SERVİS ÜCRETLERİ VELİLERİ ÇILDIRTTI !

İstanbul’da 2016-2017 okul servis ücretleri, en düşük 175, en yüksek 420 lira olarak belirlendi. Bu rakamlara yüzde 35 rehber ücreti ilave edildi. Veliler, servis fiyatlarından şikâyetçi

SERVİS ÜCRETLERİ VELİLERİ ÇILDIRTTI !
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) okul servis ücretlerini belirledi. 29 Ağustos’ta alınan karar, okulların açılmasından kısa süre önce kamuoyu ile paylaşıldı. Servis ücretleri geçen yıla göre yüzde 7.3 zamlandı.

En kısa mesafe 1 kilometrede 160 liradan 175 liraya çıkan servis ücreti, en uzak mesafe 23-25 kilometrede 390 liradan 420 liraya çıktı. Okul öncesi, ilkokul ve ortaokullarda okuyan öğrenciler için ise bu rakamlara yüzde 35 rehber ücreti ilave edildi. Devlet okullarında bu ücretin serbest bir piyasası var, çoğu zaman hizmet bedeli adı altından yüksek rehber ücretleri alınıyor. Ancak özel okullarda neredeyse servis ücretine yakın rehber ücreti talep ediliyor. 15 bin okul servisinin bulunduğu İstanbul’da veliler de servis fiyatlarından şikâyetçi. “Çocuğumuzu bir sokak öteki okula göndermek için 170 TL servis ücreti veriyoruz” derken, Zekeriyaköy’de oturan bir veli Etiler’deki özel okula gönderdiği oğlu için 500 TL servis ücreti ödüyor.



‘BU SOYGUNA GÖZ YUMULUYOR”
İstanbul Umumi Servis Aracı İşletmeleri Esnaf Odası Başkanı Hamza Öztürk: “Servis ücretleri belirlenirken kilometre, rehber hizmeti ücreti belirlenirken de verilen hizmet kıstas alınıyor. UKOME daha önce rehber hizmeti bedeline müdahale etmiyordu. Ancak çok yüksek rakamlar talep edilince, servis ücretine ek yüzde 35 rehber ücreti eklendi. Biz geçen yıl fiyatlar çok yüksek söylenmesin diye 70 lira rehber ücretini uygun görmüştük. Ancak özel okullar çok paranın peşine düştükleri için odanın tarifesini değil kendi uydurdukları rakamları uyguladılar, hâlâ da durum değişmedi. Şikâyetçi olanlar Beyaz Masa (ALO 153), İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Umumi Servis Aracı İşletmeleri Esnaf Odası’na başvurabilirler.”

‘AZ ÜCRET TALEP EDİYORUZ’
Kılıçaslan Eğitim Kurumları Ortaklarından Canan Şahin: “Geçen yıl rehber ücreti 70 TL’ydi. Biz de bu yıl o ücreti, velilerle de anlaşarak 80 TL yaptık. Aradan bir hafta geçmeden UKOME’nin servis ücreti bedeline yüzde 35 rehber ücreti ilave edilecek kararı geldi. Tüm hazırlıklarımızı ve anlaşmalarımızı 80 TL üzerinden yaptığımız için, bunu uygulamak zorundayız. Biz fazla değil, aksine az ücretler talep ediyoruz. Hatta tam gün okullarda etüt yapılır ve servis ücretine yüzde 30 ek ücret alınır, biz onu bile almıyoruz.” 

Habertürk 
Güncelleme Tarihi: 23 Eylül 2016, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER