SINIF ÖĞRETMENLERİNİN EK DERS İSYANI: ARKASI GELMEZ DERTLERİMİN BIKTIM İLLALLAH

Ek ders konusunda kendilerine haksızlık yapılıdığını söyleyen sınıf öğretmenleri isyan etti.

SINIF ÖĞRETMENLERİNİN EK DERS İSYANI: ARKASI GELMEZ DERTLERİMİN BIKTIM İLLALLAH
Sınıf öğretmenlerin ek ders konusunda haksızlığa uğradığını düşünüyor. Öğretmenler ek ders isyanlarını kamudan.com'a yolladıkları bir yazıyla dile getirdiler. 
işte gelen oy yazı:

‘’Arkası gelmez dertlerimin bıktım illallah’’ yıl sonu müsamerelerinde öğrencilerin vazgeçilmez şarkısının giriş sözleri. Ne zaman sınıf öğretmenlerinin sorunlarıyla alakalı bir şeyler konuşulsa aklıma bu sözler gelir. ‘’Biri biterken öbürü de başlar vermesin Allah’’ diye dua eder gibi devamını getiririm. Nereden nereye? Öncelikle şu hususu belirtmekte fayda görüyorum; hiç kimsenin aldığı ek derste veya ücrette gözümüz yoktur. Bu yazıyı yazmaktaki tek amacım haksız olan bir uygulamaya dikkat çekmektir. Konumuza dönecek olursak, sınıf öğretmeninin saymakla bitmeyecek arkası gelmez dertlerinden biri de ek ders adaletsizliğidir. Bunu örneklerle açıklayalım.

ÖRNEKLE HAKSIZLIĞI ANLATTILAR 

Bir sınıf öğretmenine, haftalık 30 saatlik dersi tamamladıktan sonra 18 saat maaş karşılığı, 12 saat ek ders, 3 saat hazırlık ve planlamadan toplamda haftada 15 saat ek ders yazılır. Bir branş öğretmenine, haftada 30 saatlik dersini tamamladıktan sonra 15 saat maaş karşılığı, 15 saat ek ders 2 saat rehberlik ve her 10 saate 1 ders fazla yazılarak 30 saate 3 saat tekabül eder ki toplam 20 saat ek ders yazılır. Örneğin Kasım 2014’te haftada 30 saat derse giren sınıf öğretmeni ve branş öğretmeninin ne kadar ek ders ücreti aldığını Teog sınav ücretini ve egzersizleri eklemeden ayrı ayrı hesaplayalım. Bu ay içerisinde haftada 30 saate giren sınıf öğretmeni kendisine yazılan 60 ek ders karşılığında 512 TL ek ders ücreti almaktadır. Yine aynı ay içerisinde haftada 30 saat derse giren bir branş öğretmeni kendisine yazılan 80 ek ders saati karşılığında 682,66 TL ek ders ücreti almaktadır. Bu adaletsiz dağılıma, alınan sevklerde sınıf öğretmeninin 7 saatinin kesilmesine karşın branş öğretmeninin sadece o gün gelmediği saatlerin kesildiğini eklersek damlanın taşırdığı bardakta tsunami etkisi yaptığı aşikardır. Yapılan iş aynı, girilen ders saati aynı ama hesap aynı değil. Sonuçta birinin ücreti daha az diğerinin daha fazla… Eşit işe eşit ücret uygulaması, hakkaniyet, adalet bunun neresindedir? Bulabilen beri gelsin. Sınıf öğretmenlerine ne gözle bakılıyor? Bu üvey evlat muamelesi nedendir? Anlayan beri gelsin. Beklentimiz şudur, bu adaletsizliği ortadan kaldıracak düzenleme bir an önce yapılmalıdır. Çaresi çok basit. Ek ders yönetmeliğinin 5. Maddesinin b fıkrasında geçen ‘’Okul öncesi ve sınıf öğretmenleri haftada 18 saat ders okutmakla yükümlüdürler’’ cümlesinde değişiklik yaparak sorun çözümlenir. ‘Bize de bir gün kader güler güler inşallah’’ mı ‘’ Böyle gelmiş böyle gidecek korkarım vallah’’ mı? Göreceğiz.

Sınıf Öğretmenleri 
Güncelleme Tarihi: 05 Ekim 2015, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER