POLİSE GÖZALTINA ALMA REHBERİ !

Polise 'özel kişileri' gözaltına alma rehberi

POLİSE GÖZALTINA ALMA REHBERİ !

Ankara Emniyet Müdürlüğü, son dönemde savcılıklarca başlatılan adli soruşturmalar çerçevesinde çok sayıda üst düzeyde emekli ve muvazzaf TSK mensubunun gözaltına alınması talimatı verilmesi nedeniyle, yapılacak gözaltı işlemlerinde polislerin yasaları uygulamasını sağlamak amacıyla özel rehber hazırlattı
24 sayfalık cep rehberinde, “Yakalanmaları özel usullere tabi olan kişiler”in gözaltına alınmasındaki yasal mevzuat bilgilerine yer verildi.
 
‘Eşitliğe aykırı değil’
 
Rehberde, “Ceza Muhakemesi Kanunu’nun tatbiki yönünden bazı kimseler hakkında usul işlemlerinin uygulanmasında diğer kişilere göre ayrıcalıklı bir usul izlenmiştir. Farklı usullere tabi kılınması TCK’nın genel hükümler bölümünde yer alan eşitlik ilkesine aykırılık oluşturmamaktadır. Çünkü bu ayrıcalık kişinin cezalandırılmasına engel teşkil etmemekte olup yalnızca soruşturmanın farklılığına yöneliktir” denildi. Rehberde, hâkim ve savcılar için 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu’nun 88. maddesi, avukatların yakalanması ve aranmasında Avukatlık Kanunu’nun 58 ve 61. maddeleri, askeri kişilerle ilgili 353 sayılı Askeri Mahkemelerin Kuruluş ve Yargılama Usülü Hakkında Kanun’un 10. maddesi, 211 sayısı TSK İç Hizmet Kanunu’nun 93. maddesi, yükseköğretim üst kuruluşu üyeleri hakkında 2547 sayılı YÖK Kanunu’nun 53/c maddesi, yabancı kişilerle ilgili 5682 sayılı Pasaport Kanunu’nun 4. maddesi, diplomatlar ve misyon çalışanları için Viyana Sözleşmesi’nin 141. maddesi vali ve kaymakamlar için 4483 Sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkındaki Kanun hükümleri, milletvekilleri için anayasanın 83. maddesinin uygulanması istendi.
 
Rehbere önsöz yazan Ankara Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya, “Başta anayasa, yasa ve yönetmeliklerin verdiği görev ve yetkiler tarafımızdan bilinerek bu yetkileri eksiksiz ve noksansız biçimde amacına uygun olarak mevzuat sınırları çerçevesinde yerine getirmeniz gerekmektedir” dedi.

 

Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER