SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİK YENİDEN GELİYOR

5 yıl önce tam da seçimden 1 hafta önce 70 bin sözleşmeli öğretmenin tamamına tek seferde kadro veren ve Sözleşmeli Öğretmen uygulamasını rafa kaldıran AKP, sözleşmeli öğretmenliği yeniden getiriyor.

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİK YENİDEN GELİYOR
Millî Eğitim Bakanlığı, Doğu ve Güneydoğu bölgesinde görev yapan yaklaşık 14 bin ücretli öğretmenin yerine mülâkatlarla sözleşmeli öğretmenler atamaya hazırlanıyor.
 
AKP, 5 yıl önce tamamını kadroya alarak vazgeçtiği Sözleşmeli Öğretmen uygulamasını yeniden gündemine aldı.
 
MillÎ Eğitim Bakanlığı, Doğu ve Güneydoğu bölgesinde görev yapan yaklaşık 14 bin ücretli öğretmenin yerine mülâkatlarla sözleşmeli öğretmenler atamaya hazırlanıyor. MEB Doğu ve Güneydoğu Bölgelerinde öğretmen tutamıyor. Bu bölgelere atanan kadrolu öğretmenlerin yüzde 60’ının 1 yıl sonra yer değişikliği talebinde bulunması sebebiyle Doğu ve Güneydoğu illerinde öğretmen açığı bir türlü giderilemiyor. Ataması yapılan öğretmenlerin büyük bir çoğunluğunun 1-2 yıl içerisinde tayin isteyerek batı bölgelerine ‘kaçması’ sebebiyle de bu bölgelerdeki eğitim kalitesi de bir türlü hedeflenen düzeye ulaşamıyor.
 
2011’de sözleşmelilerin tamamı kadroya alınmıştı 
 
Milli Eğitim Bakanlığı da bu döngünün içerisinden çıkamadığı için çareyi Sözleşmeli Öğretmen formülünde buldu. 5 yıl önce tam da seçimden 1 hafta önce 70 bin sözleşmeli öğretmenin tamamına tek seferde kadro veren ve Sözleşmeli Öğretmen uygulamasını rafa kaldıran AKP’nin yeniden bu eski uygulamaya dönmesi kafaları karıştırdı. AKP 12 Haziran 2011 seçimleri öncesinde seçim vaadi olarak Sözleşmeli öğretmenlerin tamamının kadroya geçirileceği müjdesini vermiş ve bu icraatını seçimden birkaç gün önce gerçekleştirmişti. AKP seçimden tam 1 hafta önce hazırladığı kararname ile 70 bini öğretmen olmak üzere 192 bin sözleşmeli personele kadro hakkı tanımıştı. 
 
KPSS+Mülâkat
 
Bakanlık, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde görev yapan 14 bin ücretli öğretmenin yerine sözleşmeli öğretmenler atamayı planlıyor. Hedef, Eylül ayından önce süreci tamamlamak. Bakanlık verilerine göre, Türkiye genelindeki 47 bin ücretli öğretmenin 3’te biri Doğu ve Güneydoğu’da görev yapıyor. Yeni dönemde bu öğretmenlerin yerini, sözleşmeli öğretmenler alacak. Başvuranlar önce KPSS puanına göre sıralanacak, sonra da görevlendirilecek öğretmen sayısının 3 katı kadar aday mülâkata çağırılacak. Yüz yüze görüşmelerde aday, hem meslekî yetkinliği hem de öğrencilere aktarabilecekleri açısından değerlendirilecek. Edinilen bilgilere göre Bakanlık, sözleşmeli öğretmen sürecini, Şubat atamalarını beklemeden yaz aylarında başlatmayı planlıyor. Mülâkatların ardından seçilecek öğretmenlerin Eylül ayında, görevlendirilmesi hedefleniyor. Sözleşmeli öğretmenler, 5 yıl aynı yerde görev yapacak. Ardından kadroya alınacaklar. Sözleşmeli öğretmenler 3 yıl da kadrolu olarak çalıştıktan sonra tayin isteyebilecek. 
 
Çare değil
 
Sözleşmeli öğretmen uygulamasının daha önce denendiğini ve uygulamada aksaklıklar olduğunu belirten eğitim uzmanları uygulamanın istenilen faydayı sağlamayacağı görüşünde. Daha önce Doğu ve Güney doğu’daki öğretmen açığı gerekçe gösterilerek başlatılan Sözleşmeli Öğretmen uygulamasının bir seçim vaadi sonucunda kaldırıldığını hatırlatan uzmanlar, 1-2 sene sonra yeniden böyle bir durumun ortaya çıkabileceği endişesini taşıdıklarını belirtti. 2011 öncesi yürürlükte olan sözleşmeli öğretmen formülünün de eğitimde istenilen kaliteye ulaşmayı sağlamadığını belirten eğitim uzmanları, Doğu ve  Güney Doğu’da öğretmen tutabilmenin en önemli şartlarından birinin ‘rotasyon’ uygulaması olduğunu bildirdi. Öğretmenlerin de, kadrolu veya sözleşmeli ayırmaksızın, asker ve polis gibi mecburî hizmet bölgelerinde ‘mecburî’ hizmet süresi dolana dek kalması gerektiğini belirten uzmanlar, ülkede bir eğitim hamlesi başlatılması gerektiğini bunun da Doğu ve Güney Doğu’daki eğitim kalitesini yükselterek başlanabileceği görünüşünü savundu.
 
Yeni Asya
Güncelleme Tarihi: 14 Temmuz 2016, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER