Son söz seçmenin

Aylardır süren seçim kampanyalarının ardından Türkiye bugün sandık başına gidiyor. 50 milyon 189 bin 930 yurtiçi seçmen, 199 bin 207 sandıkta oy verecek. Bugün içki satışı yasak, eğlence yerleri kapalı, güvenlik güçleri dışında silah taşınamayacak. Oyunuzun boşa gitmemesi için oy pusulasının işaretli olmadığına dikkat etmemiz gerekiyor.

Son söz seçmenin
TÜRKİYE bugün 24’üncü Dönem TBMM’sini belirlemek üzere seçime gidiyor. İlk kez Kürtçe propagandanın serbest olduğu, 25 yaşındakilerin milletvekili adayı olabildiği bu seçimde ilk kez tahta yerine şeffaf sert plastikten sandıklar kullanılacak. Evet mühürünün yerineyse “evet” kaşesi olacak. Kaşenin içinde mürekkep bulunacak ve bastırıldığında “evet” yazısı oy pusulasına çıkacak. Pusula YSK logolu sarı zarfa konulacak. Bu seçimde karton paravan da tarihe karışacak. Bordo kumaşla kaplı metal paravanlar kullanılacak. 15 partinin katıldığı bugünkü seçimde 203’ü bağımsız olmak üzere toplam 7 bin 660 aday yarışacak. 50 milyon 189 bin 930 yurtiçi seçmen, 85 seçim çevresinde 199 bin 207 sandıkta oy verecek. Yurtdışı Seçmen Kütüğü’ne kayıtlı 2 milyon 568 bin 977 seçmen, 10 Mayıs’tan itibaren 25 gümrük kapısında kurulan sandıklarda oy veriyor.

Seçim günü yasakları

Seçim propaganda dönemi dün 18.00’de bitti. Seçim yasakları oy verme günü olan bugün 24.00’te sona erecek. Seçim günü 06.00’dan 24.00’e kadar uygulanacak yasaklar şöyle:

- Alkollü içki satılmayacak.
- Oy verme süresince bütün umumi eğlence yerleri kapalı kalacak.
- Emniyet ve asayiş görevlileri dışında hiç kimse silah taşıyamayacak.
- Yasak sonuna kadar seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin, yorum yapılmayacak.

32 ilde 07.00’de başlayacak

Seçimde Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkâri, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis olmak üzere 32 ilde 07.00-16.00 saatlerinde oy verilecek. Diğer şehirlerde oy kullanma saatleri 08.00-17.00 olarak uygulanacak.

Oy pusulasına dikkat

Oyunuzun boşa gitmemesi için oy pusulasının işaretli olmadığına dikkat etmek gerekiyor. Üzerinde en küçük bir çizik bile bulunan oy pusulası geçersiz sayılacak. Sandık Kurulu Başkanı, seçmeni oy verme kabinine gitmeden önce bu konuda uyaracak. Yanlış işaretlemelerde yanlış ne tür olursa olsun yeni oy pusulası verilemeyecek. Bu şekilde kullanılmış oylar da geçersiz sayılacak.

Sandık başında cep yasak

Sandığa cep telefonu ve kamera ile gitmek yasak. Üzerinde cep telefonu olan sandık görevlilerine teslim edip oyunu kullandıktan sonra geri alacak.

TC kimlik numaralı belge

Seçim günü, üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunan nüfus kağıdı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, ehliyet ve evlenme cüzdanı ile oy kullanılabilecek.

Seçim suçlarının cezası ağır

298 sayılı Seçim Kanunu’na göre seçim suçları için de işlem yapılacak. Mükerrer oy kullanmanın cezası 3 yıldan 5 yıla kadar hapis, 10 bin liradan 50 bin liraya kadar ağır para cezası olacak. Diğer seçim suçları ve cezaları şöyle:

- Gelmeyen seçmen adına hileli oy atmak veya attırmak: 3-5 yıl hapis, 15-75 bin lira para. Sandık başkan ve üyelerin bu suçu işlemeleri halinde ceza yarısı kadar artırılacak.
- Sahte seçim tutanağı tanzim ve tahrif: 5-8 yıl hapis.
- Resmi memurların seçim tutanağını tahrifi: 5-10 yıl hapis.
- Sandığa gelmeye engel olma, oy kullandırmama: 1-4 yıl hapis.
- Oy sandığı açma, çalma veya tahrip: 3-5 yıl hapis, 10-75 bin lira para.
- Oy zarflarını alma, çalma veya değişme: 3-5 yıl hapis, 10-75 bin lira para.
- Seçme yeterliği olmadığı halde oy vermeye teşebbüs: 2-5 yıl 5-25 bin lira para.
- Başkasının adına oy verme veya teşebbüs: 3-5 yıl hapis, 10-50 bin lira para.
- Oy verilmesi için menfaat teklifi ve temini: 1-3 yıl hapis.

