ŞEHİRLERDE "ISI ADASI" VAR

Kar yağınca mkroplar ölür söylemi doğru değil

ŞEHİRLERDE "ISI ADASI" VAR

Gökdelenler ve yoğun trafik kentin üzerinde bir 'ısı adası' oluşturuyor. Karlar daha yere bile düşmeden eriyip gidiyor.

İstanbullular geçen hafta kar alarmı yaşadı. Meteorolojinin ‘kar geliyor’ uyarısı gerçekleşti ve kentin birçok bölgesinde yoğun bir kar yağışı başladı. Araçların ve ağaçların üzerinde biriken karlar fon olarak kullanılıp fotoğraflandı ve belgelendi. Çünkü herkes biliyordu ki, kar tutmayabilirdi. Nitekim öyle de oldu, beklenen kar tutmadı.

Peki İstanbul neden kar tutmuyor?

İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu, şehirlerin her zaman kırsala göre daha sıcak olduğunu belirterek, bunun şehirlerde gökdelen ve yoğun trafikten dolayı oluşan ‘ısı adası’ndan kaynaklandığını söyledi.

Yapay ısınma

‘Şehir adası etkisi’nin meteorolojide var olan bir kavram olduğunu belirten Prof. Dr. Kadıoğlu şunları anlattı: “Gökdelenler, yüksek binalar ya da trafik yoğunluğu yapay olarak kışın şehri ısıtıyor. Şehirlerde kırsal alanlara göre daha az kar yağışı görülür. Şehirlerin üzerini bir kubbe gibi saran şehir ısı adası vardır.”

Şehirlerin kırsala göre 2-3 derece daha sıcak olduğunu anlatan Kadıoğlu, “Şehrin üzerinde kar yağışı oluyor. Ancak aşağıya doğru indiği zaman eriyor. Ya da yağıyor ancak yerde tutamıyor. Bu nedenle şehirlerdeki kar yağışı kırsal alanlara göre dünyanın her yerinde daha az olur. Yaz mevsiminde de bu etkiyi güneş yaratır. Yazın geceleri şehirler çevresine göre daha ılık olur” diye konuştu.

Kar dağda yağsın

Prof. Dr. Kadıoğlu, şöyle devam etti: “Şehirlerdeki kar yağışının az olması çok da önemli değil. Karın yağması dağlarda önemli. Dağlarda 1-2 metrelik kar olduğu zaman su depolanmış oluyor. Katı halde olduğu zaman su birikiyor. Yavaş yavaş eridiği için yeraltı sularını besliyor. İstanbul gibi kırılgan şehirlerde belki de kar yağmaması daha iyi. Karın mikrobu öldürdüğüne dair de yaygın bir söylem var. Böyle bir şey yok. Kar yağdığında şehirler sessizleşir. Bunun nedeni insanların eve kaçması değil, kar kristalleri sesi yutuyor. Böylece gürültü kirliliği azalıyor. Kar yağışının İstanbul’a faydası gürültü ve hava kirliliğini azaltmasıdır.

 

(RADİKAL)

Güncelleme Tarihi: 23 Ocak 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER