SOSYOLOGLARA BÜYÜK HAKSIZLIK

SOSYOLOGLARA BÜYÜK HAKSIZLIK

SOSYOLOGLARA  BÜYÜK HAKSIZLIK
 
         2013-1 Merkezi atama kadro dağılımlarında toplam 31 kontenjan ayrılması sosyologların tepkisine yol açmıştır. Toplumsal meselelerde sürekli  sosyolog vurgusu yapılan ülkemizde ne yazık ki istihdam yönünden sosyologlara hiçbir değer verilmiyor. Sayıları 40 bini bulacak sosyoloji mezunlarının demokratik çözüm ve taleplerini her fırsatta yetkililere aktarmaya çalışan adaylara;  siyasetçiler, bürokratlar, akademisyenler, sendikalar, dernekler  destek olmuyorlar. 
      SOSYOLOGLAR= ÜVEY EVLAT
           Merkezi atama sayılarına bakıldığında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 222 sosyal çalışmacı, 20 sosyolog alımı yapacak. Kasım Atamasında Sosyal çalışmacı taban puanı: 71 iken Sosyolog taban puanı: 86.. 2012 Haziran Döneminde 40 adet sosyal çalışmacı kadrosu boş kalmıştı, tercih edecek kimse yoktu. Bu sene de daha ikinci atamada boş kalan kadrolar olacak. SOSYAL HİZMET MERKEZLERİ YÖNETMELİĞİ (SHM)  de boşuna yayımlanmış gözüküyor. Sosyologların talepleri görmezden geliniyor. Acı ama gerçek olan durum: İki kardeşten biri öz evlat, diğeri üvey evlat muamelesi görüyor. Sosyologlara, her atama döneminde üvey evlat gibi davranılıyor. Sosyal adaleti sağlamak ülkeyi yönetenlerin elindedir. Konuyla ilgili bir araştırma yapılırsa sosyologların hangi durumda olduklarını net olarak görebilirsiniz. Hemen hemen bütün Bakanlıklar sosyal çalışmacı ataması yaparken sosyolog kadro ihdası yapmamaktadırlar.
 
        TWİTTER GERÇEĞİ
            Sosyologlar, bugüne kadar sosyal medya ve Twitter üzerinden yetkililere ulaşmaya çalıştı ancak yetkililer kör ve sağır rolüne bürünmüş durumdalar. Sosyologların istihdam sorunlarını gören de yok, duyan da yok. Atama bekleyen sosyologlara şimdiye kadar en ufak bir açıklama dahi yapılmadı. Bakanların, Bakan yardımcılarının, müsteşarların, müşavirlerin, danışmanların hiçbirinden bir açıklama yapılmıyor. Sorunlar görmezden geliniyor. Sosyolog adayları bunları kesinlikle hak etmiyor. 
 
      ADALET BAKANLIĞI SOSYOLOGLARA SAHİP ÇIKMALI!
            Adalet Bakanlığı Cezaevleri Genel Müdürlüğü bünyesine  2012 yılında 370 sosyolog ataması mülakatla  yapıldı. Düşük puanlıların alındığı atamadan sonra yüksek puanlılar aylardır atama bekliyor. Ceza ve Tevkif evleri Genel Müdürlüğü’nün 18 Şubat 2013 tarihi itibariyle kadro durumuna bakıldığında 733 boş sosyolog kadrosu bulunmaktadır. Bu kadrolara acilen atamalar yapılmalıdır. Atama yönünden tek umut Adalet Bakanlığı kalmıştır. Bakanlığın sosyologlara sahip çıkması gerekmektedir. 
 
 
            Binlerce sosyolog 2013’te alınacak sembolik kadrolar için bekletiliyor. Yönetmeliklerde, personel istihdamlarında sosyolog yok, Vakıflarda sosyoloğun  yerine başka bölümden mezun olanlar çalıştırılıyor, bazı Bakanlıkların taşra teşkilatlarında sosyolog yerine taşeron elemanları çalıştırılıyor, Bürokratlar, sosyolog yerine sosyal çalışmacı kadro ihdası için uğraşıyorlar. Ülkemizde sosyologlar yokmuş gibi davranılıyor. Bunun içindir ki sosyologlar üzgün, dargın, sitemkar, kaygılı, umutsuzdur. Sosyologlar bu ülkede küstürülmüştür. İstihdam yaratmak da gönül almak da  devlet yöneticilerine düşüyor. Umarım yazdıklarımı gören ve duyan bulunur.    
     Zeki KARA
   Eğitimci-Yazar
Güncelleme Tarihi: 23 Haziran 2013, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
mağdur sosyolog
mağdur sosyolog - 11 yıl Önce

çok doğru ve yerinde bir tespit ama anlayan duyan yok..herkes işine geldiği gibi davranıyor.Sosyal hizmet uzmanından farkımız neymiş birileri bize anlatsada bilsek bari..

SIRADAKİ HABER