAAT 06:50: Polis Gümüşsuyu Caddesi'nden Taksim Meydanı'na doğru yürümeye başladı. Çevik kuvvet ekipleri, caddede kurulan bir barikatı geçti. 

SAAT 07:30: Polis, TOMA ve Akrep eşliğinde Taksim Meydanı'na girdi. Bu sırada eylemciler de zaman zaman molotof kokteyli attı. 


VALİ, TWITTER'DAN AÇIKLADI: MÜDAHALE YOK         

SAAT 07:35: İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, sabah mesaisine erken başladı ve Twitter'dan Gezi Parkı'na müdahale edilmeyeceğini, sadece AKM'nin üzerindeki pankartları indireceklerini açıkladı.

  VALİ TWITTER'DAN AÇIKLADI:
'Gezi'ye müdahale olmayacak, AKM'deki pankart ve resimleri toplayacağız' 


REKLAM PANOSUNDA YANGIN

SAAT 07:40: Bir reklam panosunda yangın çıktı. Alevlere hemen müdahale edildi.

 

POLİSTEN ANONS

SAT 07:45:  Polis sürekli olarak "Hiçbir şekilde Gezi Parkı'na Müdahale Yapılmayacak. Amacımız Anıt çevresine ve AKM'ye düzenleme yapmaktır" şeklinde anons yapıyor.

ATATÜRK ANITI VE AKM'DEKİ PANKARTLAR İNDİRİLİYOR

SAAT 07:50: Polis ekipleri Atatürk Anıtı ve AKM'deki pankart ve resimleri kaldırıyor. Meydanda iki yere de Türk Bayrağı asıldı.

POLİS AKM VE ANIT'TAKİ PANKART VE RESİMLERİ BÖYLE KALDIRDI / Foto Galeri

 

ZAMAN ZAMAN GERGİNLİK YAŞANIYOR

SAAT 07:55: Eylemciler de yüzlerinde gaz maskeleri ya da bezlerle alanda zaman zaman molotof kokteyli atıyor. Bu nedenle alandan yer yer dumanlar yükseliyor.

SAAT 08:00: Polis AKM'deki resim ve pankartları indirdi. AKM'nin üstünde sadece Türk Bayrağı ve Atatürk resmi kaldı. Aynı şekilde Atatürk Anıtı'ndaki tüm pankartlar da kaldırıldı.

POLİSTEN TAZYİKLİ SU İLE MÜDAHALE

SAAT 08:05: Alanı dolduran eylemciler polise direnince polis de tazyikli su sıkarak müdahale etti.

EYLEMCİLER ANONS YAPTI: VALİ SÖZ VERDİ, MÜDAHALE YAPILMAYACAK

SAAT 08:10: Eylemciler hoparlörle anons yaptı: “Arbededen çıkan gruplar Vali'nin sözü vardır. Müdahale yapılmayacak. Arkadaki müdahaleyi durdurun. Birbirimize izin verelim 5 dakika dinlenelim. Gezi Parkı çıkışına gelin konuşalım.”

SAAT 08:20: Alanda bazı eylemciler bekleyişlerini sürdürürken bir kısım ise polisin müdahale etmesi anında ne yapacaklarına, nasıl davranacaklarına karar vermek üzere Gezi Parkı'nda toplandı.

     
Dünyanın gözü yine Taksim'de  Bu fotoğrafa Vali'den yanıt geldi  Gezi zinciri oluşturdular 


VALİ: EYLEMCİLER SİS VE DUMAN ÇIKARTAN METARYAL KULLANDI

SAAT 08:30: Yaşananları dakika dakika Twitter'dan paylaşan Vali Mutlu, son mesajında ''Bazı eylemciler sis ve duman çıkartan materyaller kullandılar.Amaçlarının polisin aşırı gaz kullandığı intibası yaratmak olduğunu bilelim. Ayrıca göstericilerin havai fişek kullandıkları da  görüldü.Şu anda durum daha sakin.'' diye yazdı.

 

DURUM SAKİN

SAAT 08:40: Polis ekipleri ve eylemciler bekleyişlerini sürdürüyor. Durum genel olarak sakin. Gazetecilerin olay yerinden uzaklaşması için anons yapılıyor. Bazı eylemciler, polise taş atanları sakin olmaları yönünde uyarıyor.

POLİSTEN ANONS: TAŞ ATMAYIN, SU SIKMAYALIM

SAAT 08:50: Polis eylemcilere yönelik 'taş atmayın biz de su sıkmayalım' anonsu yapıyor.

POLİSTEN BİBER GAZIYLA MÜDAHALE

SAAT 08:55:  Polisin Taksim'de olmasına tepki gösteren eylemciler bir TOMA'nın etrafını sardı, polis biber gazıyla müdahale etti. Ortalık bir anda duman içinde kaldı.

Tarlabaşı, Sıraselviler ve Elmadağ yönüne kaçan eylemciler, polise taş, molotofkokteyli ve misket attı.

 

 

SAAT 09:15: Herhangi bir müdahalenin olmadığı Gezi Parkı'ndaki eylemcilerin bekleyişi sürüyor. Gezi Parkı'ndaki bazı eylemcilerin meydana doğru ilerlemesi üzerine, polis hattına yaklaşmamaları yönünde anons yapıldı. Polisin anonsunda, bu kişilerin parka dönerek faaliyetlerine devam etmesi istendi.

SAAT 09:25: Vali, Twitter'dan anı anına paylaşmaya devam ediyor. Vali, ''Gezi Parkında bulunan gençler;sizi olaylara sokmak için gayret eden gruplara karşı dikkatli duruşunuz  için size tekrar teşekkür ediyorum. Gençler,Gezi parkı içine,çevresine sis bombası atıp bunu  polisin gaz bombası attığı yönünde kışkırtmalar için kullanacaklara dikkat edin'' diye yazdı.

SAAT 09:30:

Gezi Parkı'nda tedirgin bekleyiş devam ediyor. Parkın içinde bekleyenler sosyal medya üzerinden fotoğrafları paylaşıyor.

TOMA YANDI

SAAT 09:55: Taksim'de molotof atan eylemcilere müdahale eden TOMA bir anda alevler içinde kaldı. Göstericilerin attığı molotof kokteyli ile alev alan TOMA'yı çevresindeki iki TOMA su sıkarak söndürdür. Ancak TOMA büyük
hasar gördü.


BARİKATLAR KALDIRILIYOR

SAAT 10:00: İş makineleri de Taksim ve civarındaki barikatları kaldırmak için çalışmalarına başladı.

TAKSİM'E METRO YOK

Bu arada, Taksim ve Şişhane metro girişleri kapatıldı. Kabataş-Taksim Finiküler seferi yapılamazken, metro seferleri Osmanbey-Hacıosman arasında gerçekleştiriliyor.

7 YARALI HASTANEDE

SAAT 10:30: Taksim Meydanı ve çevresinde çıkan olaylarda yaralananlar Taksim İlk Yardım Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getiriliyor. Hastaneye 2'si polis 2'si gazeteci toplam 7 yaralının getirildiği öğrenildi.

VALİ'DEN BASIN TOPLANTISI

SAAT 10:50: Vali Hüseyin Mutlu bir basın toplantısı yaptı ve ''Çalışma tamamlanmıştır. Gezi Parkına müdahale olmayacağını tekrar ifade etmek istiyorum'' dedi.

3.5 SAATLİK FIRTINA DİNDİ

SAAT 11:00: Taksim Meydanı'nda polisin bekleyişi sürerken durum sakinlik kazandı.

 

Güncelleme Tarihi: 11 Haziran 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER