Sonunda itiraf ettiler: Deprem vergisini harcadık!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tüm Türkiye'nin sorduğu deprem vergisi paralarına ne yaptıklarını açıkladı: Harcadık.

Sonunda itiraf ettiler: Deprem vergisini harcadık!

99 depreminden sonra geçici olarak getirilen, AKP döneminde kalıcı yapılan deprem vergisiyle toplanan paraların akıbeti konusunda AKP'den beklenen açıklama geldi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergiyle toplanan paraları harcadıklarını söyledi.

Şimşek, toplanan vergilerin sağlık, eğitim, duble yollar gibi 74 milyonun ihtiyacını karşılamak için kullanıldığını söyledi. Şimşek, uluslararası vergi uygulamalarında da 'tek bir harcama için vergi toplanması' mantığının doğru bulunmadığının altını da çizdi.

Maliye Bakanı, bu vergilerin kendilerinden önceki hükümet döneminde ‘geçici’ olarak çıkarıldığını; ancak daha sonra yine kendilerinden önceki hükümet tarafından ‘kalıcı’ hale getirildiğini anlattı. Dolayısıyla kendi hükümetleri döneminde ‘deprem’ adı altında bir vergi uygulamaya koymadıklarını, mevcut şekliyle vergi alımına devam ettiklerini söyledi. Vergi, 2003 yılında AKP hükümeti döneminde kalıcı hale getirilmişti.

Bakan Şimşek, 46 ila 48 milyar lira toplandığına ilişkin rakamın ise doğru olup olmadığına bakması gerektiğini belirtti. Şimşek, sadece sağlık harcamalarına 1 yıl için 44 milyar lira aktarıldığına vurgu yaptı.

"Deprem vergisini harcadık ama ben bir aylık maaşımı bağışladım"
Halkın cebinden depreme karşı önlem almak üzere alınan milyarlarca lirayı harcadıklarını itiraf eden Şimşek, bireysel olarak bir aylık maaşını depremzedeler için bağışlayacağını duyurmayı ihmal etmedi.





Güncelleme Tarihi: 28 Ekim 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER