SÖZLEŞMELİLERE KADRODA KİMLER KAPSAM DIŞI KALDI?

632 sayılı KHK, 4 Haziran 2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Söz konusu KHK ile 657 sayılı Kanuna geçici 37. madde eklenmiştir.

SÖZLEŞMELİLERE KADRODA KİMLER KAPSAM DIŞI KALDI?
"- 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddenin (B) fıkrası ve
- 10/7/2003 tarihli ve 4924 sayılı Eleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde Sözleşmeli Sağlık Personeli Çalıştırılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun,
uyarınca vizelenmiş veya ihdas edilmiş sözleşmeli personel pozisyonlarında bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte çalışmakta olan ve 48 inci maddede belirtilen genel şartları taşıyanlardan otuz gün içinde yazılı olarak başvuranlar,"

KHK sadece iki statüde istihdamı kapsama almıştır. 4/B ve 4924... Düzenlemenin ilk fıkrasında yer alan "ayın veya haftanın bazı günleri ya da günün belirli saatleri gibi kısmi zamanlı çalışanlar ile yükseköğretim kurumlarının araştırma-geliştirme projelerinde proje süreleriyle sınırlı olarak çalışanlar" şeklindeki istisnalar sadece 4/B'nin istisnalarıdır. Bu ifadeler aynen 1978 tarihli Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların ek 1 ve ek 2. maddelerinde yer almaktadır.

MAHALLİ İDARELER KAPSAMDA DEĞİL

Belediyelerdeki sözleşmeli personel 657'nin 4/B maddesine göre değil, 5393 sayılı Kanunun 49. maddesine göre istihdam edilmektedir.

İl Özel İdarelerindeki sözleşmeli personel de, yine 657'nin 4/B maddesine göre değil, 5302 sayılı Kanunun 36. maddesine göre istihdam edilmektedir.

Bu mevzuat hükümlerinde, sadece bu mevzuatta hüküm bulunmayan hallerde 4/B esaslarında yer alan hükümlerin uygulanacağı kayıt altına alınmıştır. Ancak bu düzenleme bu kişileri 4/B yapmamaktadır. Hali hazırda, kamuda statülerine göre personel kütüğü oluşturulurken dahi, mahalli idare personeli "5393 sözleşmeli" veya "5302 sözleşmeli" olarak sınıflandırılmaktadır, 4/B'li olarak sınıflandırılmamaktadır.

Bu nedenle, memurlar.net'in yorumunda bir yanlışlık bulunmamaktadır. Eğer kanun koyucular mahalli idare personelini de kapsama almak istiyorsa, 4924 sayılı Kanunun ismini yazdıkları gibi 5393 ve 5302 sayılı Kanun isimlerini de KHK'ya yazmalıydı.

4/C KAPSAMDA DEĞİL

KHK sadece 4/B'lileri 4/A'lı yapmıştır. Bu nedenle 657 sayılı Kanunun 4/C maddesine göre isithdam edilenler bu KHK'nın kapsamı dışında kalmıştır. Bunlar, 4/C'li olarak çalışmaya devam edecektir.

TEŞKİLAT KANUNLARINA GÖRE SÖZLEŞMELİ ÇALIŞANLAR KAPSAMDA DEĞİL

Bazı kamu kurumlarında, dayanağını teşkilat kanunlarındaki hükümlerden alan sözleşmeli personel istihdamı bulunmaktadır. Bu personel de kapsamda değildir. Bunların kapsamda olabilmesi için, her bir teşkilat kanunun tek tek sayılması gerekirdi



Güncelleme Tarihi: 05 Haziran 2011, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
tc vatandaşı
tc vatandaşı - 13 yıl Önce

artık hükümet adı gibi adaletli olmadığını birkez daha belli etti allah aşkına şu yazacaklarımı biri başbakana medya önünde bi sorsun ki merak ediyoruminsan olarak ben askerliğimihakkarişemdinlide yaptım 3 mermiyedim %30 rapor verdiler hak talepedemedimiş konusunda ölmem gerekiyomuş neyse daha sonra tekele girdim 2 . senemde devletorayıda özelleştirdi neoldu bukezde 4c li oldum maaşım840 tlbaşbakanım kızımokuyo eşimomurilik ameliyaı geçirdi ha birde müslümanım başbakanım muhafazakar yaşamaya çalışıyorum 4/b likardeşim için çok sevindim KEŞKEBENİM KIZIMDA EŞİMDE O KARDEŞlerim bacılarım gibi sevinseydi bence adalet bu olamaz amaebet er geç tecelliedecektir

nabi yunt
nabi yunt - 13 yıl Önce

neden işcilere kadro verilmedi işciler üvey evlad bu işciler tc yaşamıyormu

OSMAN MOLLAOGLU
OSMAN MOLLAOGLU - 13 yıl Önce

23 YIL HİZMET ETTİM VE KURUMUMUZ SATILDI ÖZELLEŞTİ ELBETTE ALAN GENÇ KADRO İLE ÇALIŞMAK İSTER 6 AY GENÇ PERSONELİ YETİŞTİRDİK SONRA KAPI ÖNÜNE KONDUK 4C Lİ ÇALIŞMAYA MAHKÜM EDİLDİK. ONCA İNSANI İŞİNDEN EVİNDEN YURDUNDAN EDENLER İŞİNDEN EVİNDEN AİLESİNDEN MAHRUM KALSIN İNŞAALLAH.

SIRADAKİ HABER