Gurbetçi 25 gümrük kapısında oyunu attı

YURTDIŞINDA yaşayan vatandaşların gümrüklerde oy kullanma işlemi 10 Mayıs’tan bu yana sürüyor. Yurtdışı seçmen sayısı, 2 milyon 568 bin 977. Yurtdışındaki vatandaşlar 25 gümrük kapısında oy kullanıyor. Bunlardan 8’i karayolu, 14’ü havayolu, 3’ü de deniz limanı. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün son 3 yıllık verilerini inceleyen YSK, Gürbulak Karayolu, Sarp Karayolu, Kapıkule Karayolu, İpsala Karayolu, Hamzabeyli Karayolu, Cilvegözü Karayolu, Dereköy Karayolu, Habur Karayolu, Şakirpaşa Havalimanı, Esenboğa Havalimanı, Antalya Havalimanı, Eskişehir Havalimanı, Gaziantep Havalimanı, Hatay Havalimanı, Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı, Adnan Menderes Havalimanı, Erkilet Havalimanı, Dalaman Havalimanı, Bodrum-Milas-Güllük Havalimanı, Samsun Havalimanı, Trabzon Havalimanı, Kuşadası Deniz Limanı, Çeşme Deniz Limanı ve Taşucu Deniz Limanı’nda oy kullanılacağını belirledi. Gümrük kapılarında tatil günleri dahil 24 saat süreyle oy kullanılabiliyor.

İstanbul 85 vekil seçecek

SEÇİMDE İstanbul üç seçim bölgesinden 85, Ankara iki seçim bölgesinden 31 ve İzmir de iki seçim bölgesinden 16 milletvekilini TBMM’ye gönderecek. YSK, illerin seçim çevrelerine göre çıkaracakları milletvekili sayılarını 2010 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’ne göre yeniden belirlemişti. Buna göre Ankara’nın milletvekili sayısı 3, İstanbul’un 15, İzmir, Bursa, Gaziantep ve Kocaeli’nin milletvekili sayıları 2’şer arttı. Sakarya, Antalya, Tekirdağ, Diyarbakır, Şanlıurfa, Van, Şırnak ve Kayseri illeri ise milletvekili sayılarını 1’er artırdı. Afyonkarahisar, Konya, Tokat, Trabzon ve Yozgat’ın milletvekili sayıları 2’şer azalırken, Ağrı, Aydın, Bitlis, Çankırı, Çorum, Edirne, Erzincan, Erzurum, Giresun, Isparta, Mersin, Kastamonu, Kırşehir, Kütahya, Malatya, Ordu, Sinop, Sivas, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale ve Karabük milletvekili sayıları 1’er azaldı.

Seçime katılacak 15 parti

1- Adalet ve Kalkınma Partisi 2- Demokrat Parti 3- Cumhuriyet Halk Partisi 4- Emek Partisi 5- Millet Partisi 6- Liberal Demokrat Parti 7- Saadet Partisi 8- Hak ve Eşitlik Partisi 9- Halkın Sesi Partisi 10- Milliyetçi Hareket Partisi 11- Doğru Yol Partisi 12- Türkiye Komünist Partisi 13- Milliyetçi ve Muhafazakar Parti 14- Büyük Birlik Partisi 15- Demokratik Sol Parti

Siyasetçiler Ankara’da

TBMM’nin 24’üncü dönem milletvekillerinin belirleneceği seçimde, liderlerin oy kullanacakları sandıklar da belli oldu. Bugün yapılacak seçimlerde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül oyunu Çankaya İlköğretim Okulu 1139 numaralı sandıkta kullanacak. Başbakan Tayyip Erdoğan oyunu İstanbul’da kullanacak. Erdoğan, Üsküdar’daki Burhaniye İlköğretim Okulu 2182 numaralı sandıkta oy verecek. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, oyunu Ankara’da kullanacak liderlerden. Kılıçdaroğlu, oyunu oturduğu Çukurambar’da Arjantin İlköğretim Okulu’nda 4201 numaralı sandıkta kullanacak. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de oyunu Ankara Çankaya’da bulunan Anıttepe İlköğretim Okulu’nda 4460 numaralı sandıkta verecek. Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, Ankara Turhan Dökmeci İlköğretim Okulu 4011 numaralı sandıkta, HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş İstanbul Fatih 29 Mayıs İlköğretim Okulu 1358 numaralı sandıkta oy kullanacak. BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, Ankara Turhan Dökmeci İlköğretim Okulu’nda 4020 numaralı sandıkta oy verirken, DP Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek oyunu Emlak Bankası Bilkent İlköğretim Okulu 4594 numaralı sandıkta kullanacak.



Güncelleme Tarihi: 12 Haziran 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER