Prens Adalarının 6 Katı Okul Arazisi Atıl Bekliyor

50 yıldır tek çivi çakılmayan okula tahsis araziler araştırılıyor...

Prens Adalarının 6 Katı Okul Arazisi Atıl Bekliyor
Milli Eğitim Bakanlığı bir yandan sınıf mevcutlarını düşürmek için okul yaptıracak arazi bulamazken, 81 ilde 64 milyon 422 bin metrekare(64.4 kilometre kare) büyüklüğündeki 7 bin 435 arsanın 1960'lardan bu yana imar planında 'okul yeri' görünmesine rağmen atıl bekletildiği ortaya çıktı.
 
Vatandaşların; 'Arsam okul arazisi olarak belirlendi. Kimse bedelini ödeyip almıyor. Satamıyorum. Çivi çakamıyorum. Üstüne bir de emlak vergisi ödüyorum" diyerek sorunu TBMM'ye bildirince, hükümet de gündemine alındı. Maliye, Milli Eğitim, Bayındırlık ve İçişleri Bakanlıkları bir çalışma başlattı. Arsaların kamulaştırma bedelinin yaklaşık 12 milyar TL'yi bulması bekleniyor.
 
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, tüm illere geçen hafta bir talimat vererek; imar planlarında okul arsası görünen ancak bedeli ödenmediği için kamulaştırılmayan arsalar ile okul-derslik ihtiyaçlarının belirlenerek bir rapor halinde bakanlığa bildirilmesini istedi. Milli Eğitim Müdürlükleri'nde bu uyarı üzerine hararetli bir çalışma başladı.Arsalarla ilgili rapor, hafta başında Dinçer'e sunulacak.
 
Türkiye genelinde 1960'lı yıllardan bu yana imar planları yapılırken şir şekilde arazisi hakkında, 'okul yeri' kararı verilen ancak kamulaştırılamayan tam 7 bin 435 arsa olduğu ortaya çıktı. TBMM Dilekçe Komisyonu'nun yaptığı bir çalışma bu arazinin büyüklüğünün Marmara denizi içerisindeki Prens Adaları'nın tamamının 10 katı büyüklüğünde bir alan olan 64.4 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahip olduğunu gözler önüne serdi. Tapulu arazilerinin, 'okul arazisi' görünmesi nedeniyle; arazilerini ne satabilen, ne de tek bir çivi çakabilen üstelik de belediyelere emlak vergisi ödemek zorunda kalan vatandaşların mağduriyetini gidermek için sonunda harekete geçildi.
 
Kamulaştırma bedeli 12 milyar TL...
Devletin, bir çok arsa için yarım asır önce kamulaştırma kararı vermesine rağmen bir daha kapısını çalmadığı arsa sahiplerinin şikaletlerini inceleyen Meclis Dilekçe Komisyonu, Maliye Bakanlığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı'na sorunun çözümü için başvurdu.Bu talepler üzerine arazilerin sayısı yaklaşık da olsa ortaya çıktı. Türkiye genelinde okul arazisi olarak belirlenen ve kamulaştırma bekleyen bin 500'ü İstanbul'da, 7 bin 435 arsa belirlendi. Bu hesaba göre; arsaların kamulaştırma bedeli ise 12 milyar TL'yi buluyor.
 
Bakan Dinçer İstanbul'la özel ilgileniyor
Cumhuriyet tarihinden bu yana eğitim için en büyük kamulaştırma için ilk kez bu kadar kapsamlı bir çalışma başlatıldı. Gözler, kıymetli arazileriyle dikkat çeken İstanbul'un üzerine çevrildi.İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü de bu hafta içinde arsalarla ilgili yoğun bir çalışma içerisine girdi. İstanbul'da bu durumda olan çoğu kent merkezinde bin 500 okul arazisi olduğu saptandı. 39 ilçeye yayılan bu arazilerin rayiç bedelinin ise 3.5 milyar TL'yi bulduğu saptandı. Bu arada Bakan Ömer Dinçer'in İstanbul'daki çalışmaları bizzat kendisinin takip ettiği öğrenildi. Bürokratlarıyla birlikte geçtiğimiz haftasonu Esenler'de bazı okul arazilerini incelediği öğrenilen Dinçer'in, her arsanın durumuyla ilgili tek tek rapor istediği kaydedildi.
 
81 il tek tek rapor hazırlıyor
Bakan Dinçer'in arsa sahiplerinin mağduriyetinin önlenebilmesi ve bu yapılırken de okul ihtiyacının karşılanabilmesi için çalışmanın eğitim-öğretim açısından da derinleştirildiği öğrenildi. MEB, bir yandan sınıf mevcutlarını düşürmek için arsa aranmasına rağmen bu arsaların okul arazisi olarak belirlenmesine karşın niye kamulaştırılmadığını da saptamaya çalışıyor. İllerde Milli Eğitim, Belediye, Valilik ve Defterdarlıklar bu kapsamda çalışmaya başladı. İmar planlarında okul yeri olarak görülen arsaların yaklaşık maddi değeri belirleniyor. 81 İl MEM, bölgelerinde kamulaştırma bedelleriyle ilgili kesin rakamlar için rapor hazırlıyor.Raporlar; önümüzdeki hafta başında Bakan Dinçer'e sunulacak.
 
ARSA SAHİPLERİNİN ÇİLESİ BİTİYOR
64.4 kilometrekare alan Marmara'daki 9 Prens Adası'nın 6 katı büyüklüğünde bir araziye denk geliyor. Prens adalarının tamamının yüzölçümü Büyükada 5.4, Heybeliada 2.3, Burgazada 1.5, Kınalıada 1.3, Sedefadası 0.15, Sedefadası 0.15, Yassıada 0.05, Sivriada 0.04, Tavşanadası 0.01 ve kaşıkadası 0.008 km2 olmak üzere tamamı 10.7 km2(kilometrekarelik bir alan tutuyor. Okul yapılmak için bekleyen arazilerin büyüklüğü 5.4 km2 yüzölçüme sahip olan Büyükada'nın (5.4 km2)'nın tam 12 katını buluyor.
 
SULTAN UÇAR/AHT-ÖZEL HABER
Güncelleme Tarihi: 16 Ağustos 2011, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
lütfi yenidünya
lütfi yenidünya - 13 yıl Önce

Çok şükür, yıllaca süren imar zulmüne son verilecek. Belediyeler,hazine arsalarını yandaşlarına peşkeş çekerken, nerede özel mülkiyetli geniş arsa var hepsini insafsızca ve rant beklentisi içinde okul arsası olarak ayırdı.Ayrıca imar programına almayarak kamulaştırmasını yapmadı ama çatır çatır da emlak vergisi aldı. Hükümetler ve mahkemelerde bu haksızlığa göz göre göre göz yumdular.Haklarımızı onlara helal etmiyoruz.Bu sorunun yıllarca sürmesi tamamen haksız kazanç ve rant beklentisi yüzündendir. Bilmeyenlere duyurulur.

SIRADAKİ HABER