SEÇİM BARAJI DEĞİŞECEKMİ...

Hükümetten “daraltılmış bölge” sistemi

SEÇİM BARAJI DEĞİŞECEKMİ...
Erdoğan’ın “istikrar için şart” dediği barajın 7-8 oranına çekilmesi, bu oranın istikrarı etkilememesi için ise “daraltılmış bölge” sistemi üzerinde duruluyor

Hükümet, çözüm sürecine yönelik hazırlıklarını sürdürdüğü “reform” paketi kapsamında BDP’nin yanısıra, CHP’nin de talep ettiği seçim barajının düşürülmesini de tartışıyor. Konuya ilişkin VATAN’a bilgi veren AK Parti kaynakları, seçimlerin “yönetimde istikrar ve temsilde adaleti” sağlaması gerektiğini, baraj uygulamasının ise “temsilde adalet” açısından problem yarattığını ifade etti.

Temsilde adalet ve istikrar

Yönetimde istikrarın gözardı edilmesinin sözkonusu olamayacağını da vurgulayan iktidar kurmayları, “Hem temsilde adaleti hem de yönetimde istikrarı sağlayacak bir formül olarak, barajın bir miktar düşürülmesiyle birlikte daraltılmış bölge seçim sistemine geçilmesi formülü değerlendiriliyor. Mevcut sistemde özellikle büyükşehirlerde seçmenler oy verdikleri milletvekillerini dahi tanımıyorlar. Daraltılmış bölgede ise her iller 5 milletvekili çıkartacak seçim bölgelerine ayrılacak” görüşünü dile getirdiler. AK Parti kurmayları, bu konuda parti olarak henüz net bir karar almadıklarını, ancak “tartıştıklarını” ve “tartışılmasını” istediklerini kaydettiler.

CHP: Hemen yasa değişebilir

Uzmanlar, “Daraltılmış bölge sistemi”nin “güçlü partinin lehine” sonuçlar doğuracağına dikkat çekerken, muhalefetten de yüzde 7-8 oranına itiraz geldi. TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi, CHP’li Atilla Kart, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi:

“Baraj olayı zor bir olay değil. Bunun için zaten anayasa değişikliği yapmaya da gerek yok. Sabah akşam milli iradeye saygı diyeceksiniz, ondan sonra da milli irade hırsızlığı yapacaksınız, oy hırsızlığı yapacaksınız, oradan besleneceksiniz. Bunun samimiyetle, dürüstlükle bağdaşır bir yönü yok. O sebeple bu söylemleri ciddiye alamıyoruz. O konuda anayasa değişikliğini beklemeden yasal değişiklikle bunu hemen harekete geçirmek mümkündür. Hükümetin elini kolunu bağlayan mı var? Hadi kendi teklifini versin. Baraj hiçbir kayıt ve şarta tabi tutulmadan kaldırılmalıdır. Bunun dışında seçim sistemi ve siyasi partiler yapılanması bir bütünlük içinde ayrıca değerlendirilmelidir.”

Kart, “Yüzde 7-8’lik bir barajdan söz ediliyor, ne dersiniz?” sorusuna da, “Yüzde 7-8’lik oranın yüzde 10’dan bir farkı yok. Değişen hiçbir şey yok” karşılığını verdi.
Güncelleme Tarihi: 19 Temmuz 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER